Régió
A lévai Juhász Gyula Alapiskolában meseországba kalauzolták a gyerekeket, ahol játékos foglalkozásokon vettek részt - Képarchívum

Kevesebb gyerek a lévai alapiskolában

Száz Ildikó

2018. április 25. 16:54

Léva/Nagysalló | Tizenöt leendő elsőst írattak be a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájába. Az intézmény vezetése csak részben elégedett az eredményekkel.

Andruska Csilla iskolaigazgató elmondta, évről évre kevesebb gyerek érkezik a Lévához közeli községekből, aminek egyik oka az lehet, hogy csak szlovák csoportokat nyitnak az önkormányzati óvodákban.

Öntudatos magyar szülők

Pénteken és szombaton mesés díszletek között, játékos formában mérték fel a gyerekek tudásszintjét a lévai Juhász Gyula Alapiskolában. Sava Erzsébet pedagógus elmondta, a gyerekek halat fogtak a vízesésnél, megszámolták a lovakat a király istállójában, és egy mesebeli mocsáron át, farönkökön egyensúlyozva jutottak el a király birodalmába. A lévai Eszterlánc Óvodából idén hat gyereket hoztak a magyar iskolába. Jövőre tizenöt tanulót várnak a magyar óvodából. A szlovák óvodából csak egy gyerek érkezett. Andruska Csilla igazgató és Lőrincz Katalin igazgatóhelyettes elmondta, a környező községekből, ahol nincs kisiskola, egyre kevesebb tanuló érkezik. Egy elsősük lesz a lévai járásbeli Tőréről, egy Vámosladányból, valamint egy Boriból, ő már a lévai óvodába jár. „Abban látom a legnagyobb problémát, hogy nem nyitnak magyar óvodai csoportokat a környező községekben. A szülő számára már az is biztató lenne, ha a szlovák óvodában félnapos magyar csoport működne. Nagyon öntudatos az a szülő, aki egy szlovák közegből magyar alapiskolába hozza az iskolaköteles gyereket” – mondta Andruska Csilla. A Juhász Gyula Alapiskolát ebben a tanévben tizenöt elsős látogatja, tizennégy kilencedikes tanulójuk van.

A legközelebbi közös igazgatású magyar és szlovák iskola Sáróban van, és Nagysallón működik teljes szervezettségű magyar alapiskola.

2018. április 24. 13:06

Biztató beiratkozási eredmények Kassán és környékén is

Tavaly még jöttek Beséről

Besén 1966-ban adták át az iskolát, az első emeleten kapott helyet a szlovák, a földszinten a magyar alapiskola. A tanulók az 5. évfolyam elvégzése után Léván vagy a szomszédos Pozbán folytatták a tanulmányaikat. Az önkormányzat honlapján már csak múlt időben említik az iskolát, az 1977/78-as tanév volt az utolsó, amikor Besén még tanítottak magyarul. Később a lévai járásbeli Vámosladányban, Garamszentgyörgyön, Lekéren és Pozbán is megszűnt az iskola. Beséről idén nem érkezett elsős, és Pozbáról az elmúlt két évben nem írattak be magyar elsőst sem Érsekújvárba, sem Lévára. Lévára az előző tanévben Garamkálnáról, Beséről, Boriból és Tőréről hoztak gyerekeket a szülők. A pozbai alapiskola felső tagozatát 2012 őszén zárták be, az alsó tagozat 2017-ig működött. A községben 2006-ban még 63 tanuló járt magyar alapiskolába, akkoriban Beséről, Barsbaracskáról, Felsőpélről és Töhölből voltak tanulóik. Azok a pozbai szülők, akik a szlovák iskolát választják, Fajkürtre (Dedinka), Lévára vagy Érsekújvárba viszik a gyerekeiket.

2018. április 19. 16:00

Lehangoló beiratkozási eredmények az Érsekújvári járásban

Óvodások Nagysallón

Tóth Gábor, a nagysallói magyar alapiskola igazgatója elmondta, idén hét gyereket írattak be a helyi kilenc évfolyamos alapiskolába, egy leendő elsősnek kértek halasztást a szülők.

„Ebben a tanévben tizenegy elsősünk van. A most beíratottak közül három nagysallói, de nem jártak a helyi óvodába, továbbá két gyerek érkezik Bajkáról és egy Málasról. Iskolánknak összesen 57 tanulója van. Még mielőtt tavaly bezárták volna a pozbai alapiskolát, volt egy próbálkozásunk, hogy az intézmény tanulóit befogadjuk. Pozba tizenhat kilométerre fekszik Nagysallótól. A helyi önkormányzat felvállalta volna a pozbai iskolabusz üzemeltetésével járó költségeket. Ez az elképzelés nem talált kellő fogadtatásra” – mondta Tóth Gábor. A pozbai szülők végül a csaknem ugyanolyan távolságra lévő Lévára vagy Érsekújvárba vitték a gyerekeiket. Pozba hivatalosan az érsekújvári iskolakörzethez tartozik. Tóth Gábor elmondta, egy hároméves kislány édesapjaként sikerült a többi szülővel elérniük, hogy a nagysallói szlovák óvoda jelenlegi három csoportja mellett nyissanak magyar és szlovák nevelési nyelvű csoportot. A vegyes csoportot látogató tizenhat gyerek közül nyolc magyar. Tóth Gábor elmondta továbbá, komoly előrelépés lenne, ha kötelezővé tennék az óvodalátogatást, hogy a gyerekek kellőképpen felkészülve menjenek iskolába. Nagysallón komoly gondot okoz a hátrányos helyzetű, óvodába nem járó iskolakezdő tanulók felzárkóztatása.

Önnek ajánljuk