Új vezető, régi gondok

Királyhelmec. A Bodrogköz központjában az új tanévben új vezető irányításával működik a helyi szabadidőközpont.

Furik Csaba, az intézmény megbízott igazgatója elmondta, a foglalkozásokat az idén négy főállású pedagógus vezeti, az érdeklődéstől függően indítanak majd képzőművészeti, tánc-, számítástechnikai, fotó-, irodalom- és történelem, valamint sportszakköröket. Eddig a királyhelmeci szabadidőközpontot főleg az alapiskolák alsó tagozatának diákjai látogatták, a jövőben azonban szeretnének vonzó programokat szervezni a felső tagozatos tanulók illetve a középiskolások számára is. Egy nemrégiben elfogadott önkormányzati határozat értelmében a szülőknek havonta 50 koronát kell a foglalkozásokért fizetniük, a nehéz szociális helyzetben lévőknek 20 korona a „tandíj”. Ezért az összegért egy gyermek akár több szakkört is látogathat, ám sok családnak ez a jelentéktelennek tűnő kiadás is gondot okozhat. Az intézmény idei költségvetése meghaladja az 1,4 millió koronát, ebből csupán az alkalmazottak bérére több mint 900 ezret kell fordítaniuk. Furik Csaba szerint a fennmaradó mintegy 430 ezer korona vélhetően fedezi majd a működési költségeket, ám fejlesztésre, felújításra kevés pénz jut majd. Az épület – amelyben hoszszú ideig a magyar alapiskola napközi otthona és étkezdéje működött – több mint két évig állt üresen. Ez alatt az idő alatt a nyolcvanas évek közepén átadott ingatlan állapota romlott, felújítását a város saját források felhasználásával csak 2004. márciusában, az aktivációs programban foglalkoztatottak segítségével kezdte meg. Akkor kisebb-nagyobb javítási munkálatokat végeztek, majd kifestették az épületet, rendbe tették a vízvezeték-hálózatot, és a padlózatot is kijavították. Utána a fűtési rendszert korszerűsítették, és két új gázkazánt szereltek be. A múlt évben mintegy 500 ezer koronából a legszükségesebb javításokat tudták csak elvégezni: a tetőszerkezet felújítását, a belső terek átalakítását valamint az épület ésszerűbb hőgazdálkodásának biztosítását. Furik Csaba úgy vélekedett, a tatarozást mindenképp folytatni kell, először a nyílászárók cseréjét szeretnék megoldani. A központ számára új bútorokat, segédeszközöket és műszaki berendezéseket is vásárolnának, és a radiátorok egy részét is ki kellene cserélni. A katasztrofális állapotban lévő alagsor ugyancsak felújításra szorul. Az azonban nyilvánvaló, hogy az ingatlan teljes rekonstrukcióját a város a saját költségvetéséből nem tudja megoldani, ezért erre a célra különböző pályázatokat dolgoznak majd ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?