A katolikus egyház az LMBTQ+-létrán

Ferenc pápa LMBTQ

Nehéz megállapítani, hogy ki húzza majd a rövidebbet, de bizony Krisztus helytartójának döntése szent és sérthetetlen. Érdekes következményeket vonhat maga után Ferenc pápa legújabb döntése, miszerint transznemű emberek is lehetnek keresztszülők római katolikus keresztelőkön, valamint tanúk egyházi esküvőkön, és ők maguk is részesülhetnek a keresztségben (abban az esetben, ha nem áll fenn a botrány vagy a tájékozatlanság veszélye a hívek körében).

Az LMBTQ+-téma nagyon kényes az egyházakon belül, akár egy adott felekezeten belül is lehetnek eltérések. Az egyik katolikus gyülekezetben elfogadóak, a másikban nem igazán. Hasonlóképp működhet az egyes református, evangélikus vagy akár baptista hitgyakorló közösségeknél. Önmagában nagyon fontos, hogy az LMBTQ+-közösségben élők helyzetével foglalkozzunk, ami felveti azt a kérdést, hogy a katolikus egyház képes-e elviselni ezt a terhet. Mi történik egy olyan helyzetben, amikor a keresztség szentségében szeretne részesülni egy transznemű, de az adott gyülekezet elöljárója nem hajlandó kiszolgálni, ugyanis az szembemenne az elveivel és a hitével? Az adott illető elmehet egy másik gyülekezethez, vagy panaszt tehet a papra, esetleg magasabb körökhöz is fordulhat. Az egyházat azonban mennyire fogja megszorongatni a pápa legújabb kijelentése? Megélhetünk egyfajta „egyházszakadást”?

Ha valami nagyon az elveink és a hitünk ellen megy, akkor nem csináljuk, úgyhogy biztosan lesznek olyan papok, akik levetik majd a római gallért e döntés miatt. Azonban a „munkaviszony” megszűnésével valami újat kell találni (az amerikai filmekben ilyen papokból lesznek az ezermesterek). Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha túl sok katolikus válna ki a nagy egyházból, akkor ők akár új vallási felekezetet is alapíthatnának. Ne feledjük, hogy számtalan elágazása van a protestantizmusnak, apró félreértések miatt. Korai protestantizmus, evangélikus kereszténység, kálvinizmus, anglikanizmus, kvékerek, baptizmus, metodizmus, adventizmus… Önmagában a protestantizmus a katolicizmusból ered, s a protestánsok nem egyetértése hozta ezt a szerteágazó hálót. A katolikus egyházaknál is vannak rítuskülönbözőségek, azonban mind a római egyházhoz tartoznak. Egy ilyen „veszélyes” határozat meghozásával sok szúrós szempár szegeződhet a pápára, s nem biztos, hogy jól fog kijönni belőle.

Bár nem valószínű, hogy a római katolikus egyház vérmesen megérezné, ha egy-egy rész kiválna belőle, sőt a lehető legcsendesebben, botrány nélkül elsimítanák az ügyet, érezzük azért a súlyát, hogy a keresztény közösséget ez menynyire megviselné. A nagy keresztényi egység megbomlása az elfogadás mellett tett bizonyság következtében.

Jobbára filozófia, de érdemes elgondolkodni azon, hogy a pápa egy belső reformáción dolgozik, aminek következtében az LMBTQ+-közösség teret nyerhet az egyház teljes elfogadásában. Korábban a katolikus egyház úgy nyilatkozott, azonos neműekhez szexuálisan vonzódni nem bűn, de az azonos nemű partnerek között megvalósuló szexuális aktus már az. Ezt tekinthetjük az első nagy morzsának. Most már a transznemű emberek is lehetnek keresztszülők római katolikus keresztelőkön, lehetne ez a második morzsánk. Még számtalan kérdéssel foglalkozik a doktrinális hivatal, továbbá egy kicsit homályosan fogalmaztak azt illetően, hogy az azonos nemű párok örökbe fogadott vagy béranyától származó gyermeke jogosult-e a keresztség szentségére. Lehet, egy két hét/hónap, és meglesz a harmadik morzsánk is.

Lassan, de biztosan lépeget előre az LMBTQ+-létrán a római katolikus egyház, s talán ennek a tempónak köszönhető, hogy még nem olvashattunk semmilyen belső botrányról, viszont érdemes figyelemmel kísérni, hogy a legújabb szabályozások milyen reakciókat váltanak ki egyes helyeken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?