Szobrokat és emléktáblát avattak a kultúrnapok keretén belül (KÉPEK és VIDEÓ)

Az új templomszobrok  Szent Erzsébetet és Szent Lászlót ábrázolják (A szerző felvétele)
Egyházkarcsa |

Az egyházkarcsai kultúrnapok keretében három ország öt községének küldötteivel és helyiekkel karöltve adták át az új szobrokat a Szent Bertalan templomban, valamint a Bartal kastély emlékére készített márványtáblát a községháza falán.

Az egyházkarcsai kultúrnapok keretében három ország öt községének küldötteivel és helyiekkel karöltve adták át az új szobrokat a Szent Bertalan templomban, valamint a Bartal kastély emlékére készített márványtáblát a községháza falán.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelték idén a falunapot Egyházkarcsán, melyet múlt pénteken és szombaton tartottak. A programok sokszínűsége sokaknak kedvezett, ugyanis a rendezvényeket és a fellépőket tekintve is nagyon színes volt paletta.

Új templomszobrok

Szentmisével kezdődött meg az idei kultúrprogram Egyházkarcsán, melyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált. A helyi Szent Bertalan templomban a bejáratnál gyülekeztek a hívek, de a karzat is tele volt. „Miért teremtette Isten a világot? Ezt nem tudjuk másként megmagyarázni, mint azzal, hogy Isten szeretett bennünket” – magyarázta a híveknek Bábel Balázs érsek, aki prédikációjában kiemelte, hogy az Isten által adott szabad akaratunkat meg kell becsülnünk, nem úgy élnünk a robotok, hanem szelíden és alázattal telve, mert így leszünk magunk is jó szívűek. Aquinói Szent Tamást idézte, aki azt mondta – „A jó természete az, hogy kiárad”, ezért a teremtés egyértelműsége magától értetődő.

„A jó természete az, hogy kiárad” - idézte Bábel Balázs érsek Aquinói Szent Tamást (A szerző felvétele)

A misét követően kivonultak a templom elé, ahol azonnal el is kezdődött az avatási ceremónia. Az új Szent Erzsébet és Szent László szobor alkotója Peter Krivda művészettörténész és szobrászművész volt. Az ünnepélyes avatás előtt a fehér lepellel letakart szobrokon fel-felcsillanó arany színű festés méltó dísze a patinás templomnak, melynek 2015-ben ünnepelték újraépítésének 200. évfordulóját. Szent László szobrát Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és Gódány László egyházkarcsai alpolgármester, Szent Erzsébet szobrát Peter Krivda és Mórocz Péter leplezték le, majd Bábel Balázs és a megjelent lelkipásztorok megáldották az épületet.

„Örülök, hogy ma ilyen sokan összegyűltünk itt a templomkertben, ez ékes bizonyítéka annak, hogy mi is itt, Egyházkarcsán ápoljuk a kultúrát. Ez így volt és így is lesz. A kölcsönös tisztelet és összefogás alapja ezeknek a dolgoknak, ami különösen érvényes itt Csallóközben is. Mi itt büszkék vagyunk magyarságunkra, szeretnénk ezt a kultúrát és a magyar identitást megtartani”

– mondta el köszöntőjében Mórocz Péter, Egyházkarcsa polgármestere.

A szoboravatás után koszorúztak (A szerző felvétele)

Az ünnepség keretében megkoszorúzták a temlom melletti, a második világháborúban elesett karcsaiak tiszteletére emelt emlékművet, melyre minden külföldi és belföldi küldöttség elhelyezhette a maga koszorúját.

„A 31. Egyházkarcsai falunapot méltón kezdjük meg ezzel az ünnepséggel. Nagyon készültünk rá. Ezek a gyönyörű szobrok végre felkerültek az őket megillető helyekre, melyek több mint 200 évig üresen álltak”

– mondta el Gódány László. A templom homlokzatán található üregek eddig a pillanatig üresek voltak. Az avatóünnepség után azonban egy sűrűbb szövésű hálóval fedik majd le azokat, hogy a galambok ne látogathassák a szobrok környékét.

Minden küldöttség és a helyi intézmények vezetői, valamint magánszemélyek is elhelyezték koszorúikat (A szerző felvétele)

Megvendégelés

Az ünnepélyes avatást követően a meghívottak egy vacsorán vettek részt, ahol több mint 150 főre terítettek. Bemutatkoztak egymásnak a meghívott községek polgármesterei, akik mindannyian többedmagukkal érkeztek a kétnapos rendezvényre. Magyarországról három helységből érkeztek vendégek, Karcsa község nevében Milinki László polgármester köszöntötte a jelenlévőket és mutatta be falujukat, majd Molnár Nagy Béla, Rábapatona polgármestere és Dabasról Sós Gábor alpolgármester érkezett. Szerbiából, Bácskossuthfalva nevében Papp László polgármester köszöntötte az ünneplőket, Romániából, Kalotaszentkirályról pedig Póka András György polgármester beszélt.

„Kicsit nehezemre esik a szó, mert nagy örömmel jövünk ide Egyházkarcsára, köszönjük a meghívást. Már csak azért is örülünk, hogy el tudtunk jönni, mert az utóbbi években nagy bizonytalanságban voltunk, ami kezdődött a járvánnyal, majd folytatódott a háborúval”

– mondta el elcsukló hangon Póka András György polgármester, aki hozzátette még, hogy bízik Isten szeretetében és irgalmában, hogy később is megsegíti majd őket. A község polgármesterei átadták köszöntő ajándékcsomagjaikat a házigazdáknak, majd mindannyian helyet foglaltak a terített asztaloknál. Bajnóczi Anna, helyi alapiskolás tanuló mesét mondott, majd az ízletes vacsorát követően az Opera Trió énekelt, akik csodás ruháikban, csilingelő hangjukkal szórakoztatták az egybegyűlteket. Verdi: La Traviata művének Pezsgő áriája közben koccintottak a közönséggel, majd borkóstolóra invitálták őket.

