Példás összefogás egy tisztább környezetért

Idén fémhordót, plüssöket és még egy régi fotelt is találtak a szemétszedők (A szerző felvétele)
Nagymegyer/Izsap |

Városi és környékbeli iskolák és civil szervezetek fogtak össze, hogy kétnapos szemétszedő akció keretében megtisztítsák környezetüket.

Az akció Nagymegyer és Izsap területeire, többek között a parkokra, belvárosi utcákra, az iskolák, óvodák területére és azok környékére, kültéri utakra, ösvényekre, turistautakra, erdős részekre korlátozódott. A civil és sportszervezetek tagjai szombat reggel 8 órakor gyülekeztek a Mátyás-fánál, ahonnan nagyobb csoportokat alkotva kezdték meg a munkát. Voltak, akik már korábban nekiindultak, a vadászok például nem mentek el a fához, hanem egyből elindultak a kinti helyszínekre és csak később kapcsolódtak a csoporthoz. Több sportszervezet tagjai, túrázók, horgászok, önkéntes tűzoltók és a vadászszervezeti tagok vettek részt a szombati akcióban, akiket a munka végeztével frissítőkkel, pogácsával és süteménnyel várt a Nagymegyeri Nyugdíjas Klub, Izsapon pedig gulyással és sült kolbásszal vendégelték meg a szorgalmas résztvevőket.

„Utoljára 2019-ben volt ilyen nagyobb szemétszedés, azután a Covid miatt sajnos elmaradt. Korábban Cyprich Margit doktornő koordinálta ezeket az akciókat. Most szombaton szinte az összes sport és civil szervezet csatlakozott, még a focisták, a birkózók is”

– mondta el Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere.

Pénteken a gyerekek, szombaton már a felnőttek is szedték a szemetet (Forrás: Soóky Marián polgármester közösségi oldala)

A nagyszabású akció már pénteken megkezdődött, amikor Nagymegyeren és Izsap városrészben a helyi oktatási és nevelési intézmények, valamint a Közösségi Központ munkatársai végezték a szemétszedést. Az intézményvezetőkkel már március 2-án egyeztetett a városvezetés, ahol a mindennapokat érintő kérdések, illetve a támogatások mellett a közös szemétszedési akció részleteit is pontosították.

„Az oktatási intézmények vezetőivel a pénteki napban, március 17-ében állapodtunk meg. Ők az iskolák és óvodák környékét, a városi parkokat tették rendbe. Szombaton, másnap pedig a sport- és civil szervezetek folytatták a tisztítást, felosztva a területeket egymás közt”

– tette hozzá a polgármester. A helyi szervezetek vezetőivel ugyancsak előre egyeztetett a városvezetés. Őket március 6-án látták vendégül a polgármesteri hivatalban, ahol a bemutatkozások, tevékenységeik és az ez évre vonatkozó terveik felvázolása mellett a tisztítási akció részleteit is megbeszélték.

Több konténernyi hulladék gyűlt össze (Fotó: Soóky Marián polgármester közösségi oldala)

A kétnapos szemétszedésen, a kesztyűk és a zsákok kézhezvételét követően, társaságonként nagyobb csoportokban haladtak a lakosok, alaposan átfésülve a területeket. Voltak, akik az aktivisták támogatásával segítették a kezdeményezés sikerességét.

„A nyugdíjasklub tagjai 18 tepsi süteménnyel vártak bennünket, a Stefarez étterem 10 pizzát ajánlott fel, a termálfürdő forró teával ajándékozta meg a társaságot. Volt több vállalkozó is, például Angyal Imre, aki anyagiakkal támogatta a szemétszedést. Ez most valóban egy széles körű összefogás volt”

– hangsúlyozta Soóky Marián. Sok-sok halom szemetet szedtek össze a résztvevők, melyekből nagyobb szigeteket alakítottak ki, amerre jártak. Ezeket hétfőn és kedden gyűjtötték be a város munkatársai. Akik tudtak, utánfutóval, káréval érkeztek, hogy az akció után könnyebben tudják mozgatni a zsákokat. Idén találtak fémhordót, használt személy- és tehergépgépjármű-abroncsokat, szivacsokat, fémkádat, bútordarabokat és némi kommunális szemetet.

Fedett sátrak alatt vendégelték meg a szemétszedőket (Fotó: Soóky Marián polgármester közösségi oldala)

„Az összeszedett hulladékok közt volt sok nem visszaváltható műanyag flakon, autógumik, építkezési törmelékek, plüssök is. Sokan gyűltünk össze a szemétszedésre, például csak Izsapon legalább 50-en voltak. A nagymegyeri focisták 25 fővel járták a környéket, a Nagymegyeri Csigák Turista Csoport tagjai 8-10-en lehettek, és a többi társaság is nagyobb csoportokat alkotott. A gyerekek már pénteken elvégezték a feladatukat, az óvodások is tisztították az épületek területét és környéküket, valamint ültettek is. A középiskolások a lakótelepeken tevékenykedtek, a cserkészek a templom és a temető környékén dolgoztak. Ez valóban széles körű összefogás volt. Izsapon a szervezők gulyással és sült kolbásszal vendégelték meg a résztvevőket, megköszönve a munkájukat. Nagyon jó időnk volt és közben jót tettünk a városért. Hozzá kell tennem, hogy azok gyűjtötték idén is a szemetet, akik amúgy nem szemetelnek. Megkértem a szervezetek vezetőit, hogy készítsenek képeket a szemétszedésről, melyeket a közösségi oldalamon gyűjtöttünk össze és tettem közzé”

– összegezte lapunknak a polgármester.

Sok gyerek szombaton is csatlakozott a szemétszedési akcióhoz (Fotó: Soóky Marián polgármester közösségi oldala)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?