Régió

Néphagyomány az óvodai és az iskolai nevelésben

Királyhelmec | A hét végén befejeződik az a képzés, melynek célja, hogy az óvónők és az iskolák alsó tagozatos tanítói hatékonyan építsék be a néphagyomány egyes elemeit az oktatói-nevelői munkába.
Leczo Zoltán

2018. november 28. 10:44

A királyhelmeci foglalkozásokon bodrogközi és Ung-vidéki pedagógusok vettek részt - Leczo Zoltán felvétele

A Comenieus Pedagógiai Intézet, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia, valamint a Királyhelmeci Közös Tanügyi Hivatal által szervezett 60 órás képzést befejezők 15 kreditpontot szereznek. A képzes célja, hogy a hallgatók elsajátítsák a hagyományközvetítés pedagógiai módszertanát, valamint megismerjék az óvodai és az iskolai hagyományápolás lehetőségeit. A Királyhelmeci Közös Tanügyi Hivatalban megtudtuk, hogy szeptemberben már tartottak egy találkozót, melyen Farkas József és Illés Gábor, a Hagyományok Háza szlovákiai hálózatának munkatársai tájékoztatták a régió pedagógusait a lehetőségekről, a tapasztalatairól. Ez után felmérték, hogy hasonló program beindítására volna-e igény a térségben, s mivel a pedagógusoktól pozitív visszajelzéseket kaptak, rövidesen neki is láttak a szervezésnek. A néphagyomány beépítése az óvodai és iskolai nevelő-oktató munkába elnevezésű képzés 20 helyére több mint 40-en jelentkeztek, ezért a szervezők az első 20 online regisztráló jelentkezését tudták csak elfogadni. Nekik a Helmeczy Mihály Alapiskolában Ádám Csilla, Benko Pál, Benko Tünde és Varga Lia tartott foglalkozásokat, a hallgatóknak Királyhelmecen, Imregen és Buzitán is speciális óralátogatáson kellett résztvenniük. A pedagógus-továbbképzés záróvizsgával ér véget, melyet a tervek szerint 2019. január 4-én tartanak.

Mivel a programra a bodrogközi és az Ung-vidéki oktatási intézményekből ilyen sokan jelentkeztek, a szervezők valószínűleg a jövő év második felében újabb csoportot indítanak. Ez előtt azonban tavasszal egy másik, szintén akkreditált továbbképzés is indul, Népi játékok és néptánc az óvodában és az iskolában címmel.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Európai programot!

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Felszámolt temetők VII. / Szarajevó

Magyar arany a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?