Régió

Nánai kisiskola – ahol nem szól a csengő

Nána | A kisiskola az elmúlt hónapok sokat ragozott témája volt. Hetente jelentek meg hírek veszélyeztetettségükről, lehetséges megszűnésükről majd megmentésükről. De hogy milyen is egy kisiskola, azt nem mindenki tudja.
author
Gulyás Zsuzsanna

2016. szeptember 23. 19:20

Ennél is kevesebben tudják, hogy a pedagógusok részéről mennyi pluszmunkával és a szülők részéről mennyi áldozattal jár a megtartása. A nánai kisiskola jó példa mindkettőre.

Mi a kisiskola?

A közbeszédben a kisiskola alatt sokan az alsó tagozatos iskolákat értik. A gyakorlatban viszont kisiskola minden alacsony létszámú iskola, tehát a teljes szervezettségűek is. A parlament júniusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek alapján a teljes szervezettségű nemzetiségi iskolákban is eltörölték a kötelező osztálylétszámot, ezzel elhárult a megszűnésük veszélye. Az iskolák tehát tovább működhetnek. A szülők támogatása és a beíratott gyerekek nélkül azonban halálra vannak ítélve. Nána azon ritka kivételek közé tartozik, ahol a szülők teljes meggyőződéssel kiállnak iskolájukért, és csak elvétve akad olyan, aki nem a helyi kisiskolába járatja a gyerekét.

Egyajtónyira az óvodától

A nánai kisiskolának szeptembertől huszonnégy diákja van. Kétszer annyi, mint 2003-ban. 2004-ben az iskolát épp a gyerekhiány miatt költöztették jelenlegi helyére, ahol az óvodától mindössze egy ajtó választja el. Az óvodába járó gyerekek szülei szinte minden nap összefutnak az iskola pedagógusaival, és látják a munkájukat, erőfeszítésüket, amivel a kisiskola megtartásáért küzdenek. „Egész évben számtalan közös programot szervezünk. Több olyan nyitott órát tartunk, amelyeken a nagycsoportosok is részt vehetnek, ennek köszönhetően szeptemberben már megszokott, ismerős közegbe érkeznek” – mondta Szunyogh Anita igazgató.

Mi a titka?

Arra a kérdésre, mi az iskola sikerének titka, Szunyogh Anita szerint nem lehet egyértelmű választ adni. „A beiratkozási eredményben többéves kitartó munka tükröződik. Beiratkozási programunk nem kampányszerű, hanem állandó folyamat, amiben nagyon fontos az óvoda, az önkormányzat és a szülők együttműködése, támogatása. A februárban beíratott gyerekek szülei már az óvodában is nagyon összetartó csapatot alkottak, akiknek fontos a község és ezen belül az iskola jövője is” – nyilatkozta a nánai kisiskola igazgatója.

Megállják a helyüket

Az elsősök és a másodikosok összevont osztályban a földszinten, a harmadikosok és a negyedikesek az emeleten – szintén összevont osztályban – tanulnak. Az elsősök (Sebastian, Zsombor, Patrik, a három Emma és Jázmin) még élénken emlékeznek arra, hogy óvodásként milyen jó érzés volt az iskolásokkal közösen bábelőadásra, moziba, színházba menni, és milyen jó móka volt a közös táncház is. Csenge, Kincső, Marci, Dani, Cyntia és Fanni a másodikosok felelősségtudatával terelgetik őket a lépcsőkön. „Ha kell, megkeressük a füzetüket, könyvüket is. Ők még kicsik, segíteni kell nekik” – magyarázzák. A harmadikosok és negyedikesek már arról beszélnek, hogy kicsit félnek attól, mi lesz velük, ha itt kell hagyniuk a nánai iskolát. „Nincs egy csepp félnivalójuk sem. Minden diákunk megállta a helyét, akár Esztergomban, akár Párkányban, Muzslán vagy Kéménden folytatta az iskolát. Igyekszünk tágítani a gyerekek látókörét, sok helyre elvisszük őket, hogy kikerülve ebből a viszonylag zárt kisközösségből se érezzék elveszettnek magukat” – mondta Szunyogh Anita.

MARADNAK A KISISKOLÁK

Nincs csengetés

Az iskolában két tanító (Szúnyogh Anita, Végh Ildikó) és egy nevelő (Babiák Veronika) foglalkozik a gyerekekkel. Az órákra való felkészülés több időt és odafigyelést igényel, mint a nagyobb iskolákban, ahol nem összevont osztályokban folyik a tanítás. „Frontális osztálymunka helyett a csoportmunkát részesítem előnyben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például míg a harmadikosokkal az olvasást gyakorolom, addig a negyedikesek nyelvtanból csoportfeladatot kapnak. A szülők kérésére bevezettük az egész napos iskolát, a gyerekek csak hétvégére kapnak házi feladatot” – magyarázta az igazgató. A kisiskolákban lehetőség van arra is, hogy a gyerekekkel egyéni módon foglalkozzanak, ami segíti a gyengébb képességű diákok felzárkózását. Nincs csengő, az órák nyugodt mederben folynak. Amikor a gyerekeket arról kérdeztem, mi tetszik nekik legjobban az iskolájukban, szinte egyöntetűen felelték: az, hogy a tanítás csak negyed kilenckor kezdődik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.