Régió

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Tiszacsernyő | Hamarosan visszanyeri régi fényét az a gőzmozdony, mely hosszú évek óta a vasútállomás közelében áll. A gőzmozdony felújítását a város szépítésén dolgozó Remény Tisza-csernyőnek Polgári Társulás tagjai vállalták magukra.
author
Németi Róbert

2021. szeptember 17. 18:00

Tiszacsernyő
- Németi Róbert felvétele

A Nádej pre ČnT névre keresztelt polgári társulás tevékenységét egy évvel ezelőtt mutatta be az Új Szó. Akkor a Balogh Zita helyi lakos által vezetett társulás és tagjai többek között a város egykori, ma már nagyon rossz állapotban lévő bölcsőde udvarát és annak környékét tisztította meg. Számukra abszurdum, hogy a 21. században nincs hová leülni a városban egy séta alkalmával, de még a szemetet sincs hova kidobni. Éppen ezért a közterületek újjáélesztésének és a város kulturális életének fellendítése érdekében polgári társulást hoztak létre. „Itt élünk, itt neveljük a gyermekeinket, azt szeretnénk, hogy felnőttként ők is itt maradjanak, de ha a dolgok így mennek tovább, ez csak álom marad. Megalakulásunk óta egy élhető város hiányzó részeit próbáljuk pótolni, az emberek visszajelzései szerint mindenkit az zavar a leginkább, hogy az egykor fejlődő és virágzó Tiszacsernyő milyen állapotban van. Mivel az elmúlt évek során alig változtak a dolgok, elhatároztuk, polgári társulásként összefogunk és mi is hozzájárulunk városunk szépítéséhez, hírnevének öregbítéséhezˮ – mondta korábban Balogh Zita. A tiszacsernyői vasútállomás forgalma az évek során jócskán megcsappant, ennek ellenére továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az épület belseje igazi vizuális kuriózumként ivódott be a köztudatba, a polgári társulás vezetése fontosnak tartja, hogy a lehetőségekhez mérten ne csak az itt élők, hanem az ide érkezők is kellemes fogadtatásban részesüljenek, miután kilépnek az állomásból. „Ez a gőzmozdony egy igazi ikon, a város látványossága, szinte minden lakos kötődik hozzá valamilyen módon, ezért régóta azon dolgozunk, hogy megállítsuk a pusztulását. Jól emlékszem, hogy gyerekkoromban milyen szép volt, de már legalább két évtizede senki sem nyúlt hozzá. Telehordták szeméttel, az ablakait kitörték, a festék színe megfakult, néhány részét belepte a gaz és a moha, sőt, egy kisebb fa is kinőtt benne. Nagy meglepetésünkre és örömünkre a gőzmozdony tulajdonosa, a Szlovák Vasutak (ŽSR) vezetése is pozitívan áll a kezdeményezésünkhöz, segítik majd a munkát és egy olyan speciális gépet is a rendelkezésünkre bocsátanak, mellyel a vagonokat tisztítják. Mivel a felújítás nem kevés pénzbe kerül, gyűjtést indítottunk. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyieknek legalább annyira fontos a gőzmozdony sorsa, mint nekünk. Az összegyűjtött pénzből a felújításhoz szükséges alapanyagok beszerzését, az alapzat helyreállítását és a kitört ablakok cseréjét finanszíroznánk. Jól ismerjük a mozdony történetét, éppen ezért egy emléktáblát is el szeretnénk helyezni.

Az adományokat telefonos (+421917343267) egyeztetés után személyesen vagy az SK8909000000008173810397 számlaszámra várjukˮ – közölte az Új Szóval Balogh Zita. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.