A nagysallói diadalra emlékeztek

Nagysalló. Az 1848-49-es szabadságharc egyik legdiadalmasabb, de legvéresebb csatája zajlott Nagysallón.

A szabadságharc leverése után a térség székhelye egészen 1884-ig Nagysalló volt, a lévai nemzetőrség aktivitását büntették ezzel az osztrákok. A jelenlegi település 1965-ben jött létre Nagysalló, Kissalló és Hölvény egyesítésével. Az idei falunapokon ezt a jubileumot ünnepelték. A 2003-ban létrejött Magyar Hagyományőr Világszövetségnek köszönhetően a helyi alapiskola sportpályáján megelevenedtek a tavaszi hadjárat dicső csatájának jelenetei. Fülöp Tibor Zoltán, a szervezet ügyvezetője elmondta, Nagysallóra kilenc egyesület majd’ hetven tagja látogatott el. Nekik köszönhetően a szép alakzatok és látványos támadások, huszárcsínyek és változó hadi szerencse, betyárhagyományok és huszárvirtus, gyalogos lelemények és a tüzérmesterség csínja-bínja mind-mind látható volt. Pelyach István történész igazította el magyarázataival a közönséget. „Képzeljék el, hogy több ezer ember hömpölyög a csatatéren, lüktető, hullámzó akciók, támadás, visszavonulás, előrenyomulás követi egymást” – magyarázta a látványos eseményeket Pelyach. Kiderült az is, hogy zöldnadrágos huszárokkal nem lehetett találkozni, hiszen a török idők óta egy magyar vitéz sem hergelte volna ülepén Mohamed szent színével az ellenséget, s ez megmaradt később is. A felderítők találkoztak, parancsnokok párbajoztak, a sortűz után a lőfegyverek szúrófegyverekké váltak. Harminc lövés után belevizeltek puskacsőbe, mert melegvízzel kellett átmosni az elkokszosodott fegyvert. Megturhattuk, hogy a több tízezer embert úgynevezett hírlövő mozsarakkal, hang- és fényjelzésekkel irányították. Harci bemutatót tartott a helyi Arcus csoport is, ősi törzsi viadalokat jeleníttek meg, nehéz kardokkal, harci szekercékkel.

A falunapokon több mint harminc nagysallói születésű személynek adott át emlékplakettet Marián Kotora polgármester. Négy nap alatt húsz rendezvényen több mint háromszázan léptek fel. A református fiatalok sportvetélkedőket szerveztek, a nagysallói Szabi, aki a szlovák Való Világ 2 résztvevője volt, három másik valóság-show sztárral dedikált a helyi parkban. A magyarországi testvértelepülések, Bátaszék és Kondoros hagyományőrzői is fölléptek. Egy évtizednyi szünet után ismét működik a legendás Szivárvány menyecskekórus. Bátaszékről a német kisebbség, Kondorosról pedig a szlovák önkormányzat képviselői is jelen voltak.

A Falunapok utolsó eseménye a II. világháborúban elesettek emlékművének leleplezése volt. Hetvenhat nagysallói férfi halt meg a keleti fronton, az ő nevüket véste bele Tóth Gyula zselízi kőfaragómester a Szűcs László tervei alapján kifaragott kőtömbbe. Podhorská Mária nyugdíjas pedagógus évek óta gyűjti a katonanaplókat, leveleket, az özvegyek, leszármazottak visszaemlékezéseit. Marián Kotora polgármester elmondta, eddig csak az I. világháború áldozatainak volt emléktáblája a községben. Azt 1933-ban állítatták közadakozásból, de sajnos tönkrement az idők során. A mostani emlékmű egy lebombázott ház helyére került. A leleplezésen részt vett a 86 éves Somogyi Pál, aki harcolt a Donná, és sok évi fogság után térhetett csak vissza Nagysallóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?