Régió

Minden határátlépés egy-egy öltés

Komárom | 1 város, 2 ország, 98 év, 98 fáklya – ezzel az elnevezéssel tartottak megemlékezést Trianon évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján Komáromban.
V. Krasznica Melitta

2018. június 4. 19:52

V. Krasznica Melitta felvételei

A megemlékezés református istentisztelettel kezdődött Észak-Komáromban, majd a Trianon emlékműnél folytatódott, ahol Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója mondott beszédet. „Jövőbe mutató gondolat, hogy ezt a napot a Nemzeti Összetartozás Napjának nevezték el – mondta a beregszászi születésű rendező, aki maga is megtapasztalta, mit jelent a határon túli lét. – Átokként és fájdalommal éltem meg, hogy alig négy kilométerre szülőhelyemtől határ választ el Magyarországtól. Míg a beregszászi színészekkel együtt órákat várakoztattak a határon, miközben a dízelolaj-csempészeket előre engedték, azt mondtam társaimnak, úgy gondoljunk magunkra, mintha minden egyes átlépésünk öltés volna a határ két oldala közt. És a 25 éves színház már a 1,5 ezredik öltésnél tart.” A szónok szerint ennyi év elteltével arra kell gondolni, miért is történt nemzetünkkel az, ami történt. Lehet, hogy ezt a tragédia kellett ahhoz, hogy tudatában legyünk annak, mit kell megvédeni és félteni, hogy nagyobb jelenőséggel bírjunk a mai Európában, mint méretünk indokolná. A szónok ezután elhelyezte a Nemzeti Színház kövét az emlékmű talapzatánál.

 

kn
kn

A résztvevők fáklyákkal – a 98 évet jelképezve 98 fáklyával – vonultak át Magyarországra, ahol a Turul emlékműnél Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója szólt az egybegyűltekhez. Majd az 1. világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére Trianon-emlékharangot avattak az Erzsébet híd dél-komáromi hídfőjénél.

kn
kn
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Jó bevételi forrás a turizmus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?