Régió

Vedrődön nem tudták, hogy távozik a Samsung

Vedrőd (Voderady) | A vedrődieket nem foglalkoztatja különösebben, hogy távozik a Samsung cég a faluból, a többségük máshol dolgozik.
Bartalos Éva

2018. január 31. 17:10

Nyáron még a szerb vendégmunkások miatt tüntettek a vedrődiek a megyeházánl, most távozik a samsung a faluból (TASR-felvétel)

Múlt hét végén derült ki, hogy a Samsung bezárja a Nagyszombat melletti Vedrőd határában álló üzemét és várhatóan tavasszal a közeli Galántára költözteti át a gyártást. A község lakosait hidegen hagyja a változás, az önkormányzat azonban jelentős összegtől esik el a nagyvállalat távozása miatt.

A dél-koreai nagyvállalat 2008-ban nyitotta meg a csarnokát a vedrődi ipari parkban, ahol LCD-modulokat gyártanak. A cég tíz év után bezárja a csarnokot, és Galántán folytatja a termelést, közölte a TASR hírügynökséggel Ján Nemašík, a Samsung menedzsere. „Az önkormányzat nem tudott a Samsung terveiről” – nyilatkozta lapunknak Pavol Augustín polgármester. „Most hallom először, hogy bezár a gyár” – válaszolta a kérdésünkre több vedrődi lakos. „A vendégeket nem foglalkoztatja, hogy elköltözik a Samsung” – mondta a helyi kocsmáros. Az általunk megkérdezett lakosok megjegyezték, hogy a vedrődiek inkább más üzemekben dolgoznak, még a faluban élő szerbiai vendégmunkás is a közeli Galgócon talált munkát. Egy férfi azonban megjegyezte, hogy a helyiek is megérezhetik a változást. „Az önkormányzatot foglalkoztathatja, a költözés miatti bevételkiesés” – mutatott rá az egyik járókelő. Pavol Augustíntól megtudtuk, hogy a falunak mintegy négyszázezer euró bevételt hozott a gyár. A községi hivatalnak nincsenek adatai arról, hányan dolgozhatnak a helyi üzemben, a Nagyszombati Járási Munka- Szociális és Családügyi Hivatal pedig lapzártáig nem tájékoztatott arról, mennyi alkalmazottja van a Samsungnak Vedrődön. A hírügynökség úgy tudja, hogy jelenleg mintegy hétszáz munkás dolgozik a gyárban, közülük körülbelül ötszázan Galántán dolgozhatnak tovább.

„Nem tárgyaltunk a vállalattal, csak arról értesítettek bennünket, hogy Vedrődről Galántára és Magyarországra költöztetik a gyártást” – nyilatkozta Peter Paška, Galánta polgármestere, hozzátéve, hogy minden alkalmazottnak munkát ajánlanak Galántán, de nem beszéltek azokról, akik munkaközvetítő ügynökségek által dolgoznak Vedrődön. A polgármester nem tudja, mennyire nő a foglalkoztatottság a városban, ahol már most is alacsony a munkanélküliség, és inkább a munkaerőhiány jellemző. „A már meglevő helyiségekbe költöztetik át a gyártósort“ – folytatta a polgármester, rámutatva, hogy a Samsung nemrég új csarnokot épített. Paška elmondta, hogy találkozott a vállalat magyarországi és szlovákiai részlegének új elnökével, a város terveiről beszéltek. „A vállalat érdeke továbbra is az, hogy a város életének része legyen” – mondta Paška. Először az áprilisi futóversenyen jelenik meg markánsabban a cég, a korábbi Szabadságfutás helyett Samsung futás lehet a verseny neve. Az ügyben megkerestük a Samsung vezetését is, e-mailben feltett kérdéseinkre azonban nem válaszoltak.

Önnek ajánljuk

Ďuriš Nicholsonová eddig fontolgatta, hogy indul a parlamenti választásokon

Több ezer eurónyi drogot foglaltak le a rendőrök Vágbesztercén

Rengeteg hiányosságot találtak a szabadulószobák ellenőrzése során

Kiska nem tart igényt két fizetésre

Lucia Ďuriš Nicholsonová lett az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának elnöke

Nem vizsgálja tovább a NAKA Šufliarsky és Kočner sms-váltását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?