Régió

Lőrincz Katalin mottója: Kivétel nélkül szeresd a gyermekeket

Léva | Október elsejétől látja el az igazgatói feladatokat Lőrincz Katalin, a Juhász Gyula Alapiskola egykori igazgatóhelyettese. A tapasztalt pedagógus jól ismeri Léva egyetlen magyar tanítási nyelvű intézményének tanulóit, pedagógusait és mindennapi küzdelmeit.
Száz Ildikó

2021. október 28. 11:02

Lőrincz Katalin
Lőrincz Katalin, a Juhász Gyula Alapiskola korábbi igazgatóhelyettese vette át az iskola vezetését. - A szerző felvételei

Folytatni a küldetést

Tiszteletben tartottam a kollégákkal együtt, hogy Andruska Csilla, a Juhász Gyula Alapiskola leköszönő igazgatója a saját koncepciója szerint szerette volna megkezdeni az idei tanévet. Az iskola eddigi stratégiai céljain változtatni, nagyot újítani ebben a tanévben nem is szeretnénk. Célunk továbbra is a magyar identitástudat megőrzése, a tehetséggondozás, a felzárkóztatás, az élő idegen nyelvek fejlesztése, valamint a környezettudatosság elmélyítése” – hangsúlyozta Lőrincz Katalin. A kollégákkal és a szülőkkel egyeztetve – mert időközben lezajlottak az osztályszülői értekezletek, illetve a szülői szövetség alapszervezetének vezetőségi gyűlése –, úgy határoztak, új lendülettel folytatják a már megkezdett munkát. Mindenkit szeretnének bevonni a közös feladatokba: a tanulókat, a pedagógusokat, a szülői közösséget, a magyar óvodát, az egyházakat, valamint a társadalmi szervezeteket.

Három fontos pillér

Imádom a gyerekeket, számomra a gyerek az élet, a kincs, köztük minden másról megfeledkezem. Nagyon sokat beszélgetek velük a tanítási órák során és a szünetekben arról, mitől jó egy iskola. Három pilléren áll az elképzelésem. Elsősorban a testi és a lelki épségen. Biztonságosabbá szeretném tenni az iskola környékét, nagy hangsúlyt fektetni a balesetmegelőzésre, de éppúgy fontos a tanulóink testi és lelki egészsége. Felelősséggel tartozunk a ránk bízott gyerekekért. Második alapelvem, hogy stabil anyagi háttere legyen az iskolánknak. Igazgatóhelyettesként a pedagógiai, nevelési jellegű kérdésekkel foglalkoztam, a gazdasági ügyek az igazgatónő feladatkörébe tartoztak, így kellő áttekintésre van szükségem” – egészítette ki az elmondottakat Lőrincz Katalin. Az új igazgatónő számára fontos az iskola folyamatos fejlesztése, elképzeléseit szeretné egyeztetni, összehangolni a fenntartóval. Harmadikként említi az iskola működését szabályozót törvények, rendeletek, előírások alapos ismeretét és betartását. Erre a három pillérre építi a pedagógiai jövőképüket.

Újfajta kihívások időszaka

Olyan időszakban kaptam megbízatást az intézmény vezetésére 2021 és 2026 között, amikor az oktatásügyi minisztérium átfogó reformot tervez. Azokat az elképzeléseket, melyeket a minisztérium is fontolgat – élményszerűbbé tenni a pedagógiát, újításokat bevezetni –, összhangba lehet hozni a mi elvárásainkkal és terveinkkel itt Léván. A járási székhelyen a legutóbbi adatok szerint mintegy hétszázalékos a magyarság aránya, ezért egyedüli magyar oktatási intézményként nagy a felelősségünk” – tette hozzá Lőrincz Katalin. A pedagógusokkal, szülőkkel, gyerekekkel, helyi civil és kulturális szervezetekkel, továbbá a fenntartóval nemcsak a megmaradásukért küzdenek Léván, hanem minőségi, versenyképes képzést is szeretnének kínálni a tanulóknak, családoknak. Az idei tanévben 112 tanuló jár a Juhász Gyula Alapiskolába. Tizenhat elsősük van, ami nagyon jó eredmény, a második osztályt azonban csak kilencen látogatják.

