Saját tájháza lesz Sárosfának

Az eladók is örültek annak, hogy családi házuk a projekt által tovább él majd (Forrás: Sárosfa község)
Sárosfa |

A napokban vásárolta meg a helyi önkormányzat a község legutolsó, eredeti állapotában lévő paraszházát, mellyel már most konkrét terveik vannak. Tájházként és egyben közösségi házként funkcionál majd a jövőben és szeretnék, ha a falu élő intézményévé válna.

Az ötlet már 10 évvel ezelőtt megfogalmazódott a falu vezetésében, hogy saját tájháza legyen, ám akkor még távol álltak a megvalósítástól.

Az első lépés

“Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült. Sajnos egyre szűkült a házak köre, amiből válogathattunk, mert a régi házakat legtöbbször felújítják, vagy eladják. Mi sem szerettük volna a céljainkat nagy dobra verni a tervünket”

 – osztotta meg lapunkkal Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere. Hozzátette, hogy az adás-vételi szerződés aláírásával a ház tulajdonjoga ezzel már rendben van, azonban a földterület még nincs. Egy kérvényt kell benyújtaniuk a Szlovák Földalaphoz, ahogy az alatta és a körülötte lévő területet is meg tudják vásárolni. Míg ez elrendeződik, addig hozzákezdenek a projektterv elkészítéséhez, ugyanis egy átfogó felújításra van szükségük. 

“Ez a ház egy folyosóból, egy konyhából és egy nagyobb szobából áll. Hozzá kellene építenünk még egy részt, ugyanis a ház eredeti állapotában van, ami azt jelenti, hogy nincs benne csatornázás, sem víz és szükségünk lesz szociális helyiségre. Szeretnénk, ha közösségi házként is működne, ezért a konyha részt egy nagyobb térré alakítanánk ki, ahová egy kemence is bekerülne”

 – tette hozzá. A megvásárolt parasztház épülete még az 1900-as évek elején épült és az értékesítő család nagymamájának szülőháza volt.

Jelenleg a házban víz és csatornázás sincs, a jövőben szeretnének hozzáépíteni egy részt a szociális helyiségek számára (Forrás: Sárosfa község)

A forrás még bizonytalan

Már a tavalyi, a 2023-as falufejlesztési stratégiai dokumentum célkitűzései között szerepelt a tájház kialakításának terve, de azt még most sem tudják, hogy a felújítást miből finanszírozzák. A község vezetése szeretne pályázni, de amennyiben ez nem, vagy csak részben sikerülne, saját forrásokhoz nyúlnak majd. Az ideális cél egy nádfedeles tájház lenne, ám ennek az anyagi feltételei még nem ismertek számukra. Felhívást tettek közzé a lakosság körében, melyben kérik őket, hogy amennyiben olyan különleges, Sárosfára jellemző régi berendezési tárgyuk, eszközük, ruházatuk, bárminemű írásos dokumentumuk, fényképük volna, ajánlják fel a jövőbeni tájház számára állandó kiállítási tárgyként.

Távlati tervek

A községben aktívan működik a Csemadok alapszervezete, hagyományos rendezvényeiket és foglalkozásaikat a jövőben a kultúrház helyett a tájházban tartanák majd, ahogy a helyi tanfolyamok többségét is. A tervezett kemencét például a híres sárosfai rétes sütéséhez, vagy a helyi szervezésű főzőtanfolyamokon is használnák. A lakosság által felajánlott tárgyakat a nagy kiállítótermébe szeretnék elhelyezne, különös hangsúlyt fektetve köztük a ház korábbi tulajdonosaira, a falu közösségi életére jellemző tárgyi emlékekre, valamint a helyi Bittó nemesi család tárgyaira. 

“Csak múzeumként nehéz volna fenntartanunk, de ha az a ház másképp is élni tud, akkor valóban hozzákapcsolódhat a helyiekhez és az emberek életének szerves részévé válhat”

 – osztotta meg Földváry Terézia.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?