Leleplezték az I. világháborús hadifoglyok emlékművét

Nagymegyer
Nagymegyer |

Csütörtökön leleplezték az I. világháborúban hadifogságba esett katonák emlékművét a Fučík utcában, a szerb temető mellett. Ezzel tiszteleg a város az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege által fogva tartott katonák és a polgári áldozatok ezreinek emléke előtt.

 

Kamil Keszegh, a Nagymegyeri Városi Hivatal munkatársa elmondta, Holényi Gergő polgármester mellett részt vett az ünnepségen a szlovák, valamint a montenegrói védelmi minisztérium államtitkára, Ondrejcsák Róbert és Slobodan Filipović, a fegyveres erők és az államigazgatás, valamint hét állam nagykövetségének képviselői.

„Az emlékmű építésével a város nemcsak az 5146 szerb, a 311 montenegrói, a 204 olasz, a 72 orosz és a 13 román katona emléke előtt tiszteleg, hanem azok előtt a nagymegyeriek előtt is, akik több mint egy évszázaddal ezelőtt éltek itt" – mondta Holényi Gergő polgármester.

Összességében több mint 24 ezer internált volt a nagymegyeri fogolytáborban, köztük katonákat, civileket és gyerekeket is, negyedük nem élte túl a borzalmakat. 1914-ben járvány tört ki a táborban, több mint száz fogoly halt bele naponta.

A Dunaszerdahelyi járás területén abban az időben három nagy katonai fogolytábor létesült, Nagymegyer mellett Dunaszerdahelyen és Somorján. A nagymegyeri internálótáborban főleg szerb és montenegrói foglyok voltak, a dunaszerdahelyiben oroszok, Somorján pedig olasz hadifoglyok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?