Régió

Kritikusan alacsony a Duna vízszintje

Pozsony | Kritikusan alacsony a Duna vízszintje a napok óta tartó kánikula és száraz időjárás miatt A Vízgazdálkodási Vállalat korlátozná a hajózást a Duna szlovákiai szakaszán.
Bartalos Éva

2018. augusztus 10. 18:52

Az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható jelentős mennyiségű csapadék - Somogyi Tibor felvétele

Péntek reggel 128 centiméter volt a Duna vízállása a dévényi mérőállomásnál, délben 142 centimétert mértek. Dúcz József a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója lapunknak elmondta, hogy a 130 centiméter már kritikusan alacsony vízállást jelent és fontolóra kell venni a hajózás korlátozását, vagy leállítását. „Nemcsak nálunk, hanem egész Európában meleg és száraz az idő. A Duna vízállását főleg a Németországban és Ausztriában lehulló csapadék befolyásolja. Fontolgatjuk, hogy javasolni fogjuk a Közlekedésügyi Hivatalnak a hajózás betiltását. Sok hajó Pozsonyban, Bősön, vagy Budapesten vesztegel” – folytatta az igazgató. Pozsonyban már egy tucat utas-, vagy teherszállító hajó horgonyoz, van, amelyik öt napja nem tud tovább indulni. A pozsonyi kikötőben körülbelül 15 nagy hajó fér el. Dúcz Józseftől megtudtuk, a Vajka és Keszölcés közötti kompzavartalanul jár. A bősi felvízcsatornán gondoskodnak az üzemi vízszint betartásáról. „Elég víz van a felvízcsatornában és a körtvélyesi víztározóban, de Pozsony felé haladva van néhány gázló, amelyeken a nagy merülésű hajók fennakadhatnak” – folytatta az igazgató.

Az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható jelentős mennyiségű csapadék a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtő területén. „Két napig tart, míg leér hozzánk a vízhullám, és nem úgy néz ki, hogy a napokban javulhat a helyzet” – tette hozzá Dúcz József. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban is fennakadások vannak a hajóforgalomban, nemrég Ausztriában és Magyarországon is korlátozták az éjszakai hajózást.

 

2018. június 18. 12:21

Terméskiesést okoz a szárazság
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?