Régió

Kolár Péterre emlékeztek

Kassa | Az 51. Kazinczy Napok keretében kapott emléktáblát Kolár Péter, a Csemadok egykori elnöke, a kassai Thália Színház igazgatója, a helyi és a szlovákiai magyarság egyik kulcsfontosságú személye és képviselője a kassai Csemadok udvarában.
Németi Róbert

2019. november 20. 17:17

Kassa
- Németi Róbert felvétele

Az Éliás Ádám fiatal kassai szobrászművész által készített bronz emléktáblát Kolár Péter unokái, felesége, Kolár Eszter, szerettei és barátai körében leplezték le. Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja arra emlékeztette a megemlékezésen egybegyűlteket, hogy minden, ami az udvarban látható, Kolár Pétert idézi és az ő emlékét őrzi.

„Ha körülnézek, azt látom, hogy a ma itt összegyűltek közül gyakorlatilag mindenki ismerte Kolár Pétert, többen bizonyára nálam sokkal régebb óta. Vagy nálam sokkal jobban is. Azt hiszem, hogy ebben a helyzetben jobban teszem, ha ezúttal nem életútjának konkrét állomásait ismertetem részletesen, hanem arra utalok, ami minket összeköt vele, hiszen mindegyikünk hordoz magában számos emléket, személyes élményt vele kapcsolatban. Kérem engedjék meg, hogy én most úgy emlékezzem róla, úgy mutassam be őt, amilyennek én láttam, amilyennek én ismertem. Van mit folytatnunk, van mit tennünk! Tegyük azt, amit Kolár Péter tett! Tegyük olyan elszántsággal, elhivatottsággal, olyan hittel és tűzzel, ahogy ő tette – és akkor nemcsak megmaradunk, hanem fejlődni is tudunk, és az utánunk következő nemzedék is magyarként élhet itt, a szülőföldünkön. Ez a mi feladatunk!ˮ – mondta Haraszti Attila. Kolár Péter özvegye, Kolár Eszter nagyon hálás volt azoknak, akik megjelentek az emléktábla leleplezésén, és azoknak is, akik segítettek és anyagilag is hozzájárultak ahhoz, hogy mindez létrejöhessen.

„Ez egy példaértékű, szép gesztus voltˮ – zárta Kolár Eszter. 

Ki volt Kolár Péter? 

Kolár Péter 1947. február 3-án született Kassán. 
Gyermekkorát a Késmárk melletti Kisszalókon töltötte. Szülei tanárok voltak, az ötvenes évek elejétől a Rimaszombathoz közeli Csíz községében tanítottak, így ő is itt kezedte meg alapiskolai tanulmányait, de később Tornalján, majd a Kassai Ipariskolában tanult tovább. 
Az érettségi vizsga letétele után a Kassai Műszaki Egyetem hallgatója volt, ezzel egy időben pedig esti konzvervatóriumot is végzett. Ebben az időszakban több népi együttes zenei vezetője volt, szervezte az Új Nemzedék nevű kassai népi tánccsoportot, részes szervét képezte a kassai ifjúsági klubéletnek, 1968-69-ben pedig részt vett a Thália magyar színház megalapításában. 1968-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészeti Karán tanult tovább, ahol elvégezte a mérnök-tanári szakot. 
Az 1970-es évek közepétől tervezőmérnöki munkát végzett, de visszatért a Csemadokba is. 1980-tól a Csemadok kassai és környéki titkáraként dolgozott, 1989-ben pedig felkérték a Thália színház vezetésére, amit el is vállalt. 1990-tól négy év kivételével egészen 2011-ig ő volt a kassai Thália színház igazgatója. 1996-ban megválasztották a Csemadok főtitkárának, 1997-ben pedig a Csemadok országos elnökévé választották. 2000-ben a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke lett, melyet egészen halála napjáig töltött be. Munkássága során rengeteg díjat kapott, többekközött 2006-ban Kassa Megye Önkormányzatának díját, 2009-ben a Julianus-díjat, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2016-ban pedig ő kapta az MKP Pro Probitate – Helytállásért díját. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

Dórika öröksége

Mitterrand és a kelet-közép-európai térség stabilitása

Filmbe illő autós üldözés Gútán

Vida Máté: jó őszt zárt a DAC

Újabb komáromi edzőváltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.