Régió
A zsitvabesenyői magyar kisiskola tanulóinak mesenapot tartottak, amelyre meghívták a szímői gyerekeket   - Képarchívum

Lehangoló beiratkozási eredmények az Érsekújvári járásban

Száz Ildikó

2018. április 19. 16:00

Fűr/Zsitvabesenyő/Szímő | Az érsekújvári járásbeli Fűrön idén csak egy ikerpárt írattak be a helyi magyar kisiskolába, az előrejelzések alapján pedig jövőre egy elsősük sem lesz. A rá következő évben is csak egy iskolaköteles gyerek érkezik az intézménybe, az igazgatónő kisfia. Zsitvabesenyőn és Szímőn is évek óta küzdenek a gyerekhiánnyal.

Fűrön 2011-ben huszonnégy tanuló volt, 2016-ban tizenkét gyerek látogatta a helyi kisiskolát. A jelenlegi nyolc tanuló közül egy elsős, ketten tanulnak a második, hárman a harmadik, és ketten a negyedik évfolyamban. Horváth Andrea, az alap-iskola megbízott igazgatója és egyetlen pedagógusa elmondta, szeptemberben két szülő viszi el a gyerekét a kisiskolából. A második évfolyamban nem lesz tanuló, a harmadikban is csak egy, a negyedik évfolyamban talán három. A családok rendszerint a kürti magyar, vagy a csúzi szlovák alapiskolát választják, mert elégedetlenek azzal, hogy csak egy pedagógus van az iskolában, és nincs napközi otthon. Zsitvabesenyőn a szülők 1996-tól 2006-ig vártak arra, hogy megépüljön az új iskola, ám addigra annyira megcsappant a gyerekek száma a faluban, hogy a tágas épület átadását követően a felső tagozat Udvardra, a Majthényi Adolf Alapiskolába került át. Komzsík Eszter, a négy évfolyamos magyar alapiskola igazgatója elmondta, idén négy gyereket írattak be a magyar alapiskolába, jelenleg hat elsősük van, a második évfolyamban nincs gyerek. Az idei tanév végén három gyerektől vesznek búcsút. Jövőre két-három leendő elsősre számíthatnak az óvodából. A helyi szlovák alapiskolába öt gyereket írattak be idén, közülük négy magyar. Korábban a közeli Lótról is ide hozták beíratni a magyar elsősöket, miután ott megszűnt a kisiskola.

2018. április 7. 10:40

Elég magyar elsős lesz Érsekújvárban

Bár az iskolában kevés a gyerek, komoly munka folyik, és más iskolák tanulóit is meghívják a rendezvényeikre. Szímőn a Jedlik Ányos Alapiskolába tizenkét gyereket írattak be, négynek kértek évhalasztást a szülők, az iskolából tizenegy gyerek ballag el az év végén. Lóthi Blanka iskolaigazgató elmondta, a beíratott gyerekek fele nem járt óvodába, a jelenlegi tanulóik többsége hátrányos helyzetű családból való. A szímői szülők nemegyszer azért viszik át a szlovák alapiskolába, vagy a munkahelyükhöz közeli érsekújvári, vagy komáromi óvodába és alapiskolába a gyerekeiket, mert attól tartanak, hogy a tanuló nem lesz eléggé motivált a rosszabb tanulmányi előmenetelű gyerekek között.

Lóthi Blanka, a szímői magyar alapiskola igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, korszerűen felszerelt iskolájuk van, szakképzett pedagógusaik. Az alacsony osztálylétszám miatt jut idő minden gyerekkel a képességéhez mérten foglalkozni.

Önnek ajánljuk