Kassa vezetése szeretné, ha Szent Erzsébetet a város védőszentjévé avatnák

Árpád-házi Szent Erzsébet
Kassa |

A képviselő-testület csütörtöki (április 11.) ülésén Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa védőszentjévé avatásával fog foglalkozni. A javaslatot Jaroslav Polaček főpolgármester terjeszti elő.

Árpád-házi Szent Erzsébet a kassai dóm védőszentje, ez a legnagyobb székesegyház Szlovákiában. Erzsébet 1207-ben született, apja II. András magyar király, anyja Gertrúd merániai hercegnő volt. Ő az elesettek, szegények, koldusok, özvegyek és árvák, betegek, üldözöttek védőszentje.

„A városhoz való kötődése és a szegények és betegek istápolása miatt javasoljuk védőszenté avatását” - közölte a kassai magisztrátus. A főpolgármester már felvette a kapcsolatot a kassai érsekséggel, hogy a kérelmet eljuttassa a Vatikánba, amely ezt készséggel meg is teszi. A védőszenté avatás további apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.

Lucia Gurbáľová (KDH) alpolgármester, a javaslat kidolgozója elmondta, a kassaiak már régóta városuk védőszentjének tartják Szent Erzsébetet, erről történelmi feljegyzések is tanúskodnak. Valójában azonban sosem avatták hivatalosan a város védőszentjévé, erre most, az önkéntesség fővárosa évében van a legmegfelelőbb alkalom.

„Védőszentté avatása további elszántságot adhat a városban működő segélyszervezetek tagjainak, és nem csak az önkéntesség évében. Emellett Szent Erzsébet még jobban bekerülne a köztudatba, nemcsak Kassán, hanem az egész országban, sőt egész Európában is. Árpád-házi Szent Erzsébet nemcsak a hívőknek adhat erőt, hanem mindenkinek, aki megismeri az életét és azt az önfeláldozást, amivel másokon segített” – jelentette ki Gurbáľová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?