Galánta: Olvasás helyett hangoskönyv a vakoknak és gyengénlátóknak

Galánta
Galánta |

A helyi könyvtárban 60 újabb hangoskönyv kölcsönözhető a lőcsei vakok könyvtárának köszönhetően. A dokumentumok iránt két nyugdíjasotthon is érdeklődik.

Hosszabb ideje vesz részt a galántai könyvtár abban a programban, amelyet a lőcsei vakok könyvtára (Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu) koordinál. Az együttműködés lényege, hogy a vakok és gyengénlátók számára hangoskönyveket kölcsönöznek a programba bekapcsolódó könyvtáraknak. A galántai könyvtárban Alena Jamrišková könyvtáros felel ezért a szolgáltatásért.

Lapunknak elmondta, átlag 20 hangoskönyv kölcsönözhető a könyvtárban, néhány nappal ezelőtt viszont a megszokottnál többet, 60-at kaptak a lőcsei könyvtártól. „Hat, MP3-as formátumú könyvcsomag érkezett, amelyek mindegyikében 10-10 könyv van. Jórészt szépirodalmi művek, de van köztük néhány szakirodalmi témájú, például útleírás vagy életmóddal kapcsolatos könyv is, és természetesen nem hiányozhatnak a detektív-, történelmi, illetve szerelmes regények sem. A mostani kínálat mindegyike szlovák nyelvű, de mindig vannak magyar hangoskönyveink is” – mondta el a könyvtáros.

A lőcsei könyvtár számos könyvtárral együttműködik az egész országban. A hangoskönyvek folyamatosan vándorolnak az intézmények között. Galántán a felnőtt részleg olvasótermében találhatók a hangoskönyvek. Ott is meg lehet hallgatni őket, de egészségkárosult-igazolvánnyal (ZŤP) ki is kölcsönözhetők, akárcsak a nyomtatott könyvek. „Elmondhatom, hogy van igény erre a szolgáltatásra, vannak állandóan visszatérő olvasóink, akik mindig keresik az újdonságokat. A helyi Pohoda nyugdíjasotthonnal már hosszabb ideje együttműködik a könyvtárunk, és most vette fel velünk a kapcsolatot a Samaritán nyugdíjasotthon is, hogy a nyomtatott könyveken kívül szeretnének hangoskönyveket is kölcsönözni a vak vagy gyengénlátó lakóik számára. Korábban a hangoskönyvek kölcsönzésének feltétele volt a vakságot igazoló egészségkárosult-igazolvány, de jelenleg bárki kikölcsönözheti a hangoskönyveket, akinek egészségkárosult-igazolványa van” – egészítette ki Alena Jamrišková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?