Régió

Megszüntetnék a munkásszállót Vedrődön

Vedrőd | A megye a község önkormányzatával próbál megoldást találni az egykori kollégium kihasználására.
Bartalos Éva

2018. március 21. 18:53

Az egykori kollégium a megye tulajdona, a falu szociális otthont működtetne benne - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Nem lesz munkásszálló a vedrődi iskola egykori kollégiumából. Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke megszünteti az épület bérleti szerződését. A falut még nem értesítették, most közel négyszáz vendégmunkás lakik az épületben.

2018. január 31. 17:10

Vedrődön nem tudták, hogy távozik a Samsung

A megye képviselő-testülete korábban bérbe adta az egykori kollégium épületét. Patrik Velšic, a megye szóvivője korábban azt írta, hogy a megye 2011 óta próbálta bérbe adni vagy eladni az ingatlant, de hiába. Velšic közölte, hogy az önkormányzatnak volt lehetősége arra, hogy érdeklődjön az épület iránt, és leszögezte, hogy a megye elutasítja a falu hamis és megtévesztő állásfoglalását a megye tulajdonában levő ingatlanok bérbeadásáról. A Nagyszombattól néhány kilométerre fekvő Vedrőd lakosai aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a megyei önkormányzat döntése ellen. A község 1400 lakosából 1026-an csatlakoztak a petícióhoz. Novemberben új megyei testület alakult, és Jozef Viskupič elnök a korábbi határozatot átértékelve megszüntette a bérleti szerződést. „A bérlőkkel megegyeztünk abban, hogy Vedrődön befejeződik ez a fajta vállalkozói tevékenység. A megye nem tervezi hasonló szolgáltatások működtetését ebben az épületben” – jelentette ki a megyeelnök. A szóvivőtől megtudtuk, hogy a megye konkrét lépéseket tervez, amelyeknek köszönhetően az év folyamán megszüntetik a bérleti viszonyt, és a faluval új megoldásokat keres az egykori kollégium épületének kihasználására. Pavol Augustín, Vedrőd polgármestere lapunknak úgy nyilatkozott, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést a bérleti szerződés felmondásáról. „Körülbelül három-négy hónapos a felmondási idő. Most háromszázhetven ember lakik itt, a falu infrastruktúrája nehezen bírja ezt a terhelést” – nyilatkozta a polgármester. A megye döntéséhez az is hozzájárulhatott, hogy év elején kiderült, a Samsung bezárja a Vedrőd közelében levő üzemét, helyette a galántai csarnokba telepíti a gyártást.

A falu vezetése egyeztetni fog a megyével, az épület ugyanis Nagyszombat megye tulajdona. „Az elképzeléseink között szerepel egy szociális központ kialakítása időseknek vagy gyerekeknek. De a megyéé a döntés, mi csak a helyzet megoldását segíthetjük, hogy ne munkásszálló működjön a kollégiumban” – mondta Augustín.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

VIDEÓ: Katonai parádén ilyet még nem láttak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?