Közösségi támogatással is segítik a királyhelmeci Csonkavár feltárását

A Csonkavárban zajló munkák 2018-ban kezdődtek, de néhány évig még biztosan eltaratnak
Királyhelmec |

A Csonkavár egy szinte ismeretlen, egyedi és nagyon ritka rom. Egy főnemesi gótikus palota, mely építészeti stílusával szinte páratlan örökségnek számít. Több év erőfeszített munka után ez az első közösségi gyűjtési akció, mely az ásatási munkálatok folytatását hivatott támogatni. Az interneten meghirdetett, holnapig tartó támogatási kampánynak köszönhetően négyezer euró összegyűjtésével segíthetik a munka folytatását az emberek.

A Csonkavár (1414 után épült) várrom történetének új fejezetét 2018-ban kezdték el írni. Ebben az évben kezdődött a régészeti kutatás első éve, amelyimmár sikeresen folytatódott az 5. évadban. A kitartó erőfeszítéseknek köszönhetően lassan feltárul előttünk Királyhelemc város szimbólumának ismeretlen múltja, építési szakaszai és ismeretlen értékei. Ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk, a szorgalmas munka egy évekkel ezelőtt szülőföldjére Csehországból visszatért lokálpatriota, Gönczy Bertalan kétkezi munkáját dícséri. „A Csonkavár várromjai a tőketerebesi járásbeli Királyhelmec területén található. Az első régészeti kutatása 2018-ban kezdődött, és idén már az 5. szakaszát tervezzük. A cél a hatalmas, helyenként akár 4-5 méter vastagságú omladékok eltávolítása, és így a rom történelmi falainak föld alól történő modernkori felszabadítása. A végső cél a terület teljes megtisztítása és régészeti feltárása, valamint a várudvar eredeti szintjének visszaállítása” – nyilatkozta lapunknak Gönczy Bertalan, a holnapig, azaz október 27-ig tartó közösségi gyűjtés indíttatója, a Csonkavárban történő munkák vezetője. Mint kiderült, az 5. régészeti szezon a romok északi és nyugati területének törmeléktől való megtisztítására összpontosul. Az idei ásatás teljes területe 405 m2, és az előzetes számítások szerint 2700 tonna barlangi törmeléket kellesz eltávolítani. A kitermelt anyagot szétválogatják, a visszanyert anyagot pedig akésőbbi helyreállítási munkálatokhoz fogják felhasználni. 


„Az idei régészeti szezon teljes költségvetése 12 000 euró. A régészeti kutatásokat a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) égisze alatt végezzük. Az összeg tartalmazza a régész munkabérét és a lelőhelyszínek földtani felmérését. A kampányban meghirdetett közösségi gyűjtés a teljes költség 30%-át fedezi. Aki már bekapcsolódott, azoknak nagyon hálásak vagyunk és köszönjük a bizalmat, aki pedig még nem tette meg, az holnap estig még megteheti” – zárta Gönczy Bertalan. Cikkünk publikálása során a gyűjtésbe 78-an kapcsolódtak be, akiknek köszönhetően már valamivel több mint 4000 euró gyűlt össze. Ettől függetlenül aki teheti, az bátran kapcsolódjon be, hiszen hozzájárulásukkal egy olyan projektet támogatnak, mely a királyhelmeci Csonkavárnak a következő nemzedékek számára is stabil alapot biztosíthatnak.

A projektet az alábbi hivatkozáson keresztül tudják támogatni a holnapi nap végéig, azaz 2022. október 26-ig: https://www.startlab.sk/projekty/2825-hrad-csonkavar-archeologia-2022
 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!