Régió

Kilátót terveznek a füleki vár tornyába

Fülek | Kiemelt, elsőbbséget élvező műemléki besorolást kapott a városi tulajdonban levő Fülek vára, így nagy eséllyel pályázhat az önkormányzat a turistalátványosság további kutatására és fejlesztésére.
Szászi Zoltán

2019. március 14. 18:30

A félkör alakú torony a vár legmagasabb látogatható helye lesz - A szerző felvétele

A pályázat hamarosan benyújtásra készen áll, 400 ezer eurós keretösszeget terveznek fordítani a várra. 
Mivel a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben rossz technológiával és nem megfelelő kötőanyag felhasználásával tatarozták a várat, az esővíz és a hó komoly károkat okozott főleg a fellegvárban és az ágyúterasz falában. 

Ezeket a részeket ki kell szárítani, meg kell akadályozni, hogy az esővíz és a hó bejusson a falba, majd a teljes felületet újra kell fugázni. A középső várban levő, kiállítási célokat szolgáló pincehelyiséget a felette levő ágyúállásokkal együtt kell kiszárítani, hogy látogathatók, jól használhatók legyenek. 

A kazamaták kitisztításakor tereprendezést kell elvégezni, így még biztonságosabbá teszik a fellegvárba vezető turistaútvonalat. A Bebek-torony legfelső emeletén egy raktárhelyiséget alakítanának ki, a torony mellett pedig, a középső várnak arra a részére, amelyet szabadtéri rendezvények lebonyolítására használnak, egy fából ácsolt pódiumot terveznek. A felső várban az úgynevezett Hajdútorony konzerválása vált szükségessé. Ennek a toronynak az alsó része még román kori faragott kváderkövekből épült, felső részén viszont a számos átépítés, ostrom és a végleges lerombolása óta elmúlt több mint 330 év időjárási viszontagságai miatt elengedhetetlenné vált a falak felújítása. A felső vár déli rondellájából – amelyet még valószínűleg a reneszánsz idején félkör alaprajzú ágyútoronnyá alakítottak át – igazi látványosság lesz, ha sikeres lesz a pályázat, könnyű fémszerkezetes kilátót építenek ide. 

Ez lesz a vár legmagasabban fekvő, még megközelíthető pontja, ahol egyedi kilátótorony épül. Korlátként a meglevő várfalat akarjuk hozzá kihasználni

– mondta Anderkó Erika, a stratégiai és városfejlesztési osztály vezetője.

Fülek váránál néhány napon belül ismét elkezdődik az idei ásatási szezon, az egykori városfal egyetlen megmaradt bástyájának környékén folytatják a tavaly elkezdett, határon átnyúló fejlesztési pályázat munkálatait. 

Az ásatásokat Titton Viktória régész, a Füleki Vármúzeum igazgatója vezeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?