Segítség kell a fürdőknek – képeslapot küldenek a miniszterelnöknek

Corvinus
Pozsony/ Dunaszerdahely/ Nagymegyer |

Mentőövet kérnek a fürdők az államtól, képeslapokat gyűjtenek Igor Matovič miniszterelnöknek, így próbálják felhívni a döntéshozók figyelmét az ágazat kilátástalan helyzetére.

Vészhelyzetbe kerültek a fürdők a kormány korlátozó intézkedései miatt, ezért tegnap elindult a Segítsünk a fürdőknek kezdeményezés, amely keretében a Szlovákiai Aquaparkok és Fürdők Szövetsége (SAAKP) képeslapokat gyűjt, amelyeket majd elküldenek a miniszterelnöknek.

Levél Matovičnak

A szövetség által kibocsátott, Igor Matovič miniszterelnöknek címzett képeslapokat a következő két hétben aláírhatják a fürdők látogatói, és bedobhatják az előkészített gyűjtődobozokba. A SAAKP képviselői szerint elsősorban az egyszerű embereknek, családoknak, a fürdők, uszodák vendégeinek szól a felhívás, amellyel rávilágítanak a kilátástalan helyzetre. A szövetség rámutatott, hogy a kormány korábbi ígéretei ellenére semmilyen kártérítést nem kaptak, és a segélykérésükre sem érkezett válasz. „A szomszédos országokban már rég bevezették az idegenforgalom támogatását célzó speciális intézkedéseket” - emlékeztetnek a szövetség tagjai a közleményükben.

Világos követelések

A fürdők szövetsége követeléseket is megfogalmazott a kormány felé a kezdeményezés céljaként: javasolják a sportlétesítmények, például wellnessközpontok, fürdők, masszázsközpontok, sífelvonók, konditermek látogatására szolgáló utalványok kibocsátását; kérik, hogy az idegenforgalmi központok modernizációjára is jusson keret az EU-támogatásból; 10 százalékra csökkentenék az idegenforgalmi és gasztronómiai szolgáltatások áfáját; kártérítést kérnek az elmúlt hónapokban keletkezett bevételkiesés miatt. Arra figyelmeztetnek, hogy a kormány segítsége nélkül sok létesítmény fennmaradása veszélybe kerül. A képeslap aláírásával a vendégek szolidaritásukat fejezhetik ki a kedvenc fürdőjük, valamint az ország idegenforgalma iránt. A SAAKP tagjaként a nagymegyeri Thermal Corvinus is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

Križan Tibor igazgató lapunknak elmondta, hogy míg tavaly ilyenkor mintegy kétezer látogatójuk volt, most alig száz-százötven vendég van a létesítményben.

„Az idegenforgalom nemcsak gazdasági, hanem lélektani szempontból is a társadalom tartópillére. Az embereknek éppen ilyen nehéz élethelyzetben kell lehetőséget adni arra, hogy biztonságos és tiszta környezetben feltöltődhessenek.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjai, az éppen fuldokló aquaparkok mihamarabb mentőövet kapjanak. Ezért is kérünk mindenkit, hogy ilyen barátságos, visszafogott módon csatlakozzon a szövetség kezdeményezéséhez, és az előre kitöltött, Igor Matovič kormányfőnek címzett képeslap aláírásával segítse Szlovákia legnépszerűbb fürdőinek megmaradását ebben a súlyos helyzetben” - mondta az igazgató.

Óriási kiesés

A nyáron megalakult szövetség nemrég felmérést végzett a tagjai között, amelyből kiderül, hogy a tavaszi lezárás utáni első három hónapban szinte teljes bevételkiesést szenvedtek el a fürdők. Júniusban, amikor már kinyithattak, 55 és 95 százalékra rúgott a hiány.

„Az egész évben nyitva tartó létesítményeknél behozhatatlan ez a kiesés. Ha csak a nyári hónapokat vesszük figyelembe, akkor a SAAKP tagjainak bevételei 30 százalékkal, látogatottságuk 31 százalékkal esett vissza” - közölte Somogyi Gábor

a szövetség elnöke, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója.

Létszámstop

Ľudovít Lebó a szövetség alelnöke rámutatott, hogy a szeptemberben bevezetett létszámkorlátozás, amely szerint legfeljebb ezer látogatót fogadhattak a fürdőben, következményeként sok olyan vendég sem jutott be a fürdőkbe, aki már korábban megvásárolta a belépőjét, vagy a helyi látogatók maradtak az ajtón kívül. Ez a probléma elsősorban azokat az akvaparkokat érintette, ahol sok szálláslehetőséget kínálnak a vendégeknek. Kiržan Tibor közölte, hogy Nagymegyeren megfelelően kezelték a helyzetet, így nem kellett sorakozni a látogatóknak. A korlátozás bevezetése után napijegy helyett délutánra és délelőttre kínáltak belépőt a vendégeknek.

Sötét kilátások

A nyári szezon után a következő hónapokban újabb kihívásokkal kell szembenézni a fürdőknek, ami a szövetség szerint még nagyobb károkat okozhat a létesítményekben. Az, hogy Csehországot vörös zónába sorolta az állam újabb csapást jelent az idegenforgalomnak. „Az utazás korlátozása azonnali gazdasági visszaesésként mutatkozott meg, néhány fürdőben egyik napról a másikra közel 80 százalékkal visszaesett a vendégek száma. A korábban megvásárolt őszi és téli üdüléseket vagy tömegesen visszamondták a vásárlók, jobb esetben átfoglalták más időpontra” - szemléltette a gondokat Peter Kolenčík a SAAKP alelnöke.  „Fogalmunk sincs, hogy milyen korlátozásokkal kell még szembenéznünk” - utalt a most bevezetett előírásokra az igazgató. A SAAKP tagjai figyelmeztettek, hogy Szlovákiában mintegy 160 ezer embernek ad munkát az idegenforgalom, szeptember közepéig mér az ágazat 20 ezer alkalmazottja elvesztette a munkáját és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt tömeges elbocsátások fenyegetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!