Hasznos és érdekes képzéseket tartottak Farkasdon a tanítóknak

Farkasd-pedagógusok képzése
FARKASD |

A vágsellye-érsekújvári Regionális Pedagógustámogató Központ szervezett egész napos képzést a térség tantóinak a farkasdi Károlyi József Alapiskolában. A résztvevők hét szakterületen bővíthették tudásukat.

A vágsellye-érsekújvári Regionális Pedagógustámogató Központ képzési sorozatának első képzési napját tartották kedden a Károlyi József Magyar Tannyelvű Alapiskolában Farkasdon, ahol hét különféle képzésben vehettek részt a környék és a távolabbi régió pedagógusai. A foglalkozások műhelymunkák formájában valósultak meg, vagyis elméleti és gyakorlati részből álltak.

Az innovatív oktatási technológiák és a digitális eszközök alkalmazásáról Bresťák Ildikó és Keresztesi Ildikó tartott képzést. Utóbbi a farkasdi iskola igazgatója és a rendezvény egyik szervezője volt. Kifejtette, hogy elsősorban a magyar tannyelvű iskoláknak hirdették meg a képzési napot, de két szlovák nyelvű képzés is szerepelt a kínálatban.

„Azért döntöttünk így, hogy a magyar iskolákban tanító pedagógusoknak lehetőségük legyen anyanyelvükön abszolválni az aktualizációs képzéseket. A digitális eszközök alkalmazása azért fontos az oktatásban, mert lépést kell tartanunk a gyerekekkel, a tanító nem állhat felkészületlenül eléjük. Most még talán többet tudunk a mesterséges intelligenciáról mi, pedagógusok, de nem kell sok idő ahhoz, hogy ők is szárnyaljanak ezen a területen. A képzésen ötleteket adtunk a pedagógusoknak arról, hogyan tudják beépíteni a tanításba a digitális eszközöket, a mesterséges intelligencia előnyeit úgy, hogy közben az etikára és a biztonságra is ügyeljenek. A szóbeli visszajelzések alapján hatalmas felismerések, wow-hatások történtek azok körében, akik most ismerkednek ezekkel a lehetőségekkel. A kollégák felismerték, hogyan lehet például a felkészülésre szánt időt több óráról néhány percre vagy másodpercre rövidíteni”

– magyarázta Keresztesi Ildikó.

A formatív értékelésről Dominika Tuššovától, az új nevelési programról a napköziben Maťka Haládikovától és Zuzka Juríkovától tanulhattak a pedagógusok. Formáld a világod címmel a kreativitáskészség fejlesztéséről Decsi Katalin oktatott.

A hiperaktivitás és figyelemzavar témakörét Sáska Nagy Ildikó mutatta be. Lapunknak elmondta, a képzés egy elméleti és egy gyakorlati részből áll.

„Az elméleti rész azért fontos, mert sok gyereknél felmerül, hogy ADHD-s, miközben nem arról van szó. Különbség van a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az ADHD között, ami egy tünetegyüttessel járó állapot, nem életre szóló diagnózis. Figyelemzavar, hiperaktivitás és dühkitörések társulnak hozzá. Átvettük, hol szokták a szakemberek félre diagnosztizálni a gyerekeket, majd olyan praktikus dolgokat mutattam meg a pedagógusoknak, amelyekkel megkönnyíthetik az ADHD-s gyerekek mindennapjait és a velük való munkát, illetve hogyan folytathatnak megfelelő kommunikációt a szülőkkel. Sajnos sokszor az ADHD-s gyerekeket későn diagnosztizálják és helyette megkapják a rossz gyerek bélyeget. Jó esetben ezek a gyerekek otthon kapnak megfelelő támogatást és szeretetet ahhoz, hogy az életben jól funkcionáló felnőttek váljanak belőlük. A statisztikák alapján a gyerekek 25-30 százalékánál mutatható ki az ADHD. Ha ezekkel a gyerekekkel nem foglalkoznak, könnyen alakulhat ki náluk különféle pszichiátriai probléma vagy lehet belőlük drogfüggő, esetleg bűnöző”

– fejtette ki Sáska Nagy Ildikó, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola gyógypedagógusa.

Hanza Rolanda és Jónás Hortenzia a szövegértés fejlesztésére adott útmutatókat. Utóbbitól megtudtuk, sokan vélik, hogy ez a téma egy lerágott csont, de mégsem az.

„Azt tapasztaltuk a legutóbbi felmérésekben is, hogy nagyon sok gyerek nem érti a szöveget, amelyet gyakorolunk vele. Ez nem korlátozódhat csak az olvasás- és magyarórákra, hanem minden tantárgyon belül kell vele foglalkozni. A képzés során kiemelt szempont volt, hogy a kollégák olyan gyakorlati tudással távozzanak, amelyet könnyen beépíthetnek a tanításba, hogy a gyerekeknek is változatosabb feladatokat tudjanak készíteni. Nagyon fontosnak tartom a népmesék, a népköltészet, a közmondások, szólások használatát, hogy ezek segítségével fejlesszük a gyerekek szövegértését. A korábbi évfolyamok gyerekeinek 80-90 százalékának meséltek otthon a szülei, de ez a szám évről évre csökken, egyre nagyobb teret kap a képernyő és sajnos tapasztalható, hogy nem beszélgetnek velük. Remélem, hogy ennek ellenére a pedagógus sokat tud tenni azért, hogy fejlődjön a szövegértési képesség a gyerekekben. Úgy látom, hogy ebben a kollégák is partnerek, akár fizika- vagy kémia- vagy más órán is foglalkoznak ezzel”

– mondta bizakodva a szalkai Turczel Lajos Alapiskola pedagógusa.

Leczkési Anikó, a szakmai napnak otthont adó iskola magyar nyelv szakos pedagógusa, a digitális eszközök használatáról szóló képzésen vett részt. Egyetértett Keresztesi Ildikóval abban, hogy a mai modern világban haladni kell a korral, a technikával.

„Ahhoz, hogy színvonalasan és érdekesen taníthassunk, szükség van ezekre az ismeretekre. A gyerekeknek már természetes az a digitális közeg, ami körülveszi őket. Muszáj egy lépéssel előttük járnunk, hogy lekössük a figyelmüket. A képzésen említett eszközök egy részét már használjuk, például tesztek, kvízek készítéséhez és ahhoz, hogy játékos formában tudjuk átadni a tananyagot”

– beszélt tapasztalatairól Leczkési Anikó. Hozzátette, hogy a képzési nap nagyon jó hangulatban telt és a szünetekben arra is volt lehetőség, hogy a távolabbról érkezett kollégákkal ismerkedjenek.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?