Ötödik alkalommal szerveztek szakmai konferenciát az ápolóknak

A szerző felvétele
Dunaszerdahely |

Ötödik alkalommal szervezték meg az Ápolási Napokat, az egészségügyi nővérek, szülésznők, laboránsok, ápolók szakmai konferenciáját.

2016-ban szervezte meg először Földes Henrietta, a dunaszerdahelyi kórház ápolási igazgatóhelyettese ezt a szakmai konferenciát. A pandémia miatt két év kimaradt, hiszen az erőforrásaikat máshova kellett csoportosítani. Az idei konferencia leginkább abban volt más, hogy két év után végre az ápolókat ünnepelték, ők voltak a középpontban. A sok munka, ami a szervezést megelőzte, meghozta az eredményét. Ismét nagyon jól sikerült a konferencia, a rendezvényre 300 résztvevő jött el. Bock Sylvia, a kórház igazgatónője a nyitóbeszédében üdvözölte a résztvevőket és elmondta, büszke rá, hogy a konferenciát évről évre nagy lelkesedéssel szervezi meg az a csapat, amely nyolc éve elkezdte a szervezést és fáradhatatlanul új előadókat keresnek. Három blokkban 24 előadást hallgathattak meg a vendégek, „az ápolás fejlődése”, „a rutinunk újbóli kivirágzása” és „minden csepp számít” témakörökben. A témák összeállításánál mindig az aktualitás számít, hogy reflektáljon az egészségügyben történő változásokra. Földes Henrietta elmondta, a harmadik blokk témája a véradás fontosságáról szólt. Kórházukban napi szinten jelen van a probléma, hogy kevés a vérkészítmény és sokszor hiányzik a műtéteknél is. A dunaszerdahelyi kórház 2020-ban függetlenedett a Nemzeti Transzfúzios Állomástól, azóta a kórház saját véradókkal rendelkezik. Ez maga után vonja, hogy a kórháznak magának kell toborozni a véradókat, ebben nagy segítségükre van a Vöröskereszt. A kórház csapata minden második hétvégén véradást szervez, kijárnak a környékre és felvilágosító kampányt is folytatnak ezen a téren. A konferencia nemzetközi részvétellel zajlott. Dunaszerdahely testvérvárosából, a szerbiai Zenta kórházából Nagy Éva adott elő, a budapesti Bethesda Gyermekkórházból pedig Nyergesné Závodi Edit. Zentáról már harmadik alkalommal jöttek el a konferenciára. A zentai és a budapesti vendégeket a konferencia előtt körbevezették a kórházban, megvitatták, melyek azok az újítások, ami náluk működik és melyek azok, ami nálunk.    

A szerző felvétele

Lámpások a mai világban

„Az egészségügyet váratlanul ért világjárvánnyal kapcsolatos nehéz időszak ellenére, minden egészségügyi szakember, ismét bizonyította hűségét és szakértelmét az emberi életek megmentésében, s bár nem olyan világhírűek, mint a lámpás hölgy (Florence Nightingale), most joggal illeti meg őket itt ez a hírnév”

– mondta el beszédében Földes Henrietta, ápolási igazgatóhelyettes a konferencián. A konferencián való részvétel beszámít abba a kreditrendszerbe, ahol összesen 100 kreditpontot kell összegyűjteni 5 év alatt, ebből 50-et előadásokon, szakmai konferencián való részvételért. A konferencián való részvételért 7 kreditpont járt. A főszervező megosztotta:

„Szerettük volna, ha az egészségügyben dolgozók egy kis odafigyelést, értékes programot és társadalmi megbecsülést kapjanak, ne csak mindig a munka legyen a fókuszban. Mozduljunk ki, találkozzunk a kórház falain kívül és beszélgessünk, fejlődjünk, érdekes előadásokat hallgassunk egy kellemes környezetben. Van egy nagyon jó csapatom, velük ezt meg tudom valósítani. Azt gondolom fontos, hogy nyitottak legyünk, részt vegyünk nemzetközi konferencián, akár külföldön is. Örömmel tölt el, hogy sok a pozitív visszajelzés, jöttek Kelet-Szlovákiából is. Ez egy jó alkalom, hogy töltődjünk és új erőre kapjunk.”

Az egészségügyi nővérek, szülésznők, laboránsok, ápolók örültek ennek a lehetőségnek, bár a napi rutinból, a folyamatos leterheltségből nehéz kiszakadni, sokan csak itt tudnak egymással találkozni.

A szerző felvétele
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?