Napenergiával ellátott benzinkutak

A szerző felvétele
Pozsony |

Kísérleti projektbe fogott nemrégiben a Slovnaft. Húsz töltőállomásra telepítettek napelemes rendszert, amelyek a benzinkút energiaszükségletét hivatottak fedezni.

Tavaly decemberben kezdték kiépíteni és fokozatosan jutottak el oda, hogy ma már húsz Slovnaft töltőállomásra telepítettek napelemes rendszert. Azt szeretnék elérni, hogy az egyes töltőállomásokon, a napelemek segítségével állítsák elő a vízmelegítéshez és az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges energiát. Húsz töltőállomáson jelenleg 436 napelem üzemel, amelynek az összteljesítménye 200,56 kilowattóra. A teljes várható éves energiamegtakarítás 220 megawattóra, átszámítva, ez évente 50 ezer euró megtakarítást jelent.

Reicher Tímea, a Slovnaft kiskereskedelmi egységének igazgatója elmondta, hogy a napelemes energiaellátás előzménye a magas energiaárak csökkentése, a piac kiszámíthatatlansága és a megújuló energiaforrások alkalmazása. „Próbáltuk átértékelni annak a lehetőségét, hogyan tudnánk konszolidálni a költségeket. Egy benzinkút-hálózat működése eléggé energiaigényes, ezért mi az elsők között kezdtük mérlegelni, hogyan tudnánk valamilyen formában kiváltani ezt a költséget. A napenergia automatikusan jött, mint gondolat, energiaforrás. Az, hogy most csak húsz benzinkútra helyeztünk fel napelemes rendszert, annak tudható be, hogy meg kell értenünk a működését, ki kell értékelnünk az eredményeket. A számok viszont azt igazolják vissza – amit az elején is gondoltunk –, hogy ez egy megtérülő projekt, amiben tovább kell haladnunk. Azokat a kalkulációkat, amelyek eredetileg, egy átlagos évhez viszonyítva készültek, már meghaladtuk. A telepítést decemberben kezdtük, most megyünk abba az évszakba, amikor érdekes lesz, mit mutatnak a számok. Nem az volt a cél, hogy az elektromos hálózatba visszajuttassuk az áramot, hanem az, hogy a saját töltőállomás egységünket ellássuk energiával. Jelenleg a Szlovákia déli részén működő töltőállomásokra telepítettünk napelemeket. Teljes mértékben hiszünk ebben a projektben, abban, hogy tovább folytatjuk a napelemek telepítését” – osztotta meg Reicher Tímea.

A szerző felvétele

A fő cél az volt, hogy önellátásra termeljék az energiát, ezért olyan kapacitású napkollektort telepítettek a kutakra, amelyek egy adott benzinkút igényeit fedezik.  A MOL csoporton belül a Slovnaft kezdte el a napkollektorok hálózatának kiépítését. Kulcsfontosságú szerepet játszott Szlovákia napenergia térképe, aminek alapján kiválasztották azokat a töltőállomásokat, ahova napkollektort telepítettek. „Elemeztük az egyes benzinkutak fogyasztását. A háztartásoktól eltérően, ezeken a kutakon nincsenek nagy ingadozások a napi fogyasztásban, hatékonyan tudjuk hasznosítani a napenergiát. Napsütéses napokon, optimális körülmények között, a napelemek a benzinkút villamosenergia-fogyasztásának akár 90%-át is biztosíthatják. A húsz benzinkúton átlagosan 2100 kávé és 1400 hot dog készül naponta, ezek után napenergia felhasználásával” – tudtuk meg Kausitz Róberttől, a Slovnaft hálózatfejlesztési menedzserétől. Napkollektorral ellátott benzinkút megtalálható Pozsonyban, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Léván, Losoncon, Érsekújvárban, Szepsiben, Szencen, Ipolyságon, Párkányban, Nagysurányban, Nagymegyeren, Diószegen és Szelincsen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?