Párkány: továbbra is rejtély, mikor lesz rendes tájékoztatás

párkány állomás
Párkány |

A jövő héttől ismét járnak majd az EC gyorsvonatok Párkányon keresztül Szobig, de hogy mi lesz a hónapok óta működésképtelen információs rendszerrel, arra nem kaptunk választ. Miként arra sem, hogy miért nem lehet magyarul és angolul is tájékoztatni egy szlovák-magyar nemzetközi átkelőn.

Mint arról lapunkban is hírt adtunk, június huszadikától, azaz jövő hét hétfőtől ismét járnak majd az EC vonatok a Pozsony – Párkány fővonalon, egészen Szobig, ahol vonatpótló autóbuszra kell majd szállni. A busz Nagymarosig visz el, ahol viszont már várni fogja az utasokat egy EC vonat, ami Budapestig visz el, a Nyugati pályaudvarra – ez lesz érvényes jövő hét hétfőtől a Pozsony – Párkány vonalon közlekedő EC gyorsvonatokra mindkét irányban. Mindez az EC 270/271, 272/273, 274/275 276/277, 278/279 és a 286/287 számú járatokra vonatkozik.

A 130/131, 280/281 és a  476/477 számú EC járatok pedig továbbra is Rajkán keresztül közlekednek.

A párkányi nemzteközi fővonalon kieső gyorsvonatok és az elégtelen tájékoztatás miatt szerkesztőségünk már négy nappal ezelőtt írásban fordult a Szlovák Államvasutak szóvivőjéhez. A válaszuk ma érkezett meg, de abban nincs sok köszönet, finoman fogalmazva is lakonikus rövidséggel reagáltak feltett kérdéseinkre – vagy konkrétan nem arra válaszoltak, amit kérdeztünk.  

Nesze semmi, fogd meg jól

Megfelelő módon és elégségesen tájékoztatták-e az utasokat Párkányban és Pozsonyban a gyorsvonatok eltereléséről és a késésekről? Megtalálják-e ezeket az információkat angol és magyar nyelven az utasok? Ha igen, hol? Mikor lesz megjavítva, kicserélve az elektronikus tájékoztató rendszer a párkányi vasútállomáson? – szó szerint ekképp sorjáztak kérdéseink, melyekre az államvasutak szóvivője csak annyit válaszolt, hogy a párkányi állomáson rossz a régi Pragotron rendszerük és nincs pénzük azt kijavítani. (Ezt válaszolta lapunknak már hónapokkal ezelőtt is, ezt már régóta tudjuk,  azóta sem történt semmi. Hogy jelenleg mi a helyzet a párkányi állomáson, azt tudjuk, mert meg is írtuk – a szerk. megjegyzése).

Ria-Feik Achbergerová még hozzátette, hogy a tájékoztatás érdekében a párkányi állomás előcsarnokának ajtajain ki van függesztve a ZSSK, azaz a vasúti személyszállító közleménye a kitérőkről szlovák nyelven és az állomási hangosbeszélőn is bemondják ezt szlovák nyelven. Pozsonyban pedig a vonat érkezése előtt angolul és szlovákul is bemondják az eltereléseket, illetve, hogy az információs rendszerben az alsó sor folyamatosan és állandóan tájékoztat az elterelésekrő szlovák nyelven. (Tehát, mint azt fentebb olvasható, mi konkrétan nem ezt kérdeztük a szóvivőtől, de ezeket a válaszokat kaptuk, Hogy Párkányban még a hangosbeszélő is érthetetlen és vacak, arra a felvetésünkre szintén nem reagált a vasúttársaság – a szerk. megjegyzése).

A szóvivő válaszában még hozzátette, hogy a jelenleg is zajló tárgyalások alapján a jövő héttől az EC vonatok valóban járni fognak Párkányon keresztül Szobig, Szob és Nagymaros közt vonatpótló buszok szállítanak, Nagymarosról pedig ingajáratban EC vonatok közlekednek majd Budapest – Nyugati pályaudvarig. Az  EN 476/477, EC 130/131 és a  EC 280/281 számú járatok továbbra is Rajkán keresztül lépik majd át a szlovák – magyar határt.

Párkány

Levél a vezérigazgatónak

Eugen Szabó, Párkány polgármestere szintén felháborítónak és nívón alulinak tartja a helyzet kezelését és a tájékoztatás színvonalát is, még akkor is, ha hétfőtől egyes gyorsvonatokat vissza is irányítanak majd a párkányi fővonalra. „Értem én, hogy váratlan természeti katasztrófára nem lehet felkészülni, de így és ilyen módon, ahogy az államvasutak az utóbbi napokban több, mint 30 ezer embert magába foglaló régiót ignorált, azt nem lehet szó nélkül hagyni. Annál is inkább, mert nagyon sokan nálunk is panaszkodtak, hogy nem tudtak Érsekújvárba, Pozsonyba munkába, egyetemre, főiskolára menni, ügyeket intézni stb. Épp ezért levelet fogok írni a vasút vezérigazgatójának ezekről a lehetetlen állapotokról“ – fejtette ki lapunknak Párkány polgármestere.

„Az, hogy üdülőhely és fürdőváros vagyunk, még hagyján. Pedig emiatt is sok a városba érkező vendég. De most több járásnyi régió sínylette meg a közlekedési mizériát“ – tette hozzá a polgármester. Felvetésünkre, hogy a működésképtelen táblák ügyében reklamált-e a vasútnál, Szabó elmondta, a párkányi állomásfőnöknél erre már rákérdezett, de szintén semmitmondó választ kapott – vagy csak annyit, hogy nincs rá pénz, vagy, hogy forduljon a főnökséghez. „Teljes képtelenség, hogy egy nemzetközi vasúti átkelő így működjön, de nekünk városként erre befolyásunk nincs, csak jelezni és szóvá tenni tudjuk a gondokat“ – konstatálta a polgármester.

Hétfőtől tehát Párkányban felszállva utazhatunk majd gyorssal Szobig, illetve a másik irányban Érsekújvárig, Pozsonyig és Prágáig – de a helyi állomáson minden marad a régiben. Azaz, A4-es papírlapokon és az érthetetlen hangosbemondón keresztül kommunikálnak majd az utasokkal, csak szlovákul. Minderre magyarázat nincs, akkor se, ha rákérdezünk.  Megszoktuk. Megszoktuk?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!