„Az egyik évben nagyon magas az iskolakötelessé váló gyerekek száma az óvodában, más évben viszont valamivel alacsonyabb. Amikor kilenc évvel ezelőtt idekerültem igazgatóhelyettesként, még huszonhat, most csupán tizenkilenc községből érkeznek tanulóink a lévai gyerekeken kívül. A legtávolabbról az érsekújvári járásbeli Pozbáról utaznak be tanulóink, és Vámosladányból látogatják a legtöbben az alapiskolánkat”

– mondta Lőrincz Katalin.

„Nagyon hiányoznak a magyar tanítási nyelvű csoportok a régióbeli óvodákban. Ezért iskolaválasztáskor elbizonytalanodnak a szülők. Szeretnék kiutazni, elbeszélgetni a régióbeli falvak polgármestereivel, a Csemadok alapszervezeteinek képviselőivel a szorosabb együttműködés érdekében” – hangsúlyozta Lőrincz Katalin. Az iskola közössége nagyra becsüli a fenntartó iskolafejlesztésre fordított támogatását. Léva testvértelepülése a magyarországi Érd, melynek önkormányzata több alkalommal tárgyi támogatásban részesítette az iskolát, mint ahogy a Rákóczi Szövetség, amellyel évek óta kitűnő kapcsolata van az intézménynek. Az iskola vezetése bízik abban, hogy továbbra is számíthatnak a partnereikre.

Meghívni az egykori tanulókat

Fontos, hogy felkaroljuk a fiatalokat, megszólítsuk az iskola egykori tanulóit, akik előadásaikkal, élettapasztalataikkal buzdíthatnák a tanulóinkat. Magyar intézményből indultak, jelentős sikereket értekel” – egészíti ki az elmondottakat Katalin. Egyetemi hallgatókkal, leendő pedagógusokkal is felveszik a kapcsolatot. Emellett a nyugalmazott tanítókról sem feledkeznek meg, Idén személyesen látogatják meg az egykori kollégáikat az idősek iránti tisztelet hónapjában. Lőrincz Katalin többször hangsúlyozza, támogató közösségben dolgozik, a pedagógusok és a szülők, az iskola műszaki hátteréről gondoskodó alkalmazottak megbízható, erős csapatára támaszkodhat.

Melicher Csaba iskolagondnokkal a Juhász Gyula Alapiskola udvarán


Harminckét év a katedrán

Harminckét éve dolgozom pedagógusként. Zselízen jártam alapiskolába, ahova egyetem után visszavártak tanítani. Tanító, módszertani csoportvezető voltam, majd igazgatóhelyettes az alsó tagozaton, végül a kilenc évfolyam igazgatóhelyettesi feladatait láttam el, miközben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Zselízi Alapszervezetének elnökeként végeztem folyamatosan szakmai és szervezői munkát. Majd az ipolyviski kisiskola igazgatója, tanító nénije voltam egy ideig, ahol egy csodálatos faluközösség tagja is lehettem. Abban a tanévben, 2011-2012-ben volt a kisiskolák éve, fantasztikus programokat szerveztünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a mi iskolánk adott otthont a Hétmérföldes csizmában hetedhatáron át mese- vetélkedő területi fordulójának” – avat be pedagógusi pályája történetébe az igazgatónő. Minden eddigi kollégájára nagy szeretettel emlékezik.

„2013-ban kerültem a Juhász Gyula Alapiskolába. Édesanyám Szecső családi vonala révén lévai gyökereim is vannak, ezért otthon éreztem, érzem magam ebben a városban. Családom tisztelte a tudást, támogatott a tanulásban engem is, nővéremet is. Pályaválasztásomra nagy hatást tett egykori kedves tanítóm, Grosz Gyuláné Piroska, aki miután megkaptam a tanítói oklevelet, egy mottót írt fel ajándékul: Kivétel nélkül szeresd a gyerekeket, és én ehhez ragaszkodom” – emlékezik vissza gyerekkorára és diákéveire Lőrincz Katalin.

Léva


Az igazgatónő saját tapasztalatból tudja, milyen fontos, hogy elhivatott, lelkes tanítók vezessék, formálják a gyerekeket. Azon szerencsések egyike, akik számos értékes személyiséget ismertek meg a tanulmányaik során. Szeretné, ha a lévai Juhász Gyula Alapiskolát látogató tanulók számára is meghatározóvá válnának az intézményben töltött évek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korm

A kormányban már alig, de a polgármesterekben még bízunk

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

Megérkezett az első hó, így fest a téli Dunaszerdahely

Megérkezett az első hó, nézze, hogy fest a téli Dunaszerdahely

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.