Pazar tarkaság a 25. Honti Kulturális Napokon

A Honti Kulturális Napok története még 1967. június 10–11-én kezdődött. Akkor a Lévai Járási Művelődési Központ támogatásával az Ipolysági Városi Nemzeti Bizottság szervezte, I. Honti Ünnepségek néven.

A Honti Kulturális Napok története még 1967. június 10–11-én kezdődött. Akkor a Lévai Járási Művelődési Központ támogatásával az Ipolysági Városi Nemzeti Bizottság szervezte, I. Honti Ünnepségek néven. A kimondottan népművészeti seregszemle a történelmi Hont vármegye lakosainak életét, szokásait, folklórját mutatta be szlovák és magyar hagyományőrző együttesek felvonultatásával. A pártállami időszakban mindig valamilyen ideológiai töltettel is fűszerezték a programot, 1975-ben pl. a szovjet felszabadítók iránti hálát volt hivatott tolmácsolni. Ez a szellem 1981-ig uralkodott s utána tíz év szünet következett.

Az 1991-ben újra indult fesztivált Honti Napokra keresztelték, az új koncepció szétfeszítette a hagyományőrzés kereteit. A folklórműsorok mellett teret kaptak az irodalmi, történelmi, környezetvédelmi programok, kiállítások, a különböző műfajú hangversenyek, sőt a sportrendezvények is. Két évre rá megint névváltoztatásra került sor, tehát 1993 óra ismert a rendezvény Honti Kulturális Napokként (HKN), melyet idén rendeztek meg 25. alkalommal.

Az idei rendezvénysorozat szeptember 14-én kezdődött helytörténeti előadásokkal. A városházán Pálinkás Tibor múzeumvezető történelmi visszapillantásában elmondta, 200 évvel ezelőtt született az a Hont megyei határozat, melynek értelmében Kemencéről Ipolyságra kerül a megyeszékhely. Ezzel Ipolyság estély kapott arra, hogy regionális központtá fejlődjék.

Koczó József vámosmikolai iskolaigazgató, helytörténész Reformáció, ellenreformáció és katolikus megújulás Dél-Hontban a XVI.–XVIII. században címmel tartott igencsak elgondolkodtató előadást. Főleg azt domborította ki, milyen következményekkel, emberi tragédiákkal járt a felekezeti térkép szüntelen változása. Emellett szó esett számos pozitív fejleményről is.

Kiss László orvostörténész Hont vármegye fizikusairól, főorvosairól beszélt. Főleg az 1752-től 1918-ig terjedő időszakra összpontosítva rajzolt meg érdekes portrékat, közben felvázolta több mint másfél évszázad egészségügyi valóságát.

Ipolyság sportéletének több mint egy évszázados történetét Révész Ferenc gimnáziumi tanár tekintette át képekkel illusztrált előadásában. Szólt egyebek között az 1902-ben alakult Honti Sport Clubról és áldásos tevékenységéről. A sportélet mozgatója és támogatója a század első évtizedeiben Szokoly Alajos volt, az 1896-os athéni olimpia 100 méteres síkfutásának bronzérmese. A városban országos teniszversenyeket is szerveztek, később a labdarúgásban is jeleskedtek az ipolyságiak. Elmondása szerint rengeteg feldolgozásra váró dokumentumot halmozott fel, melyek egy részét a 2002-es sporttörténeti kiállítson hallhatták az érdeklődők.

A délutáni órákban megkoszorúzták az I. és II. világháború áldozatainak, a meghurcoltaknak, az 1945 után kitelepítetteknek tavaly leleplezett emlékművét, majd a közeli Simoni Lajos Galériában megnyitották a szobi Zimán Lajos szobrainak kiállítását.

A Menora Saak Centrum Artis volt a színhelye a 25. Honti Kulturális Napok tulajdonképpeni megnyitójának. Lőwy János, Ipolyság polgármestere hangsúlyozta, ez a fesztivál az Ipoly mente legpatinásabb rendezvényeihez tartozik. Ugyanitt megtekinthette a közönség Kutak Adrienn ipolysági keramikus munkáinak kiállítását, melynek címe A tűz hatalma. A művésznő alkotásait Farkas Veronika művészettörténész mutatta be. Ugyancsak itt nézhették meg a résztvevők A Honti Kulturális Napok 25 éve című kiállítást. A megnyitó ünnepség részeként a polgármester köszönőlevelet és emlékplakettet adott át annak a 44 polgártársnak, akik az elmúlt évtizedekben tevékenyen részt vettek a rendezvény szervezésében.

Az Irodalmi Kávéházban Kiss László orvostörténész Orvostörténeti helynevek a Felvidéken című könyvét, valamint a Honti Kulturális Napok 25 éve című kiadvány mutatták be. Pénteken a vásári hangulat, a különböző szórakoztató műsorok, majd a hajnalig tartó utcabál dominált. Szombaton is gazdag választékot kínáltak a szervezők a közönségnek. A 13. Honti Kupa nemzetközi karateversenyen három női és nyolc férficsapat vett részt.

A honti folklórcsoportok fellépését az Ifjú Szivek műsora zárta. A komolyzene szerelmesei megcsodálhatták a magyarországi Halmos Eszter szopránénekes gyönyörű hangját, aki – egyebek mellett Mozart-, Beethoven-áriákat adott elő. Ugyancsak jelesre vizsgázott a két tangóharmonikás, Iván Tibor és Frčko Dominik is. Közben a Fő téren rockzene szólt és Nádas György humorista majd Charlie szórakoztatta a közönséget.

A 25. Honti Kulturális Napok méltó befejezése volt a Komáromi Teatrum Színházi Polgári Társulás vasárnapi előadása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?