Túl szigorúra sikerült a nyitás a fürdőkben

Thermalpark
Dunaszerdahely/ Nagymegyer |

Mától újra kinyithatnak a fürdők, az elszállásolt vendégeken kívül már egyszeri látogatókat is fogadhatnak, de csak OP+ rendszerben. A fürdőszövetség (SAAKP) szerint lazítás helyett igazából tovább szigorodtak a belépés feltételei.

Szerdán újra kinyit a nyilvánosságnak a dunaszerdahelyi fürdő, a közösségi portálon már a hét elején megjelent az információ, hogy szerdától már nemcsak a szállóvendégeket várják. Nagymegyeren viszont más a helyzet. „A fürdő visszavonásig zárva tart” - olvashattuk tegnap a nagymegyeri termálfürdő honlapján. Lukáš Machala igazgató a hét elején azt írta, hogy elemzik a szabályozást és a működtetés gazdasági következményeit, ugyanis az új rendszerben nagyon korlátolt az egység működése.

Szerdán életbe lép az OP+ rendszer, amely alapján már nemcsak a szállóvendégek vehetik igénybe a fürdők szolgáltatásait, hanem egyszeri látogatók is megmártózhatnak a medencékben, szigorú feltételek mellett. Az új rendszerben azokat a vendégeket fogadhatják, akik a Covid-19 elleni védőoltás mindhárom adagját megkapták, ill. két oltásuk van, de igazolni tudják, hogy átestek a betegségen, vagy friss negatív tesztet tudnak felmutatni. Dunaszerdahelyen lehetőséget adnak a vendégeknek, hogy belépéskor leteszteljék magukat. Az új rendszer csak látszólagos enyhülést hoz, és a szabályok meg sem közelítik a fürdőszövetség által javasolt lépéseket.

Január közepén nyílt levéllel fordult a SAAKP a kormányhoz, amelyben azt kérték, hogy a járványügyi intézkedések meghozatalakor a környező országok tapasztalataiból is merítsenek a szakemberek, emellett átlátható szabályokat és szakmai párbeszédet kértek. A kormány egy nappal később döntött az új járványügyi intézkedésekről. Somogyi Gábor, a SAAKP elnöke és a dunaszerdahelyi fürdő igazgatója visszalépésként értékelte az új szabályokat.. „Határozottan azt kértük a kormánytól, hogy vegye figyelembe a környező országokban érvényes rendeleteket, hiszen az ottani fürdők számunkra konkurenciának számítanak, és ne hozzon annál szigorúbb szabályokat. Egyik országban sem használják az OP+ kategóriát. Amellett, hogy a fürdők a létező legszigorúbb kategóriába tartoznak, négyzetméter korlátozást is bevezetnek, ez nagyon erős” - reagált Somogyi Gábor.

A szövetség azt is nehezményezi, hogy ismét nélkülük döntöttek, és mivel a rendelet csak hétfő este jelent meg, kevés idő maradt arra, hogy felkészüljenek a változásokra. Problémát jelent az is, hogy látogatónként 15 négyzetméterben korlátozzák a befogadóképességet. Somogyi Gábor szerint ez azt jelenti, hogy átlagosan a közegészségügyi hivatal által meghatározott maximális vendégszám 10 százalékának megfelelő számú látogatót engedhetnek be a fürdőbe.

Mivel a szabályok ugyan lehetővé teszik, hogy megnyissanak a fürdők, viszont továbbra is szigorú feltételek vonatkoznak az üzemeltetésre, és a kormány, valamint az illetékes szervek továbbra sem vették fel a kapcsolatot a szövetséggel, annak tagjai továbbra sem tekintettek el a tiltakozás lehetőségétől. „A nyílt levelünkben ezt vázoltuk fel utolsó lehetőségként, de a konkrét megszólítás után sem indult el a kommunikáció. Mindenképpen reagálni szeretnénk a megfogalmazott szabályozásra. Ha szükséges, akkor nyakunkba vesszük a mentőövet és elsétálunk a kormányhivatalhoz“ - fogalmazott az elnök hozzátéve, hogy másfél éve hiába kérik a párbeszédet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!