Valódi műalkotásokból válogathattak a karácsonyi vásáron

A vásár alatt ünnepi programokkal szórakoztatták a látogatókat (A szerző felvétele)
Bős |

Iparművészek, képzőművészek és kézművesek tartottak vásárt Bősön, a művelődési házban. A kétnapos rendezvény alatt a kézzel készített termékek mellett adventi, családias hangulattal, házi ínyencségekkel, meleg ételekkel, italokkal várták a látogatókat.

A XI. alkalommal megrendezett Bősi karácsonyi kézműves vásáron környékbeli művészek és termelők portékáiból válogathattak a látogatók. Mindkét nap gyermekeknek szóló karácsonyi koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal készülnek, valamint Bátky Tamás fotógráfus karácsonyi fotózására is előjegyezhették magukat. Fellépett a La La Land, akik karácsonyi dalokkal és interaktív, közös játékokkal szórakoztatták a gyerekeket, Csiba Júlia és Banyák Róbert duója, akik ünnepi népdalokat adtak elő. Megnézhették az Aranykert néptánccsoport előadását, majd táncházba invitálták a jelenlévőket, ahol a Pántlika zenekar húzta a talpalávalót, utánuk pedig a Zöld Csillag érkezett ünnepi dalaikkal.

Mindkét nap más-más árusok várták az érkezőket (A szerző felvétele)

A vásár ötletgazdái Szamaránszky Bartal Emőke és Bott Mária Maya festőművészek voltak, akiket lelkes szervező csapat segített. Az ünnepi kiegészítőkre, a vásár helyszínének karácsonyi díszeire is nagy hangsúlyt fektettek, melyet a bősi származású, a családjával budapesten élő Bartal Tímea, a Szépművészeti Múzeum dekoratőr munkatársa tervezte. Fő irányvonala a do it yourself, DIY, azaz a készítsd magad elv, illetve a természetes anyagok, az erdőben és réteken talált termések és gallyak felhasználása volt.

„Nem csak az én érdemem a díszítés, családtagjaink és a barátaink is sokat segítettek. Fontos volt, hogy természetes anyagokkal dolgozzunk, a fénysoron kívül például nem vettünk meg semmit a dekorációhoz. Kimentünk csipkebogyót, berkenyét szedni, kerestük hozzájuk valami zöldet és felhasználtuk a régi szalagokat. Az Emőke által elképzelt mótivum, a koszorú, ami a grafikai elemként a plakáton is szerepelt, a színpadon ugyancsak megjelent. Próbáltuk a dekorációt egységesen kialakítani”

– mondta Bartal Tímea, aki megemlítette azt is, hogy mindig örül annak, amikor hazajöhet év végén, mert ilyenkor együtt készülődhetnek az ünnepekre a családdal és a barátokkal, sőt, együtt is alkothatnak. Szamaránszky Bartal Emőke azt is elárulta, hogy három év kihagyás után nagyon sok munkát fektettek bele az előkészületekbe. Szerették volna a rendezvényt még kerekebbé, még többrétűbbé tenni.

„Iparművészeket és képzőművészeket szerettünk volna megszólítani, de itt a környéken elég nehéz rájuk találni. Egy időben jöttek hagyományos mesterségekkel foglalkozók, például kosárfonók, harangöntők, de egyre kevesebben vannak már, akik ilyesmikkel foglalkoznak, az értékesítésről nem is beszélve. Sokan saját maguktól, autodidakta módon fognak hozzá az egyes mesterségekhez, és végül elég profin sikerül nekik”

– mondta Szamaránszky Bartal Emőke, a rendezvény egyik ötletgazdája.

„Az is célunk volt, hogy ha a látogatóink nem is vásárolnak most, legalább tudják, ismerjék meg, hogy ki, mivel foglalkozik és hogyan lehet őt elérni akár interneten, akár telefonon keresztül. A lényeg az, hogy egy közösség jöjjön létre. Személy szerint azt mondanám, hogy az árusok nem csak üzleti céllal vannak itt, hanem inkább ezért. A város támogatott bennünket, használhattuk a kultúrházat és a reklámozásban is segítettek nekünk. Ezen kívül a helyi Csemadok is segített, ahol tudott. Saját magunk is igyekszünk mindig támogatókat szerezni. Hiába, ha igényes programot szeretnénk, ahhoz mindig pénz kell. Próbálunk egy színvonalat megteremteni, azért is válogatjuk meg az árusainkat. Emellett fontos a hagyományőrzés és az is, hogy mindezt környezetkímélő módon tegyük”

– mondta Szamaránszky Bartal Emőke a vásár egyik főszervezője.

Festmények is akadtak a kínálatban (A szerző felvétele)

Több olyan dísztárgy, ünnepi dekoráció is szerepelt a kínálatban, ami sokkal többe került, mint egy átlagos vásári felhozatalban. A képzőművészeti alkotások szellemi értéke egyébként is nehezen mérhető pénzben, az alkotók többsége az ünnepre való tekintettel mégis több standnál is csökkentett az áraikon. 

A kiállított termékek, műalkotások szemet gyönyörködtetően sorakoztak az asztalokon és már csak a megtekintésük is kellemes élményt nyújtott. Az alkotók között volt Bokros Rozália, aki tavaly és idén több díjat is bezsebelt munkáiért. Természetes anyagokkal, shibori textilfestéssel készített sálakat, kendőket, fali kárpitokat, valamint az anyagok különleges, egyedi mintázatait ábrázoló nyomtatott képeket, illetve azok bekeretezett darabjait hozta idén a vásárra.

„A legutóbbi, három évvel ezelőtti rendezvényünkhöz képest több ember érdeklődött a munkáim iránt, amit nagyon jó látni. Megnyugtató, hogy egyre többen vannak, akiknek fontosak a kézműves termékek. Hiszen, ha ezeket vásárolják az emberek, akkor ezzel a helyi és környékbeli alkotókat támogatják, nem mellesleg ezek a termékek mégiscsak sokkal időt- és értékállóbbak”

– mondta Bokros Rozália, a vásár egyik szervezője, a No Discipline márkanév megálmodója, a 2021 és 2022-es Képzőművészeti Spektrum, az ország legnagyobb múltú országos szintű amatőr képzőművészeti verseny többszörös díjazottja.

A karácsonyi fotózásra is szinte minden időpont megtelt. Bátky Tamás fotográfus a kétnapos rendezvény alatt folyamatosan várta a fotózkodni vágyókat. Visszafogott színű, kellemes hangulatú háttér előtt, ünnepi kellékeivel, mintás szőnyeggel, párnákkal, egy szépen feldíszített karácsonyfa mellett fotózta a családokat, párokat, akik a fényképezés végeztével ki is választhatták azokat a képeket, amiket szerettek volna elkészíttetni. A XI. Bősi karácsonyi kézműves vásár különlegessége volt még, hogy mindkét nap más-más képzőművészek és árusok várták a látogatókat.

Csiba Júlia és Banyák Róbert ünnepi népdalokat adtak elő (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?