Tőzsér Árpád: Esterházy János csallóközcsütörtöki emléktáblájának felavatására

Esterházy-emléktábla

Tisztelt Ünneplő Közönség, Kedves Csütörtökiek! Tisztelettel köszöntöm Esterházy János csallóközcsütörtöki emléktáblája avatási ünnepségének résztvevőit, s mivel egy időben, hogy úgy mondjam, körülbelül negyedrészt szintén csallóközcsütörtöki polgár voltam, a táblaavatás alkalmából én is mélyen meghajlok gróf Esterházy, a nem mindennapi ember, az államférfi, a mártírpolitikus, az újságkiadó, egyszóval a közjóra született ember emléke előtt.

Életem egy részében csütörtöki feleségemnek és családjának köszönhetően lakhattam tartósabban a községben, s azokra az évekre visszatekintve most kicsit úgy érzem magamat, mint aki régi, értékes sírok fölött lépkedett sokáig úgy, hogy nem tudott róla: töredelmesen bevallom, nem is sejtettem, hogy mikor a csallóközcsütörtöki utcákat jártam, Esterházy János nyomaiban lépkedtem, hogy a nagy előd anno Csallóközcsütörtökben is megfordult, s a csütörtöki régi iskola épületében 1938-ban előadást tartott.

Nem szól róla írásos dokumentum, hogy itt milyen alkalomból és miről beszélt, de ismerve az 1938-as, több mint jelentős nemzetközi eseményeket, elképzelhetjük, hogy akkor egy felelős és nagy formátumú államférfi miről értekezett csütörtöki hívei előtt.

Egy államférfi állam nélkül, mert ugyan Esterházy Csehszlovákia alkotmányának rendelkezéseit és törvényeit mindig következetesen betartotta, amikor Beneš 1935-ben mint kassai parlamenti képviselőnek miniszteri széket kínált neki, ő az ismert Petőfi-vers szellemében válaszolt a hírhedt elnöknek: Haza csak ott van, hol jog is van, nem vállalhatok olyan országban miniszteri tisztséget, ahol egy népcsoportnak, nevezetesen a magyarnak nincs joga.

De ez a kiállás távolról sem jelenti, hogy Esterházy lélekben ne vállalta volna Csehszlovákia területét, s benne főleg szülőföldjét, az egykori Felvidéket, azaz Szlovákiát hazájának, csakhogy az ő haza-fogalma sokkal tágabb volt Szlovákiánál, sőt Csehszlovákiánál is, és távolról sem volt azonos a terület éppen fennálló államrendjével. Az ő hazája Közép-Európa, sőt Európa volt. A születését tekintve anyja után lengyel, apja után magyar főnemes ha kellett, beszélt és gondolkodott szlovákul is, csehül is – azt mondhatnánk, benne testesült meg először a közép-európai ember fogalma.

S még egy valami megkülönböztette a kicsinyes ideológiákban és pusztán önző nemzeti érdekekben gondolkodó, inkább Shakespeare államférgeihez, mintsem az igazi államférfiakhoz hasonlító benešektől és tisóktól: a mély keresztény hite. Sokan például még a jóakarói közül sem tudták megérteni, hogy annak idején miért nem menekült külföldre a letartóztatás elől, noha megtehette volna. Erre a talányra éppen a vallásos hite ad magyarázatot: krisztusi alkat volt. Nemcsak szóval, ideológiákkal, elméletekkel, hanem egész életével, egész egzisztenciájával harcolt az eszméiért. S amikor győzött fölötte a sötét középszer, nem menekült el a keresztje elől.

Elképzelem hát, hogy 1938-ban, az akkor már forrongó, a nagy, tektonikus változásokat érző szlovák főváros közelében ilyen és hasonló, országos és nemzetközi jelentőségű, aktualitású problémákról, eszmékről beszélhetett Esterházy János a csallóközcsütörtöki közönségének.

S most, nyolcvanhét év elteltével mi is ezeknek az eszméknek, ma is aktuális problémáknak a jegyében emlékezünk a község történetének nagy eseményére, gróf Esterházy János, a nem mindennapi ember, a nagy államférfi, a mártírpolitikus és az erkölcsfenomén egykori csütörtöki látogatására.

Ma és mindig, ha elhaladunk emléktáblája előtt.

Pozsony, 2022. október 8.
Tőzsér Árpád

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?