Régió

Szebb Nap – önkéntesek a galántai kórházban

Galánta | A Svet zdravia – Egészség Világa kórházban önkéntesek igyekeznek szebbé tenni a betegek mindennapjait. Felolvasnak nekik, beszélgetnek, társasjátékokat játszanak velük, vagy csak csendben velük vannak.
Marosi Bianka

2019. november 6. 09:02

Szebb Nap – önkéntesek a galántai kórházban
- A szerző felvételei

A galántai kórház október 30-án indított együttműködést a Krajší deň – Szebb Nap önkéntes szervezettel. A galántai tizenkettedikként kapcsolódott be a programba a kórházhálózat intézményei közül. A Szebb Nap galántai nagykövete Tomáš Bezdeda énekes lett. A megnyitón néhány népszerű zeneszáma előadása után elmondta:

„Ha sikerül mosolyt csalni mások arcára, kedves szóval felvidítani őket, meghallgatni a problémáikat vagy csak kicsit szebbé tenni a napjukat, az az igazi segítség. Nem kell hatalmas dolgokat véghezvinni és hősnek lenni. Elég, ha a támogatásunk egyetlen embernek jelent valamit. Ezért is döntöttem úgy, hogy csatlakozom a projekthez.”

A galántai kórházban huszonegy önkéntes tevékenykedik. Munkájukat egy kórházi alkalmazott koordinálja, aki együttműködik a város intézményeivel és szervezeteivel.

„Sok páciens érzi magányosnak magát a kórházban. Ha egy gyereknek a szülei nélkül kell a kórházban maradnia, fontos, hogy a gyógykezelések és vizsgálatok közötti időt értelmesen töltse. Ez nagyban segíti a lelki megerősödést és így a gyógyulás folyamatát is. Azért is döntöttünk úgy három évvel ezelőtt, hogy megvalósítjuk ezt az önkéntes projektet, hogy az osztályokra több pozitív energiát hozzunk, és támogassuk a páciensek kényelmét és a róluk való gondoskodást” – fejtette ki Tatiana Kosťová, a Szebb Nap Önkéntes Központok projekt megalkotója és védnöke.

GA kórház

A Svet zdravia – Egészség Világa kórházcsoport két kórházában, Homonnán és Selmecbányán indult a projekt 2016-ban, majd évről évre egyre több kórház csatlakozott, legutóbb a galántai. Igazgatója, Alexandra Pavlovičová szerint olyan szolgáltatást végezni, amely a gyerekeket és az időseket szolgálja, mérhetetlen tiszteletet és csodálatot érdemel.

„Igazán hálásak vagyunk az önkénteseknek azért az időért, amit a betegekkel töltenek. A kivizsgálásokon és kezeléseken kívül másra terelődnek a gondolataik. Remélem, hogy egyre több önkéntes kapcsolódik be a projektbe”

– fogalmazott az igazgató.

A galántai kórház önkéntesei elsősorban a gyermek, a geriátriai és a neurológiai osztályon tevékenykednek. A látogatások gyakorisága és milyensége a betegek igényeitől és egészségi állapotától függ. Van, amikor csak arra van szüksége a betegnek, hogy valaki csöndben mellette legyen, meghallgassa, máskor az a jó, ha felolvasnak neki, sétálnak vele vagy társasjátékot játszanak.

Közkedveltek az alkotóműhelyek, amikor apróságokat készítenek a családtagjaiknak vagy a kórház helyiségeit díszítik vele. Az ünnepeken, Mikuláskor, karácsonykor, húsvétkor összejöveteleket is szerveznek. Eddig 334 önkéntes kapcsolódott be a programba országszerte, akik együtt 3200 órát töltöttek a gyermekosztályok 653 és a geriátriai osztályok 1792 páciensével.

A Svet zdravia társaság és lapunk kiadója a Penta befektetési csoport céghálózatának tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Forgalomnövekedést váró e-shopok

A Liverpool, a Bayern és a Barcelona meccse a tévében

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Kirgizisztánban zárolták több sajtóorgánum számláit egy oknyomozó riport után

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.