Karácsony készül, emberek...

KZG-énekkar
ALSÓSZELI |

Első alkalommal adott önálló koncertet a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Énekkara. Vezetőjének egy álma vált valóra, a közönségnek pedig az ünnep varázsát hozta el a kórus az énekléssel.

Az alsószeli katolikus templomban mutatta be első önálló műsorát a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Énekkara, amely bő másfél éve működik. A Csendes éj című esten a kórusművek és karácsonyi népénekek mellett több verset is hallhatott a közönség. Kempski Sári, a gimnázium végzős diákja és a kórus vezetője Márai Sándor szavaival köszöntötte az egybegyűlteket: „azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni”. Úgy fogalmazott, az író gondolatai hűen tükrözik az előadás hangulatát. Elárulta, azóta, hogy kórusvezető, a legnagyobb álma az volt, hogy egyszer adhassanak egy igazi karácsonyi koncertet.

„Ez az álmom ma valóra válik”

– mondta. Köszönetet mondott Balla Gáspár plébánosnak, hogy teret adott a kórusnak a bemutatkozásra. Kifejtette, a karácsony nemzetközi és vallástól független, könnyen eladható termékké vált.

Megszületett a Télapó, lett egy nagyon szép ünnep, amiből csak a lényeg hiányzik. Az, hogy miről szól a karácsony, nem döntés kérdése. Rendben van a sok hozzáadott fény, a hozzáadott hangulat, de nincs rendben, hogy az alapüzenetet milyen sokan elfelejtették. A karácsony a kegyelem ünnepe, a család ünnepe. Ezen a napon Isten eljött hozzánk, hogy megismerjük, hogy jobban megérthessük őt. Átélt minden szenvedést, sebezhetővé tette magát, hogy utána helyettünk is az áldozatot meghozza. Ez a szeretet, amiről ez az ünnep szól. És megannyi másról, de ez az alap és ez a lényeg”

– fogalmazott Kempski Sári. A kórustagok közül Szőcs Eszter, Kerek Lilla Flóra, Mihalovič Veronika, valamint Bitter Karolina és Bosák Károly, az iskola diákjai szavalták el Ady Endre, Dsida Jenő, Móra László, Juhász Gyula karácsonyi verseit a kórusművek elhangzása között. Zongorán kísért Varga Lara. A repertoárba a magyarok közé bekerültek latin és angol nyelvű darabok is, könnyed, mégis meghitt ünnepi légkört varázsoltak az énekesek a templomba, hogy ezzel megidézzék a közelgő karácsony hangulatát. A műsor végén a közönség tagjait is éneklésre buzdították a gimnazisták, így együtt csendültek fel a közismert karácsonyi népénekek.

Az előadás után a még mindig a meghatódottság könnyeit morzsoló kórusvezető az Új Szónak elmondta, az első önálló estjüket a Csemadok által Galántán szervezett karácsonyi koncerten való szereplésük előzte meg.

„Eléggé vegyes érzések voltak bennem utána, hogy vajon képesek leszünk-e igazán alázattal az oltár elé állni és meghitt, szép karácsonyi hangulatot varázsolni. Mindenféle félelem volt bennem, ezért is jöttek ki a könnyek a végén, mert elmondhatatlanul örültem, hogy valóra vált a több éves álmom”

– mondta el Kempski Sári. A felkészülést nagyon megnehezítette számukra, hogy a kórustagok közül sokan voltak betegek az elmúlt hetekben, valamint az, hogy a gimnázium októberben ünnepelte megalakulásának 70. évfordulóját, amelyre más műsorral készült az énekkar.

„Nagyon kevés volt az olyan próba, amelyen teljes vagy majdnem teljes létszámban ott voltunk. Általában hetente kétszer próbálunk tanítás előtt, 7 és 8 óra között. A fellépés előtt szerencsére kaptunk egy kórusnapot, amely sokat segített a felkészülésben”

– tette hozzá. A Kodály Zoltán Gimnázium Énekkara tavaly márciustól működik. Azóta többször szerepeltek az iskola és Galánta rendezvényein, de részt vettek már versenyen is, mindenhol nagy sikert aratva.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?