Régió

Nemzeti park lehet a Duna mente

Nagymegyer | Az utóbbi hetekben tizennégy csallóközi településen tartottak tájékoztató előadásokat egy Duna menti természetvédelmi park lehetséges kialakításáról.
Somogyi Katalin

2019. október 18. 15:04

Nemzeti park lehet a Duna mente
- Stanislava Mudrochová felvétele

Nagymegyer volt az utolsó állomás. A nemzeti park tervezetét Stanislava Mudrochová projektfelelős és Kürthy Sándor mutatta be. Mindketten az Állami Természetvédelmi Hivatal (Státna ochrana prírody) munkatársai. A 2017-ben elkezdődött határokon átívelő együttműködési projekt folytatása a mostani bemutatás, a közös Szigetköz–Csallóköz natúrpark előkészítése. A Magyarországon már létező Szigetközi Nemzeti Park bővítésével folytatódna az Interreg együttműködési projekt a Duna menti nemzeti parkkal.

Dévénytől Párkányig

A park területe Dévénytől Párkányig terjedne. A Duna mente és a Kis-Kárpátok térsége jelenleg másodfokú védett terület. A terv egy összefüggő védett terület kialakítása, amely ezzel harmadfokú védelmi területté válna, sőt, egyes kiemelten érdekes és természettanilag fontos részeit négyes, illetve ötös fokozatú védelmi területté minősítenék át. A lezajlott előadások célja elsősorban közvélemény-kutatás volt arról, mennyire ismerik a helyiek egy nemzeti park sajátosságait, illetve hogyan vélekednek egy nemzeti park törvényszerűségeiről. valamint hogy megismertesse a lakosokat a nemzeti park törvényszerű sajátosságaival.

A nemzeti park szabályai

Egy nemzeti parkká nyilvánított területen például nem lehetséges nagy kiterjedésű magánterületet kerítéssel lezárni. A területet látogatókat pedig kizárólag környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján lehet szabályozni, semmiképpen gazdasági szempontokból. A nemzeti park feladata fokozottan védeni, illetve újjáéleszteni, revitalizálni a természetes tájegységeket és eltávolítani a nemkívánatos, monokultúrás elemeket. A mezőgazdaságra is hatással van, hiszen a helyi termékek előállítását hagyományos módon előnyben részesíti, amilyen a legelőgazdaságok visszaállítása, amikor a szarvasmarhafélék nem az istállókban, hanem a szabadban élnek. A turizmus fejlődését is elősegítené a nemzeti park létrehozása, hiszen a világban egyre többen tartják fontosnak az ökoszisztémák megóvását, illetve újratelepítését.

Turizmus és munkahelyek

Ezen belül több új munkalehetőség is nyílna az új szálláshelyek, vendéglátó egységek létrehozásával, emléktárgyak és helyi specialitások eladásával, idegenvezetők alkalmazásával. Új madarakat és vadon élő állatokat megfigyelő helyeket, időszakos parkolókat lehetne kiépíteni, tájékoztató központokat a nagyobb településeken, ahol a turisták eligazítást kapnának a környékbeli látnivalókról.

A Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park előkészítő munkálatai október végén lezárulnak, ezután következik az összegyűjtött ismeretek és anyagok kiértékelése.

A megvalósításig azonban még nagyon hosszú az út, hiszen ilyen komplex formában, amilyen a Duna menti nemzeti park elképzelése, Szlovákiában nem létezik védett terület. Ennek létrehozásához nemcsak az érintett települések, hanem elsősorban a kormány hozzájárulása szükséges.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.