Új kerékpárút jöhet létre Nagyszelmenc és Tiszacsernyő között – a Latorcát átívelő lengőhidat is rekonstruálnák

lengohid battyán
Nagyszelmenc/Szirénfalva/Battyán/Tiszacsernyő |

Az ukrán–magyar–szlovák hármas határ közelében levő, a Latorca folyón átívelő lengőhidat a múlt század ötvenes-hatvanas éveinek derekán építették a helyi lakosok. A szokatlan formájú, vastag drótokból, síndarabokból és deszkából készült hidat mind a mai napig sokan látogatják, de vannak olyanok is, akik kimondottan a híd apropójából jönnek el a térségbe. A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) a helyi szervezetekkel és önkormányzatokkal együttműködve most egy kerékpárutat hozna létre, mely a jelenleg is járható, ámbár felújításra szoruló lengőhíd rekonstrukcióját is magába foglalná.   

A Latorca folyón átívelő, mintegy 60 méter hosszú lengőhidat még akkor építették, amikor a környező településeken élők túlnyomó része, köztük a szirénfalvaiak többsége is Tiszacsernyőben dolgozott. A vasút akkori fejlődésének köszönhetően kevés olyan család volt a térségben, amelynek valamelyik tagja nem a tiszacsernyői vasúti komplexumban dolgozott volna. Igazából ennek köszönhetően építették meg a lengőhidat is, ugyanis a magukat „vízen túliaknak” tituláló Ung-vidékiek csak egy Nagykapos–Királyhelmec–Tiszacsernyő, vagy a környező falvakon áthaladó főút érintésével járhattak be munkahelyükre. Mivel Szirénfalva és Tiszacsernyő közúton megközelítőleg egyórás autóutat, vagy másfél-két órás buszozást jelentett, a régebbi megoldás, vagyis a Latorca tutajos átkelése helyett a híd felépítésének ötlete is megszületett. Ahogy azt lapunknak korábban Takács Sándor, Szirénfalva egykori polgármestere elmondta, a híd építését néhány lelkes helyi lakos kezdeményezte, a munkát szabadidejükben végezték.

„Az építésért senki sem kapott pénzt, azt lehet mondani, hogy inkább a végeredmény, vagyis a munkába jutás idejének lerövidítése lebegett a szemük előtt. A lakosok vágya végül be is teljesedett, sokan még ma is naponta megteszik ezt az utat. A híd építését egyébként a vasút akkori vezetősége is támogatta, tudomásom szerint nagyon fontos volt számukra, hogy a híd mindenekelőtt biztonságos legyen. Jó minőségű alapanyagokból készült, és ezt az is bizonyítja, hogy sokan még ma is átkelnek rajta”

– tudatta lapunkkal Takács Sándor. A tény, hogy a híd a mai napig használatban van, a folyamatos karbantartásnak is köszönhető, melyet az évek során a folyó túloldalán, a már Bodrogközhöz tartozó Battyán településsel végeztek. Cikkünk eredetileg azért jött létre, mert be szerettük volna mutatni az olvasóknak ezt a szokatlan építményt és a közvetlen közelében található természeti szépségeket, de ahogy azt a battyániaktól és a szirénfalvaiktól is megtudtuk, nemrégiben egy olyan folyamat indult el, ami vélhetően a helyi turizmusba, illetve a már-már hiányos szerkezetbe is új életet lehelhet. 

lengohid

Helyi kuriózum

Ahogy azt az Új Szónak Szabó Dénes battyáni, illetve a velük szomszédos Szirénfalva első embere, Jakab Péter is megerősítette, néhány héttel ezelőtt a megye kezdeményezésére az érintett polgármesterek, a természetvédők, illetve a vízgazdálkodási vállalat szakemberei egy szakmai tanácskozáson gyűltek össze, hogy egy jövendőbeli kerékpárút kialakításának a lehetőségéről és a lengőhíd felújításáról egyeztessenek.

