Régió

Húsz év után igazgatóváltás a Juhász Gyula Alapiskolában

Léva | Hamarosan új igazgatót választ a fenntartó a Juhász Gyula Alapiskola élére, amely az utóbbi évtizedben minőségi oktatást kínáló gyűjtőiskolává vált a lévai térségben.
Száz Ildikó

2021. október 6. 10:34

Léva

Andruska Csilla, a Juhász Gyula Alapiskola igazgatója szeptember 30-án fejezte be negyvenhárom éves pedagógusi pályafutását, ebből húsz évet a Juhász Gyula Alapiskola igazgatójaként töltött el.

„Iskolánk a járás legészakibb magyar tanítási nyelvű intézménye. A járási székhely egyetlen magyar nemzetiségű iskolája a város hét szlovák nyelvű iskolája mellett. A fokozatosan elszlovákosodó közegben, a magyarság szórványba kerülése miatt, igazgatóként sok kihívás elé néztem. Az évek során kialakított pedagógusi kar erős, bátor támaszom lett. Értékeinket felvállalva, ügyelve az oktatás színvonalára dolgoztunk. Iskolánkkal az elmúlt évtizedek sokszor bántak már mostohaként – az újrakezdés, költözés, újbóli letelepedés, otthonteremtés kényszer szülte helyzeteket több alkalommal megélte az iskolánk”

– vont mérleget Andruska Csilla. Az iskola vezetőjével rendszeresen találkoztunk, hosszan beszélgettünk a beíratások alkalmával. Ezek rendszerint kétnaposak a lévai alapiskolában, és a szombati zárónap végén volt alkalom a számvetésre, összegzésre és kiútkeresésre. Andruska Csilla elsősorban azt nehezményezte, hogy egyre ritkábban nyitnak magyar óvodai csoportokat a Lévához közeli községek óvodáiban.

„A szülő számára már az is biztató lenne, ha a szlovák óvodában félnapos magyar csoport működne. Ha legalább a délelőtti óvodai foglalkozásokat külön magyar nevelési csoportokban tartanák azokban a községekben, ahol kevés, de mégis van még magyar gyerek. Nagyon öntudatos az a szülő, aki egy szlovák közegből magyar alapiskolába hozza az iskolaköteles gyerekét!” – hangsúlyozta Andruska Csilla.

Léva


Az iskola pedagógusai ellátogattak a kisebb községekbe, hogy eljuttassák a magyar családokhoz a Rákóczi Szövetségtől ajándékba kapott mesekönyveket. Andruska Csilla szerint járható út lehet a jövőbeni, még szorosabb kapcsolattartás azokkal a magyar családokkal a térségben, ahol a szülők szlovák óvodába íratták a gyerekeiket.

A Lévai Városi Hivatal az iskola fenntartójaként szeptember 20-ig várta az iskolavezetői posztra pályázók írásbeli jelentkezését, az iskolatanács ezt követően értesíti az intézményvezetői pályázatra jelentkezőket a meghallgatás időpontjáról.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

stropk

Ilyen az élet az omikron által leginkább sújtott járásban! Az egész ország erre számíthat?

martin jurisinec

Az Ukrajna Szlovákiához közeli részein élők nem pánikolnak

utazás k

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Holényi Gergő

Érvénytelen igazgatócserék Nagymegyeren

Csollány

Sopronban temetik el Csollány Szilvesztert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.