Örömmel vették át a kitüntetettek az emlékplaketteket.

A családra emlékeznek

A kultúrnapok második napján egy közös ebéddel indult a délután, ahol egy-egy emlékplakettet osztott ki Egyházkarcsa vezetősége azoknak a helyi munkatársaknak, vállalkozóknak, akik erejüket és idejüket nem kímélve segítik a község előrehaladását, valamint az öt község polgármesterének és Bartal Györgynek, hogy szeretettel emlékezzenek az idei találkozóra.

„Remélem, hogy ez a barátság, ez a kapcsolat hosszú távú lesz a községekkel. Úgy látom, hogy számos baráti és családi kötődés alakult ki köztünk”

– mondta el Mórocz Péter. Rábapatona, baráti község nyugalmazott polgármesterének, Kovács László jó tanácsának köszönhető, hogy ma már egy hatalmas, hamarosan 6000 főt foglalkoztató ipari parkot hoztak létre faluban.

„Még 1976-ban vettük fel egymással a kapcsolatot. Majd 1994. augusztus 20-án kötöttük meg az együttműködési szerződésünket Kovács Lászlóval, Rábapatona akkori polgármesterével. Nagyszerű barátság ez. Kovács László fiával, Lászlóval, aki azóta komoly vállalkozó lett, együtt mentünk el Sopronba, amikor Magyarországon már kezdtek kiépülni az ipari parkok. Azt ajánlotta, hogy próbáljuk meg mi is. Az egész itt kezdődött: jó barátoktól jó tanácsot kaptunk. Azóta egy olyan község vagyunk, ami független az állami finanszírozástól, több lábon áll, több lábra épült és virágzik”

– emlékezett vissza Gódány László alpolgármester.

A családdal együtt leplezték le az emléktáblát.

Az ünnepi ebéd után leleplezték az emléktáblát, melyet a jelenlegi faluház helyén álló régi Bartal kúria tiszteletére emeltek. A Bartal család a helyi templomharang patrónusaként és az azóta eltelt időben is nagy szolgálatot tett a helyi közösségnek. Az ünnepségen Bartal György és az ötből két gyermeke, Bartal Gergely és Bartal Veronika képviselték a családot. Balogh Károly egyházkarcsa lelkipásztora az emléktábla megáldása előtti beszédében méltatta a pártfogókat és a támogatókat, majd felolvasott egy részletet a Bibliából, ami a patrónusokról szól. A jelenlegi faluház épülete nem az eredeti ház alapjaira épült. Egy kisebb kastély állt a helyén korábban angol parkkal és halastóval, ami még az 1800-as években épült.

„A Bartal György, akiről itt szó van, az édesapám ükapja. 1960-as évektől rendszeresen járunk ki a családdal ide. Mi már Magyarországon élünk, de édesapám itt született Etrekarcsán. A második világháború végén fogságba került az ő édesapjával együtt. Amikor két év után visszatértek, már mindenüket kipakolták a házból, nem tudtak oda visszamenni. Akkor keveredtek át Magyarországra, 1947-ben. Nagyapám Győrben maradt, édesapám pedig az iskola miatt Budapestre került. Mi Győrben telepedtünk le és már oda született mind az öt gyermekem”

– mondta el Bartal György. Ma már nincs itt kihez hazajönniük, de családjuk szülőföldje mindig is fontos volt számukra, gondolkodnak egy helyi ingatlan megvásárlásán. „Minél jobban beleássuk magukat a múltba, annál jobban érezzük, ha ide jövünk, hogy hazajövünk. Ha nem is konkrétan haza, a család több száz éves múltja mégis ideköt minket” – mondta el Bartal Gergely. „Persze kézzelfoghatóbb lenne, ha volna itt egy ház fizikálisan is. Azon gondolkodunk, hogy kellene vennünk itt egyet” – tette hozzá Bartal Veronika.

Balról Bartal Gergely, Bartal Veronika és édesapjuk Bartal György.

Koncertek

Az emléktábla átadása után megkezdődtek a kultúrműsorok a síposkarcsai focipályán. A gyermekeknek volt légvár, különféle játékok, kisbusz és kisvasút, a bátrabbak pedig helikopterrel is utazhattak. A nagyszínpadon fellépett a Jumping Dance and Kids, akik trambulinokon ugrálva táncoltak, az Alsó Pintő néptánccsoport és a Bácskossuthfalváról jött meghívottak előadása, akik népdalcsokorral érkeztek. Négy órakor kezdett Bergendi Áron, énekes színész, majd Romániából a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport fellépése következett. Őket a rábapatonai hastánccsoport követte, majd László Attila, utána pedig a karcsai Kán-Kán tánccsoport lépett a színpadra. Hétkor kezdte műsorát a TNT együttes, majd Fenyő Miklós és zenekara adott élő koncertet sokak nagy örömére. Utánuk a Retrock Party Band zenélt, majd éjfél után DJ Newik keverte a dalokat a hajnalig maradóknak.

Sokszínű programmal várták a vendégeket a falunapra.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?