Régió

Gúta 750 éves – testvértelepüléseivel közösen ünnepelt a város

Gúta | Üdvözlő- és emléktábla-avatás, testvértelepülési szerződés aláírása, időkapszula elhelyezése, könyvbemutató, imázsfilm vetítése, templomi koncert, futás – a programok a város első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából rendezett hétvégi ünnepségsorozat részei voltak.
V. Krasznica Melitta

2018. szeptember 26. 15:38

Gúta 750
A város négy bekötőútján monumentális, tölgyfából faragott tábla köszönti az érkezőket - A szerző felvétele

„Gúta legkorábbi említése 1268-ból származik villa Guta alakban, amikor IV. Béla király komáromi várbirtokokat leíró oklevele mint Bogya falu szomszédját, az esztergomi érsek birtokát említi” – olvasható Angyal Béla helytörténész könyvében, amely a jubileum kapcsán jelent meg. A pénteki ünnepi testületi ülésen jelen voltak Gúta testvértelepüléseinek – Mezőberény, Kisbér, Galgaguta, Medgyesegyháza – képviselői; a sor Pitvarossal bővült, amellyel évtizedek óta szintén szoros kapcsolatokat ápol Gúta, de csak most írták alá a hivatalos együttműködési szerződést.

A „gútai nemzet”

Horváth Árpád polgármester köszöntőjében szólt azokról az évszázadok folyamán kialakult sajátosságokról, amelyek a gútai embereket megkülönböztetik a környező közösségektől, és amelyek a „gútai nemzetet” jellemzik. Ezek szerinte a rendkívül kritikus szemléletmód, a fejlett igazságérzet a melléjük társult csökönyösséggel, daccal együtt, de ugyanígy a történetekből ismert leleményesség, furfangos észjárás, továbbá a befogadás, ám csak a saját értékrendjét nem veszélyeztető mértékig. Nem működik azonban velük szemben a megfélemlítés, a nyomásgyakorlás, a polgármester példaként a hontalanság és a reszlovakizáció idejét említette, amikor az országos átlaggal összehasonlítva sokkal kevesebben, a lakosok kb. 5 százaléka írta alá reszlovakizációs kérelmet.

Tájékoztatótáblák

Péntektől a város négy bekötőútján monumentális, tölgyfából faragott tábla köszönti az érkezőket. Rajta a város uralkodó elemei: a mai címer alapjául is szolgáló gútai vár, a település mellett hömpölygő folyók, a tanyavilágot jelképező gémeskút, valamint a hal, ami egyrészt az itteniek hajdani fő megélhetési forrására, másrészt a város túlnyomó többségét alkotó keresztény lakosságra utal. Az emléktábla tervezője Nagy János László fafaragóművész, kivitelezője Gerendás Norbert fafaragó. A tábla leleplezését követően a helyi galambász egyesület 750 postagalambot röptetett fel a helyszínen. A Palkovich Viktor Társulásnak köszönhetően az évforduló kapcsán újabb négynyelvű, turisztikai tájékoztató táblapárt is kihelyeztek, ezúttal a fahíd szomszédságába, amelyeken a Kis-Duna holtágairól, a Dögösről és a Békavárról olvasható leírás; az eddigi tájékoztatótáblák a templomkertben és a Szent Rozália parkban találhatók.

Polgármesterjelölti performance a gútai testületi ülésen

2018. szeptember 18. 17:04

Polgármesterjelölti performance a gútai testületi ülésen

Időkapszula a parkban

A helloGúta Polgári Társulás időkapszula elhelyezésével tette emlékezetessé az ünnepet, a lakosok a jövőnek szóló üzeneteiket helyezték el benne. Kerültek a kapszulába levelek, fényképek, magyar és szlovák sajtótermékek, de üzeneteket tartalmazó adathordozó és 52 fokos házi pálinka is.

Forró Tibor, a társulás elnöke azt kívánta, hogy a most jelen lévők közül 50 év múlva minél többen részesei lehessenek a kapszula kiemelésének is. Az időkapszulát egy angyalt ábrázoló szobor rejti magában, Angyal Titusz művészkovács alkotása.

Két hiánypótló kiadvány

A jubileumhoz időzítve két értékes kiadvány is megjelent. Az egyik Angyal Béla: A 750 éves Gúta – A város története és néprajza az írott források tükrében című terjedelmes, a szerző több évtizedes kutatómunkáját összefoglaló, fényképekkel gazdagon illusztrált, számtalan dokumentumot felvonultató hiánypótló könyve, amely 8 teljes lakossági névjegyzéket is tartalmaz az 1570-1847-es időszakból. A gútai alapiskolások számára készült a Bagita Judit, Madarász Róbert és Varga Tamás pedagógus által jegyzett Gúta – Helytörténeti és földrajzi regionális ismeretek című kiadvány, amely segédtankönyvként szolgál majd. A könyv ötletgazdái Rigó Magdolna és Koczkás Beáta, az apropóját két népszavazás adta. A gútaiak kétszer szavazhattak már a város történelmi nevének visszaállításáról, először 1991-ben, amikor a jogosultak 64 százaléka vett részt a voksoláson, és 93 százalékuk szavazott a Gúta névre, 2012-ben viszont már csak 40 százalékos volt a részvétel és kétharmad az igenek aránya. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy egy nemzedékváltás után az elődök által oly sokat emlegetett „gútai nemzet” fogalma talán már a múlté. Hogy ez ne így legyen, abban nyújthat segítséget ez a kiadvány.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.