Régió

Teljesen fel kell újítani az ógyallai idősotthon kazánházát

Ógyalla | Jóváhagyta a Smaragd idősotthon kazánházának felújítását az ógyallai képviselő-testület, amelyet a város saját forrásból finanszíroz.
author
Vataščin Péter

2022. szeptember 20. 17:45

Ógyalla
A képviselők ugyan megszavazták, de hosszan vitáztak a kazánház felújításáról

Annak ellenére, hogy a javaslatot egyhangúan elfogadták, a fejlesztéssel kapcsolatban – vélhetően nem függetlenül a választási kampánytól – nagyobb vita alakult ki az ógyallai képviselő testület 40. ülésén. A napirendi pontot Magdaléna Zahoranová, a Városi Hivatal regionális fejlesztési részlegének vezetője terjesztette elő. Ennek lényege, hogy a Smaragd a közelmúltban jelezte az önkormányzatnak, kritikus állapotban van a kazánházuk, s ezzel együtt az intézmény fűtésrendszere. A város kidolgoztatta felújításra vonatkozó projektdokumentációt, amelyhez építési engedélyt kértek. A helyszíni szemlét követően az illetékes tervező a felújítás tervét úgy alakította, hogy az a jelenleg érvényes minden vonatkozó előírásnak megfeleljen. A cégek ajánlatait szeptember 23-áig várja a város, amely az építkezési, villany- és kazánszerelési munkálatokat saját forrásból finanszírozná. A tervezett összeget – amely 65 ezer euró – a tartalékalapból és a költségvetésből állítják össze.

A vita során Štefan Pupák képviselő – s egyben az egyik ógyallai polgármesterjelölt – elmondta, megszavazza ugyan a fejlesztést, de nem érti, miért nem egy lefolytatott versenytárgyalás alapján megállapított reális árat hagynak jóvá ahelyett, hogy független költségvetést rendelnek a fejlesztéshez. Mint mondta, ezt „már régen“ megléphették volna. Emlékeztetett egy néhány évvel ezelőtti esetre, amikor az idősotthon nyílászáróinak cseréjekor végül nem hagyták jóvá az eredetileg tervezett 180 ezres hitelfelvételt – majd amikor később már a cégek ajánlatai alapján rábólintottak a fejlesztésre, gyakorlatilag 70 ezer euróval olcsóbbra karcsúsították a fejlesztést. A képviselő megjegyzéseire Zahoranová többek között azzal reagált, hogy azonnal válaszoltak az idősotthon megkeresésére, a projekt előkészítése pedig időbe tellett. Peter Závodský jelenlegi független polgármester – s aki szintén megméretteti magát az októberi választáson – hozzátette, a kazánház rossz állapota mellett a fűtési szezon is közelít, s ha a következő testületi ülésre halasztják a döntést, akkor csúszni fog az építkezés. Később azt is elmondta, három olyan atmoszférikus gázkészülék működött eddig az idősotthonban, amelyeket már nem gyártanak, s nem lehetséges a pótalkatrészek beszerzése sem.

Pupákot támogatva Eduard Ševčík képviselő is a jelenlegi önkormányatot bírálta. Egyebek mellett arról beszélt, a beruházók „fejős tehénnek“ tartják a várost, amely a magas árakat is hajlandó kifizetni a fejlesztésekért. Zahoranová Ševčík megjegyzéseire is reagált, s részletezte, mi mindent kell az elöregedett kazáházban felújítani és kicserélni, majd hangsúlyozta: a projekt átesett már a műszaki és a tűzvédelmi ellenőrzésen is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

ÖSSZEFOGLALÓ: Jövőre ennyit fizetünk majd a gázért és a villanyért!

mikulec k
Frissítve

Mikulec marad a belügyminiszter, ezúttal sem sikerült leváltani

sulík k
Frissítve

A kormány leváltását indítványozza az SaS

d

Újabb brutális verekedés tört ki Pozsonyban

tűzoltó k

TRAGÉDIA: Szolgálat közben halt meg egy fiatal önkéntes tűzoltó

késelés k

SZÖRNYŰ: Szórakozásból félholtra késeltek egy idős bácsit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.