Régió

Tovább működhetne a segélyközpont

Érsekújvár | A koronavírus miatt április végén a Szent Erzsébet-szigeten nyitott kapcsolattartási, illetve karanténközpontot a társadalom peremén élők számára az önkormányzat több civil szervezet és önkéntes bevonásával.
Száz Ildikó

2020. augusztus 1. 19:30

A Szent Erzsébet-szigeten segítik a rászorulókat
A Szent Erzsébet-szigeten segítik a rászorulókat - A szerző felvétele

A város vezetése a válsághelyzet után is szívesen üzemeltetné a segélyközpontot ezen a lakott területtől távolabb eső helyen, ha ehhez kellő támogatást kapnak.

Komoly segítséget kaptak

Mintegy negyven hajléktalan számára nyújtottak az elmúlt hónapokban tisztálkodási és étkezési lehetőséget a járási székhelyen. A város önkormányzati lapjában Denisa Felixová beszámolt arról, hogy a hajléktalanokat sikerült bevonni a Sziget parkerdő takarításába, tisztításába. Példaértékű a város és a civil szervezetek összefogása, a rászorulók ellátásában részt vett a Szlovák Vöröskereszt Érsekújvári Területi Egyesülete, a Szlovák Vöröskereszt Érsekújvári Ifjúsági Szervezete, a Remény Szivárványa Polgári Társulás, valamint a Szlovákiai Apostoli Egyház nyitrai testülete és az érsekújvári 50-es számú Alexander Dubček Cserkészcsapat, továbbá a Baptista Szeretetszolgálat Érsekújvári Örömhír Egyházi Testülete. A berendezést a városi Novovital cég ajánlotta fel. A Philip Morris Slovakia társaság 1800 ingyenebédet adott a rászorulóknak. Felixová úgy nyilatkozott, hogy segítségükkel a város mintegy kilencezer eurót takarított meg az ellátás során. Érsekújvár önkormányzata a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztériumtól szeretne támogatást kérni a központ további működtetéséhez, tájékoztatta Felixová az önkormányzati lap olvasóit.

Elfogadható megoldás

Az egykori Sport Szálló udvarában megnyitott válságközpontba két alkalommal látogattunk el. A nyitónapon, majd amikor két negyven négyzetméteres katonai sátrat állítottak fel a füves területen, hogy kedvezőtlen időjárás esetén is fogadhassák a hajléktalanokat. Az első napon tizenhárom látogató volt, később más, a társadalom peremén élő személy is értesült a lehetőségről, és örömmel fogadták a segítséget. Köztük a hatvanas éveikben járó Ferenc és Pál is, akiktől a családjuk már rég elfordult, egyiküktől azért, mert elvesztette a munkáját, a másiktól pedig amiatt, mert nem volt képes alkalmazkodni. Egyedül semmiképpen sem boldogulnának. A mélyszegénységben élők a zuhanyozási lehetőségnek és a meleg ételnek örültek a legjobban. Az érsekújvári lakosoktól megtudtuk, jóval kevesebb hajléktalannal találkoznak a vasútállomás környékén, mióta megnyitották a segélyközpontot. Jozef Tökölytől, a városi rendőrség parancsnokától is olyan információink vannak, hogy a legtöbb gondot a részeg, utasokat is gyakran zaklató, kéregető hajléktalanok okozták, erre érkezett a legtöbb panasz.

Elutasított projekt

Ha a Szent Erzsébet-szigeten sikerülne fenntartani és üzemeltetni a segélyközpontot, az némileg pótolhatná azt a létesítményt, melynek létrehozását nem sikerült megvalósítani a városban. Nappali szociális központot nyitottak volna a Pozsonyi utca és a Cirill-Metód utca közti zöldterületen, a beruházást a testület tagjai is támogatták. Az újabb zöldterület beépítése és a hajléktalanok csoportos ott-tartózkodása ellen azonban petícióban tiltakoztak az érsekújváriak. Az épület egyik részében higiéniai központot, a másik helyiségben foglalkoztató központot nyitottak volna a rászorulóknak, ám a vasútállomás környékén, a Köztársaság tér közelében élők már így is sokat panaszkodtak az alkalmazkodni nem képes lakosokra. A Sziget parkerdőben lévő segélyközpontban a hajléktalanok továbbra is tisztálkodhatnának, ruhát válthatnának, étkezhetnének, és a város vezetése szociális tanácsadással egészítené ki a szolgáltatásokat.

A társadalom peremén élők ilyen módon történő felkarolása az érsekújvári lakosok biztonságérzetét is növelné, a rászorulók pedig újabb esélyt kapnának arra, hogy munkát találjanak, és idővel ismét fedél legyen a fejük felett.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

„Jó azt nézni, hogy az emberek örülnek“

Komárom

Négy napig nem működik a Selye Gimnázium, nőtt a fertőzésszám

kassa bankrablás

GALÉRIA: Robbantással próbáltak bankot rabolni Kassán

Peter Pellegrini

Pellegrini: Matovičnak nem az embereket kellene hibáztatnia a megnövekedett esetszám miatt

Lewis Hamilton
Frissítve

Orosz Nagydíj - Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

fehérorosz tüntetés

Többszáz nő kezdte meg a hétvégi tüntetéssorozatot Fehéroroszországban, többeket őrizetbe vettek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.