Körültekintéssel kezelik a cukorbetegséget

diabetológia
Komárom |

Idén január óta működik a komáromi kórházban a diabetológiai ambulancia. Igyekeznek mindenben megfelelni a páciensek igényeinek, nagy hangsúlyt fektetnek továbbá az eszközhasználat megtanítására és a tanácsadásra is.

A komáromi kórház megújult részei már megjelenésük okán is jó benyomást kelthetnek. Ugyanakkor a valódi kérdés arra vonatkozik, hogy milyen munka zajlik a falakon belül, s hogyan is néz ki a beteg és az orvos közti kapcsolat.

A diabetológiai rendelőbe egy középkorú keszegfalvi nő lép be, aki első alkalommal jár itt. A kezelés után a benyomásairól kérdezzük, amelyek minősége eléggé egyértelmű: „Nagyon nem szeretek orvoshoz járni, előtte egy-két nappal már rosszul vagyok. Viszont előbb is mondtam a húgomnak, hogy nagyon pozitívak az itteni tapasztalataim, mert az orvos és a nővér kommunikatívak, kedvesek, gyorsan megy, fel tudom őket hívni, ügyesen megkapom az időpontot” – foglalja össze készségesen a tapasztalait, amelyek azért is ennyire pozitívak, mert korábban nem volt elégedett a diabetológiai ellátással. Annyit aztán még hozzátesz, hogy az egészségügyben manapság „az a furcsa, ha normális”.

diabetológia

Az év eleje óta működő diabetológiai ambulanciát Mariia Mudryk vezeti. „Diagnosztizáljuk, kivizsgáljuk és gyógyítjuk a cukorbetegség különféle válfajaival élő betegeket. Ez leginkább 1-es vagy 2-es típusú diabéteszt, de egyben más sajátos betegségtípusokat is jelent, például a terhességi cukorbetegséget“ – összegzi a fő tevékenységüket. Minden rendelői riportban szóba kerülnek az esetszámok és a gyakoriság. Ami a cukorbetegséget illeti, folyamatosan és világszerte emelkedik a páciensek száma, főleg ami a 2-es típust illeti, ami nagyjából az esetek 90%-át teszi ki. Ez Komáromban sincs máshogy, mivel gyakorlatilag civilizációs betegségről van szó. Beszélünk egy kicsit arról is, hogy az általános társadalmi és életmódbeli hatások mellett a járvány is jócskán megnehezítette a cukorbetegek életét. „A koronavírus bizonyosan nyomot hagyott a páciensek diagnosztizálásán is. Jelentősen korlátozva volt például a mozgás, mert az a páciens aki nem mozog, túlsúlyos, az ki van téve a 2-es típusú diabétesznek“ – fejtegeti Mariia Mudryk. Hozzáfűzi, ennél a betegségtípusnál sokszor csak akkor veszik észre az emberek, hogy baj van, amikor már előrehaladott szövődményeket tapasztalnak magukon. Épp ezért ő nagyon ajánlja a szűrővizsgálatokon való részvételt, különösen akkor, ha valaki túlsúlyos vagy a családjában előfordult már a betegség. Leggyakrabban ugyanis a szűréseken derül ki valakiről, hogy diabétesszel él.

Minden munkanapon rendelnek, viszont próbálják úgy beosztani a munkát, hogy az adott napon csak a páciensek diagnosztizálásával tudjanak foglalkozni, míg máskor az inzulinfüggő esetekre összpontosítanak, akik esetében több időre van szükség ahhoz, hogy megtanulják a különféle eszközök használatát. Nagy hangsúlyt fektetnek a tanácsadásra is.

diabetológia

Érdekességszámba megy, s egyben praktikus adottság is, hogy akár négy nyelven is tudnak kommunikálni a páciensekkel. Az orvosnő alapvetően szlovákul beszél a betegekkel, de nem jelent gondot számára sem az ukrán, sem az angol nyelvű kommunikáció, sőt pár dolgot magyarul is el tud mondani. Ami az utóbbi nyelvet illeti, ha a betegek nem tudnak jól szlovákul, úgy arra kérik őket, hogy jöjjön velük egy olyan hozzátartozó vagy kísérő, aki biztosan tud – szükség esetén azonban a nővér, Slavík Angelika is tud fordítani, ha van rá ideje.

Hétfőtől péntekig minden nap 7.00 és 15.00 között tart nyitva a rendelő. Bővebb információt, tanácsot, ill. időpontot a nővér 035-79-09-240-as telefonszámán kérhetnek az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?