HIVATALOS: Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje

Árpád-házi Szent Erzsébet
Kassa |

Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje. A plénum csütörtöki (április 11.) ülésén hagyták jóvá a javaslatot a képviselők. Jaroslav Polaček főpolgármestert megbízták, hogy tárgyaljon ez ügyben az egyház képviselőivel.

 

Árpád-házi Szent Erzsébet a kassai dóm védőszentje, ez a legnagyobb székesegyház Szlovákiában. Szent Erzsébet az elesettek védőszentje. A kassai érsekség üdvözölte a kezdeményezést. A védőszenté avatás további apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa. Az önkéntesek nagy hányada tevékenykedik jótékonysági szervezetekben és civil szervezetekben, munkálkodik a szegények és a rászorulók megsegítésén. A város a javaslat elfogadásával ennek a munkának a fontosságát húzta alá.

Lucia Gurbáľová (KDH) alpolgármester, a javaslat kidolgozója elmondta, a kassaiak már régóta városuk védőszentjének tartják Szent Erzsébetet, erről történelmi feljegyzések is tanúskodnak. Valójában azonban sosem avatták hivatalosan a város védőszentjévé, erre most, az önkéntesség fővárosa évében van a legmegfelelőbb alkalom.       

Erzsébet 1207-ben született, apja II. András magyar király, anyja Gertrúd merániai hercegnő volt. Ő az elesettek, a szegények, a koldusok, az özvegyek és az árvák, a betegek, az üldözöttek védőszentje. Férje halála után Marburgba ment, ahol Szent Ferenc követője lett, kórházat alapított, és 1231-ben bekövetkezett haláláig ápolta a betegeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?