Régió

Megjelent a Borsos Mihály hagyatékáról szóló második kötet

NAGYFÖDÉMES | Szabó László vegyész szabadidejében kezdett Borsos Mihály hagyatékának feldolgozásába. A háromrészes könyvsorozat második kötete az egykori plébános naplójegyzetein, levelezésein keresztül nemcsak saját történetébe nyújt betekintést, hanem a szlovákiai magyarság történetének egy szeletébe is.
author
Tornyai Bianka

2022. március 4. 17:17

Könyvbemutató-Nagyfödémes
Tavaly nyáron Hűség és kiállás címmel az 1949-ben történt, húsz nagyfödémesi katolikus vallású személy elleni támadások, bebörtönzések, munkatáborba hurcolások részleteiről szóló könyv is Szabó László magánkiadásban jelent meg balról jobbra: Vajda Gabriella, a Borsos Mihály Alapiskola történelem-szlovák szakos tanítója, Szabó László, Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, Molnár Imre történész

Február elején jelent meg Szabó László és Simon Attila közös szerkesztésében a Borsos Mihály írásai sorozat második kötete Az én imám a munka legyen (Naplók, levelek 1945-1974) címmel. 

Kincsek a padláson

Szabó László úgy fogalmazott, 2002-ben kalandos módon kerültek hozzá a néhai plébános házvezetője padlásán őrzött iratok, dokumentumok, naplók, jegyzetek. „Nem tudom, mi volt a motivációja, de a hölgy rám bízta a két vászonzsákban összegyűjtött anyagot, a legtöbbje kézirat volt, de rengeteg egyéb dokumentum, 1922-től 1974-ig. A könyvsorozat első kötete a Mindenkié akarok lenni, hogy Istené legyek (Naplók, levelek 1922-1945) címmel jelent meg. Az előszavában fogalmaztuk meg Simon Attilával, hogy Borsos Mihály grafomán módra jegyzett fel mindent, ami vele történt, így rendkívül fontos és értékes dolgokra bukkantunk” – mondta el.

Három millió karakter

Szabó László azt is elárulta, egy ideig csak bizonyos részeket vett ki a terjedelmes anyagból, majd 2015-ben lettek olyanok az életkörülményei, hogy a munka és a család mellett a szabadidejét arra tudta áldozni, hogy elkezdje feldolgozni a nyersanyagot, vagyis tulajdonképpen legépelni a kéziratot. Közel négy év alatt több mint 3 millió karaktert gépelt le (1 oldal 1800 karakter), amit az is nehezített, hogy Borsos Mihály nem írt szépen. „Közben Koncsol László révén megismerkedtem Simon Attilával, aki nagyon megörült, hogy még lehet találni ilyen értékes anyagot és azt mondta, mindenképpen ki kell adni. 2018 tavaszán kezdtük az együttműködést. Három kötetbe osztottuk szét a feldolgozott anyagot. Az első kötet 2020-ban jelent meg, Borsos Mihály ipolysági diákéveivel kezdődik, majd a komáromi kisszemináriumi évekkel, a nagyszombati teológus hallgatói időszakkal folytatódik, és az 1945-ig tartó időszakot öleli fel, az ipolyszakállosi, vágai, szentmihályfai, galántai és lévai káplánkodását követi végig, majd a 17 évig tartó nagyfödémesi szolgálat első három évét tartalmazza. A második kötet két részből áll: az 1945-től az 1974-ben bekövetkezett haláláig tartó időszakról szól az első rész, a második pedig a levelezéseit tartalmazza. A felvidéki magyarság második világháború utáni eseményei is megelevenednek benne a nagyfödémesi, kőhídgyarmati és kisgyarmati szolgálatának időszakából” – részletezte a szerkesztő.

Jelentős témák

Az első kötetben olvasható a babakelengye mozgalom, amellyel Borsos Mihály országos ismertségre tett szert, valamint a nagyfödémesi polgári iskola elindítása is az egykori plébános nevéhez fűződik. A második kötet kiemelkedő témája Borsos Mihálynak a felvidéki katolikus magyar sajtóban végzett tevékenysége. „A plébános 1957. május 2-án memorandumot fogalmazott meg Lazík Ambrus nagyszombati adminisztrátornak, amely a papi szolgálatának lecsapódásait tartalmazza, számunkra nagyon értékes korrajzot jelent. Borsos Mihálynak vesszőparipája volt a felvidéki magyar katolikus sajtó ügye, szemináriumi évei alatt újságíró szeretett volna lenni, majdnem kilépett a szemináriumból. Mindez a levelezéseiből derül ki” – tette hozzá Szabó László. A harmadik kötetbe a katolikus pap szépirodalmi ihletésű versei, prózái, szociológiai írásai kerülnek, a tervek szerint idén meg is jelenik. Szabó László közben három további helytörténeti témájú könyvön dolgozik, például Nagyfödémes szakrális emlékeinek, a községhez kapcsolódó jelentős személyiségek történeteinek leírásán.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dd

Gitáros-énekes lány nyerte a tehetségkutatót

Peter Visolajský

Megegyezett a kormány az orvosszakszervezettel

Bolemant Lilla

Nagy utat kell még bejárnunk

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

komposzt

Kötelesek vagyunk tűrni a bűzt?

Vb-2022 – Franciaország–Dánia 2–1
Frissítve

Vb-2022 – Mbappé duplájával legyőzték a dánokat és továbbjutottak a címvédő franciák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.