Régió

Ma leleplezték Érsekújvárban az Esterházy emlékszobrot

Érsekújvár | „Nyíltan és bátran vallom a tételt, hogy nekünk, magyaroknak és szlovákoknak azt kell keresnünk, ami bennünket közelebb hoz, és nem azt, ami bennünket eltávolít. Gróf Esterházy János, 1940. május 7.” – ez áll azon az emléktáblán, melyet ma lepleztek le az érsekújvári Stardust szálloda bejáratánál.
author
Száz Ildikó

2016. november 25. 19:35

Esterházy János emléktábáját Szilágyi Tibor érsekújvári szobrászűvész készítette. Lapunknak az alkotó elmondta, hogy Esterházy arcképének készítésekor a korabeli fotókat választotta alapul. Az emléktábla alatt a következő felirat kapott helyet: a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"256504","attributes":{"alt":"","author":"Száz Ildikó felvétele","class":"media-image","height":"362","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

„A Nobilitas Carpathiae civil szervezet kezdeményezésére két év után végre elérkezett a pillanat, amikor Érsekújvárban is emléket állíthatunk gróf Esterházy János felvidéki mártír politikusnak. Az emlékmű leleplezésére felkérem Práznovszky Miklóst a Nobilitas Carpathiae civil szervezet elnökét és Peczár Károlyt az Esterházy János Polgári Társulás elnökét” – mondta a szobor leleplezése előtt Berényi Margit, a Carpathiae civil szervezet tagja.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"256505","attributes":{"alt":"","author":"Száz Ildikó felvétele","class":"media-image","height":"443","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A rendezvényen részt vett Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, valamint Csáky Pál európai uniós parlamenti képviselő. A szobor leleplezését megelőző emlékmisét Ďurčo Zoltán, Nyitra megye magyar híveinek lelki gondozásáért felelős püspöki helynök celebrálta a helyi római katolikus templomban. További részletek lapunk keddi nyomtatott számában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.