Régió

Tánc, ének, élet, öröm

NAGYFÖDÉMES | A testi-lelki egészség megőrzéséért járnak össze a nyugdíjas klub tagjai hetente közös tornára, de szívesen kirándulnak is együtt, és még kertet művelni is van idejük.
author
Tornyai Bianka

2020. június 27. 11:30

Mozgással a jó közérzetért
- Marosi Bianka felvétele

A nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjasklubban négy éve heti rendszerességgel tartanak 3-1-2 Meridiántornát. A foglalkozásokat Slezák Erika vezeti, aki először saját magán próbálta ki és tapasztalta meg az egyszerű mozdulatokból álló gyakorlatsorok jótékony hatását. “Évekkel ezelőtt egy komoly betegségen estem át. Egy pécsi rokonom többször ajánlotta a tornát, míg végül elvégeztem a tanfolyamot és a vizsgát, ahol a módszer okleveles oktatója lettem. Ez 2016 áprilisában történt. Utána volt a nárciszok napja, a Rákellenes Liga gyűjtése, amit rendszeresen megszervezünk Nagyfödémesen, és ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel is egybekötjük. A Vöröskereszt helyi szervezetének elnökeként meghívtam a nyugdíjas klub tagjait is erre az alkalomra. Amíg a terem egyik felében végezték a méréseket, mi többször végiggyakoroltuk a tornát, hogy minél több embernek bemutathassuk. Többeknek megtetszett, így azóta minden héten összejárunk” - mondta el a kezdetekről Slezák Erika. 

Bárki végezheti

“A meridiántorna egészségmegőrző és -javító torna, főleg ha minden nap elvégezzük. Magyarországon ismerkedtem meg vele. Dr. Eőry Ajándok nevéhez fűződik, ő állította össze a gyakorlatsort a kínai orvoslás alapjaira építve. A doktor úr több helyen tart tornát időseknek, hajléktalanoknak” - tette hozzá. A módszer lényege az egyszerűség, valóban bárki meg tudja tanulni a gyakorlatokat, és gyakorolni tudja azokat bármilyen eszköz nélkül. Nincs szükség edzőteremre sem, a nagyfödémesi nyugdíjasok a klubhelyiségben, tavasztól őszig pedig az udvaron tornáznak. A gyakorlatok során a test energetikai pályáit stimulálják, de minden tornát énekléssel kezdenek. “Nagyjából 20 perc alatt elvégezhető a gyakorlatsor az egyéni tempótól függően. A 3-1-2 megjelölés a következőket jelenti: 3, mert az emberi test három legfontosabb akupresszúrás pontját stimuláljuk, mégpedig a vastagbél, a szívburok és a gyomor pontjait. 2, mert két lábon állva végezzük a tornát, és ezzel stabilizáljuk a testet, fejlesztjük az egyensúlyt. 1, mert egy hasilégzéssel fejezzük be a gyakorlatokat” - részletezte a foglalkozásvezető. Szlovákiában ezen kívül Tardoskedden, Komáromban, Lúcson, Egyházgellén, Bősön és Dunaszerdahelyen van meridiántorna-klub. 

Pozitív tapasztalatok

“Szeretek a közösségben lenni és addig örülök, amíg mozoghatok, hiszen nagyon egészséges, otthon is gyakorolom. Észreveszem, hogy hajlékonyabb, energikusabb vagyok, könnyedebben mozgok és enyhít a fájdalmakon is” - tudtuk meg Szőcs Gabriellától, aki azt is elárulta, hogy a maga 77 évével nem a legidősebb a klubban, hiszen vannak 8-10 évvel idősebbek is, akik velük gyakorolnak. Máris Ilona a legfiatalabb tagja a közösségnek, a jövő hónapban vonul nyugdíjba. “Volt egy komoly betegségem, ami miatt elkezdtem a tornát, hogy ezzel is elősegítsem a gyógyulást. Nagyon örülök, hogy négy évvel ezelőtt eljöttem ide, mert szerintem ennek köszönhetem, hogy nem lettem depressziós a betegség miatt, elmondhatom, hogy átsegített a betegségen” - mondta el Máris Ilona.

Aranyeső Nyugdíjasklub

Slezák Erika többször hangsúlyozta, nagyon aktív közösségi életet élnek a nagyfödémesi nyugdíjasok, ha valami miatt át kell tenni a torna időpontját a megszokott kedd délelőttről máskorra, bizony nem egyszerű olyan alkalmat találni, amikor mindenki ráér. Nemcsak tornázni járnak, hanem túrázni, biciklizni, színházba is és énekkaruk is van.

Örömtánc és éneklés

“Idén januárban elkezdtük az Örömtáncot, amely szintén egy nagyon jó mozgásforma. Megmozgatja nemcsak az egész testet, hanem kicsit az elménket, a gondolatainkat is pozitív irányba tereli. Erőt ad és rendkívül jó a depresszió ellen, sőt, az Alzheimer-kóron is segít. Különböző ritmusos dallamokra meghatározott koreográfia alapján táncolunk” - mondta el Máris Ilona, aki a csabrendeki nyugdíjasoktól hallott a módszerről, és ő kezdte el a helyi nyugdíjasklubban. “Csabrendek Nagyfödémes testvértelepülése. Ott láttam először az Örömtáncot, majd kapcsolatba léptem a módszert oktató komáromi hölgyekkel, így kezdtük el gyakorolni Nagyfödémesen is. Nagyjából ugyanaz a társaság jár ezekre az összejövetelekre, mint a meridiántornára, de a rokkantnyugdíjasokkal kiegészülve” - tette hozzá Máris Ilona. Az Örömtánc mozgásforma Németországból indult 45 évvel ezelőtt, majd Ausztrián keresztül eljutott Magyarországra, onnan pedig Szlovákia magyarlakta vidékére. A módszer jelszava: mozgás-öröm-agytorna. A táncon kívül a közös alkotás örömét is átélheti, aki végzi. Az Aranyeső Nyugdíjasklubnak van egy énekkara is, amely 15 éve működik, és rendszeresen részt vesz a környék rendezvényein. A klubban negyedévente tartanak névnapi ünnepségeket és hetente klubdélutánt, ahol a férfiak kártyáznak, a hölgyek beszélgetnek. Havonta egyszer kirándulni járnak. Vasárnaponként általában 20-30-an jönnek össze, de ha valamilyen rendezvény van, akkor akár 80-an is. A tagság összlétszáma 249 fő. Az épület, ahol az összejöveteleket tartják, egy felújított régi stílusú családi ház, amelyet közel negyven évvel ezelőtt vett meg a község. Tartozik hozzá egy nagy kert is, ahol korábban zöldséget, retket, zöldborsót termesztettek, két éve pedig szilvafákat telepítettek a helyi konzervgyár segítségével, amely a majdani termést is átveszi a klubtól. Az ebből befolyt összeget visszafordítják a klubtevékenységre. A kerti munkákat, az udvar rendben tartását a klub férfi tagjai végzik. 

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k
Frissítve

Čaputová: Ha tovább mélyül a politikai válság, jobb lesz új választást tartani

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

Érsekújvár

180 éves az érsekújvári gimnázium

autóbaleset k

TRAGÉDIA: Autóbalesetben szörnyethalt két fiatal férfi

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Így spóroljunk a karácsonyi lakomán!

Így spóroljunk a karácsonyi lakomán!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.