Új pihenőpark és emlékhely a légi alapiskolában

A március 15-i ünnepséget már az új öltözőszekrényekkel berendezett folyosón tartották (Forrás: Képarchívum)
Lég |

Az utóbbi időben több helyiség is megújult a légi Benyovszky Rudolf Alapiskolában, olvasósarkakat alakítottak ki, megújult a számítástechnikai terem, új öltözőszekrényeket szereltek be és több jövőbeni terve is van még a nemrégiben megújult iskolavezetésnek. Legutóbb, március 15-én az új kopjafát avatták fel.

A közel 2600 fős Lég községnek eddig nem volt olyan emlékhelye, ahol kültéri megemlékezést, koszorúzást tarthattak volna, ünnepségeikre többnyire a kultúrházban, vagy az alapiskola folyosóján gyűltek össze.

Új emlékhely

“Iskolánk egész évben törekszik a tanulók magyar indentitástudatának erősítésére. Ez a cél, törekvés vezérelte a kopjafa, emlékhely kialakításának gondolatát is”

 – árulta el lapunknak Ozsvald Tünde, a Benyovszky Rudolf Alapiskola igazgatója. A kopjafát és a mellette lévő padokat az alapiskola kezdeményezte, ők biztosították a munkálatokat, a faragott emlékoszlopot pedig a nagyfödémesi Manczal Ferenc készítette. Az emlékhely kialakítását Lég község önkormányzata finanszírozta. Az avatással egybekötött megemlékezésen az iskola tanárai és diákjai mellett részt vettek a helyi szervezetek képviselői, a Csemadok helyi alapszervezete, a Nyugdíjas Klub tagjai és a helyi önkéntes tűzoltók.

Színes szekrények

Az öltözőszekrényeket teljes egészében az iskola szülői szövetségének támogatásával vásárolták meg. 

“A szülői szövetség szervezi a családi napot és a szülői bált, valamint minden évben részt vesznek a falunapon is. Ezek bevételét megspórolják majd egyeztetnek az iskolavezetéssel, hogy mire költsék. Most a öltözőszekrényekre esett a választásunk. Tavaly építtettünk egy új játszóteret, amit ugyancsak a szülői szövetségnek köszönhetünk, addig nem volt játszóterünk. Idén szeretnénk teljesen befejezni oly módon, hogy padokat tegyünk mellé”

 – osztotta meg lapunkkal Ozsvald Tünde.

A község új emlékhelye az alapiskola udvarán (Forrás: Képarchívum)

Pályázatok

Két sikeres pályázat van a hátuk mögött. Az egyikből a könyvállományt frissítették, a régi köteteket új kiadványokkal helyettesítették, valamint interaktív irodalmi műsorokat készítettek a gyerekeknek. 

“Ebből a forrásból több olyan könyvsorozatot vásároltunk, melyeket a magyar szakos tanítók választottak ki. Olyan kötelező olvasmányok, melyeket az órákon tanulnak majd, vagy kiosztják őket és otthon olvasmánynaplót készítenek hozzájuk”

 – jegyezte meg az igazgató, majd hozzátette, hogy az iskola folyosóján babzsákokkal, könyvespolccal ellátott olvasósarkakat alakítottak ki, ahol ezek az új könyvek minden gyerek számára elérhetőek. A másik nyertes projektből az iskolaudvart újították meg. Egy régi egészségtelen tuja eltávolításával, mely a szlovák és a magyar iskola épülete között volt, megnyitottak egy nagy teret, ahol most a közösségi rendezvényeiket tartják. A falu segítségével kivágták a tuját, majd a két iskola összefogott és egy relax parkot alakítottak ki. A területet kiegyengették, térkövet tettek le, majd padokat helyeztek el köré. A tereprendezéshez hozzá tartozott a növényzet felfrissítése is, ezért több kisebb tuját, díszbokrot és virágot ültettek, amihez a magyar és a szlovák iskola diákjai is csatlakoztak. Ez lesz a jövőbeni kültéri tantermük helye, ahol jó időben természettudomány tantárgyakat tanítanák majd.

A folyosón olvasosarkakkal várják a gyereket (Forrás: Képarchívum)

További tervek

Már folyamatban van az intézményben használt segédeszközök korszerűsítése. A fizika órákon használt eszközök már megújultak, szeretnék még a kémia és biológia órákon használt kelléket is felfrissíteni. 

“Szívfájdalmunk, hogy a könyvtárhelyiség nem elég tágas. Ugyan a könyvállomány egy része már megújult, de nincs olyan nagy helyiségünk, ahová egy teljes osztállyal beülhetünk, és közösen olvashatnánk. Szeretnénk a jövőben az egyik osztályunkat olvasóteremmé alakítani, szerelnénk fel polcokat, amikre aztán felkerülnének a könyvek. Olvasósarkakban nem férünk el és ezek kint vannak a folyosón, itt nem tudunk órát tartani. Egy külön, átalakított olvasóterem teljesen megfelelne erre”

 – tette hozzá az igazgató. Terveznek még egy további gyereksarkat az elsősöknek, és olyan korszerű bútorzatot, amik a projektmunkákra alkalmasak. Mindezzel szeretnének rákapcsolódni a 2026-ban bevezetendő új iskolareformra. Egyik pedagógusuk mentorként tevékenykedik a Dunaszerdahelyi járásban, ő közvetlenül értesül az aktualitásokról, melyeket ők is igyekeznek folyamatosan átvenni. 

“Olyan oktatást szeretnénk biztosítani, hogy bennünket válasszanak a szülők és a gyerekek végig nálunk maradjanak. Jövőre is minden bizonnyal egy első osztályt indítunk majd és bízunk benne, hogy a környező falvakból is hozzánk járnak majd a gyerekek. Az oktatást tanulmányi kirándulásokkal, programokkal, tanfolyamokkal színesítjük. A Föld napján, április 22-én, pénteken például a pozsonyi törpkiállításra megyünk, és a szlovák iskola diákjaival összefogva úszástanfolyamot szervezünk Somorjára. Ezekkel a programokkal is szeretnénk bizonyítani azt, hogy nem elveszett a magyar nyerek a magyar iskolában szlovák környezetben sem”

 – hangsúlyozta Ozsvald Tünde.

Az elkészült relaxpark környékét a gyerekekkel közösen alakították ki (Forrás: Képarchívum)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?