„Mivel egy természeti szépségekben gazdag térségről beszélünk, s a lengőhíd az elmúlt évtizedek során sem veszítette el vonzerejét, úgy gondoljuk, hogy nagy szükség van a helyi turizmus fellendítését is elősegítő fejlesztések megvalósítására. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy jelenleg nem látogatható a híd, sőt, napi szinten érkeznek turisták, ugyanakkor egy egybefüggő kerékpárút hatalmas segítség volna. Az előzetes egyeztetések szerint Nagyszelmenc felől Szirénfalva irányába egy teljesen új kerékpárút jöhetne létre az országút mentén, majd Szirénfalvától a híd lábáig a már meglévő földutat tennék rendbe úgy, hogy az a kerékpárosok számára is kényelmes legyen. A híd túloldalától Battyán és Ágcsernyő érintésével vezetne tovább az út egészen Tiszacsernyőig. Egyelőre még semmi sem biztos, a projekt gyerekcipőben jár, azonban a helyiek számára az a legfontosabb, hogy a lengőhidat még véletlenül se bontsák le, hanem mindenképp a mostani formájában kerüljön felújításra. A híd évtizedek óta itt van, mindenki nagyon szereti, s nem hazudok, amikor azt mondom, hogy térségünk egyik legmeghatározóbb látnivalójaként tekintünk rá” –közölte lapunkkal Jakab Péter. Míg Szirénfalva felől jelenleg autóval is megközelíthető a híd, Battyán irányából évek óta csak gyalog vagy kerékpáron lehet eljutni.

„A lengőhíd miatt sok turista halad át a településen, éppen ezért már évekkel ezelőtt jelzőtáblák igazítják útba a hozzánk érkezőket. Annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt személygépkocsival is könnyedén ki lehetett menni a lengőhídhoz, az erdős területen az Állami Erdők (Štátne Lesy SR) vállalat gazdálkodik. Az erdő falunk felőli részénél egy sorompóval lezárták az utat, így onnan csak gyalog vagy kerékpárral lehet tovább haladni. De ha még nyitva is volna a sorompó, az autósok nem jutnának messzire, ugyanis az utat már-már teljesen tönkretették az arra járó nehézgépjárművek. Ha mégis nekivágunk a túrának, egy nagyjából fél órás gyalogúttal számoljunk a sorompó és a híd között. A kimagasló fák között ez már a nyári hőségben is kellemes tud lenni” – közölte lapunkkal Szabó Dénes.

lengohid

Korábban máshol volt

Néhány évvel ezelőtt Takács Sándor szerkesztőségünknek elmesélte, a most hétméteres magasságban feszülő híd nem mindig volt ezen a helyen, hanem a folyó eredeti, időközben szabályozott medre felett. Azóta a híd íve is változott, a gyakori árvizek miatt magasabbra, az eredeti három méterről a mostani hét méterre emelték.

„Mivel egy kilencvenes évekbeli törvénymódosítás értelmében a szomszédos községek katasztereinek határvonalai csak a folyó sodróvonalán húzódhatnak, a híd hivatalosan Battyán településhez került. Volt egy-két lakos, aki ezt a döntést kissé nehézkesen viselte, de településünket nem érte semmiféle kár, továbbra is történelmünk fontos része. A híd javítása végett többször is összefogtunk, de mivel már hozzájuk tartozik, elsősorban őket terheli ez a kötelesség. A lengőhíd ennek ellenére senki tulajdonát nem képezi, ugyanis megépítése óta nem rendeződtek a tulajdonjogi kérdések, mert igazából nem is volt rá szükség”

– mondta korábban Takács Sándor.

Mivel a kerékpárút konkrét terveiről egyik polgármester sem tudott közelebbit mondani, kérdéseinket a Kassa Megyei Önkormányzat sajtóosztályához is eljuttattuk. Az ENI CBC Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna program pénzügyi támogatásával megvalósuló „Modern határmenti infrastruktúra – Sikeres Kárpátok” (MOBI) projekt keretében jelen pillanatban egy műszaki megvalósíthatósági tanulmány készül a Nagyszelmenc és a tiszacsernyői vasútállomás közötti kerékpárútra. A szóban forgó kerékpárút előkészítésének részeként a Latorca folyó feletti lengőhíd átépítése is tervben van. A Bodrogközben ezen kívül folyamatban van egy mintegy 70 kilométeres kerékpárút-jelölésének megvalósítására vonatkozó projektdokumentáció elkészítése is. Utóbbi Ukrajnát is érintené. A megyei önkormányzat a szlovák-magyar határt érintő kerékpáros turizmus fejlesztésében is érdekelt, ami elsősorban a térség vonzerejét, a turizmus fejlődését, illetve a határon átnyúló mobilitást erősítené.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?