Régió

Nagy tervek Nagymegyeren

Nagymegyer | Három befektető is érdeklődik a város határában levő ipari park iránt. Közülük ketten szerda délután egy lakossági fórumon ismertették az elképzeléseiket.
Kiss Bartalos Éva

2020. február 28. 19:45

Nagy tervek Nagymegyeren
Mintegy harminc lakos volt kíváncsi a két befektető terveire. - A szerző felvétele

Nagy tervekkel érkeztek a befektetők a nagymegyeri kultúrházban megrendezett lakossági fórumra, melyre mintegy harminc lakos volt kíváncsi. Két érdeklődő vázolta fel a terveit a fórumon, a harmadik befektetőnek nem felelt meg az időpont.

Nagy lehetőség

Holényi Gergő polgármester lapunknak elmondta, régóta foglalkoztatta a város vezetését, hogy miként hasznosítsák a területet. „Ahol jártam, hangoztattam, hogy szeretnénk pénzé tenni a város tulajdonában levő, mintegy 35 hektáros ipari területet. Ez hatalmas bevétel lenne, amit a város fejlesztésére fordíthatunk” – mondta a polgármester. Holényi hozzátette, hogy november végén jelentkezett az első befektető, majd rövid időn belül a másik kettő. Arra a kérdésre, miért nem a város veszi kézbe az ipari park üzemeltetését, a polgármester azt felelte, a jelenlegi helyzetben kivitelezhetetlen lenne, hogy a város menedzselje az ipari parkot.

500 új munkahely

Elsőként a KLM Real Estate vázolta fel a terveit. Vladimír Buček, az igazgatótanács elnöke beszámolt a vállalat eddigi tevékenységéről, bemutatta az országszerte kivitelezett, valamint tervezett projekteket. A társaság több logisztikai központot is épített már a nagyvállalatoknak. Buček közölte, 2021 és 2023 között 3–4 csarnokot építenének, ezáltal a beépített terület nagysága elérné a 100 ezer négyzetmétert. „A város évente 150–200 ezer euró adóbevételre tehetne szert, valamint a társaság által épített infrastruktúrára. Körülbelül 300–400 új munkahelyet alakíthatunk ki” – sorolta Buček. A KLM négyzetméterenként 13 eurót kínál a területért.

Zöld könnyűipar

A másik érdeklődő, a Commerce Group projektmenedzsere, Mórocz Péter magyarul kezdte a beszámolóját, majd az egyik lakos kérésére szlovák nyelven folytatta a beruházási terv ismertetését. Mórocz az egyházkarcsai ipari park projektmenedzsereként az ott megvalósult beruházásokról is beszámolt. Nagymegyeren egy könnyűiparra és logisztikára építő, zöld ipari parkot képzeltek el.

„Ezáltal nő a város potenciálja, amelyből Nagymegyer is profitál. Már jelentkeztek lehetséges befektetők”

– jegyezte meg Mórocz. A Commerce Group egy euróval többet, 14 eurót fizetne az ipari park egy négyzetméteréért.

Lehetőség, érdektelenség

A jelen levő lakosok a társaságok brosúráit lapozgatva is tájékozódhattak a tervekről, de kevés kérdést szegeztek a megszólalókhoz. A polgármestertől megtudtuk, hogy a munkaerő szempontjából számos kiaknázatlan lehetőség van a városban.

„Rengeteg ember kényszerül arra, hogy Galántára, Vágsellyére vagy Dunaszerdahelyre ingázzon. Abban bízom, hogy az első befektetők és az új munkaadók megjelenése jelentette versenyhelyzet révén a többi cég által kínált bér is emelkedhet, és kevesebb embernek kell”

– közölte Holényi Gergő, aki szerint jelenleg legalább hatszázan dolgoznak valamelyik távolabbi városban.

A testület dönt

A tervek szerint két hét múlva újra fogadják a befektetőket Nagymegyeren, amikor a képviselők kérdéseire válaszolnak, részletesebben is felvázolhatják az elképzeléseiket. A polgármester abban bízik, hogy a testület által jóváhagyott határozat után elkezdhetik a területrendezési terv módosításának intézését, így tartható lehet az érdeklődők által említett határidő.

A 35 hektáros terület nemcsak egyszeri, hanem állandó bevételt jelenthet a városkasszának.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.