Régió

Gömörben található a legkevésbé transzparens kórház

GÖMÖR/KISHONT/NÓGRÁD | A nyustyai Gemerclinic a legkevésbé átlátható kórház egész Szlovákiában, legalábbis a Transparency International Slovakia elemzése alapján. De hogyan szerepel ezen a téren a régió többi kórháza?
Hegedűs Norbert

2021. január 15. 18:00

rimaszombati kórház
- A szerző felvétele

A Transparency International Slovakia (TIS) az INEKO társadalomkutató intézettel közösen készítette el azt az elemzését, melyben megvizsgálták, hogy mennyire átláthatóak a hazai kórházak. A déli kórházak nem remekeltek.

Mit értékeltek?

A TIS szerint a pandémia idején különösen fontos, hogy a kórházak milyen mértékben tájékoztatják a nyilvánosságot a tevékenységükről. 19 szempontot figyelembe véve értékelték a kórházakat. Ezek között vizsgálták, hogy mennyire átlátható a kórház honlapja, milyen könnyű információkhoz jutni, tájékoztatják-e a pácienseket a jogaikról, illetve a hospitalizáció menetéről, nyilvánosak és hozzáférhetőek-e a kórház szerződései, van-e a kórháznak etikai kódexee, rá lehet-e keresni az orvosokra, panaszt lehet-e tenni, nyilvánosak-e a szponzorok adatai stb. Az elemzés János példáját hozza fel, akinek régóta problémái vannak a térdével, és műtétre készül. János otthonról fel akarja mérni a lehetőségeit a környékbeli kórházakban: hol tudják elvégezni a konkrét beavatkozást, mennyit kell rá várni, mennyibe fog kerülni. Esetleg szeretné tudni azt is, hogy más betegeknek milyen tapasztalataik voltak egy ilyen beavatkozás után, illetve mennyibe kerül egy átlagon felüli szoba az adott kórházban. A TIS elemzése rávilágít arra, hogy míg bizonyos kórházakban, például a homonnaiban, mindezt otthonról, internet segítségével is meg lehet tudni, addig máshol, például az ipolysági kórházban online szinte semmit nem lehet kideríteni. Ilyenkor a betegnek telefonálgatnia kell, vagy személyesen kell a helyszínre fáradnia, ami a járvány miatt számos bonyodalmat szülhet.

Középmezőnyben

A TIS a fenntartó alapján két kategóriába (állami vagy magán) sorolta a kórházakat. Általánosságban megállapították, hogy az alapvető információk közlésében a legtöbb kórház jó eredményt ért el, a várakozási időszakra vonatkozó információkat viszont szinte mindenütt bonyodalmas kideríteni, ez volt a leggyengébben értékelt kategória. Az állami kórházak között 38 intézményt értékeltek. Ha Gömör-KishontNógrád kórházaira vagyunk kíváncsiak, akkor leginkább a lista közepén, illetve vége felé kell keresgélnünk. A 25. helyen a nagyrőcei kórház van, mely az értékelt kategóriákból 66,73%-ot ért el. Rögtön mögötte található a breznóbányai kórház 65,21%-os eredménnyel. A nagykürtösi kórház a 33. helyen áll 48,34%-kal. Érdekességképpen az első helyet szintén egy (tágabb értelemben vett) régióbeli kórház, a Besztercebányai Egyetemi Kórház foglalta el. A magánkézben lévő intézményeknél a TIS 37 kórházat értékelt. A régióból először a rozsnyói Szent Borbála Kórházat találjuk meg a hetedik helyen, 87,66%-os eredménnyel. A rimaszombati kórház a középmezőnyben, a 21. helyen található 66,15%-kal. Nem sokkal lemaradva követi a losonci a 26. helyen, 54,33%-os eredménnyel. A lista legvégén a nyustyai Gemerclinic kórháza van, mely a TIS által vizsgált kategóriákban mindössze 0,98 százalékot szerzett.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
a

Amivel magunk fölé nőttünk

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja

köhögés illusztráció

Sokáig vár a korszerű kezelésre a szlovákiai daganatos beteg

Szputnyik vakcina

Felmérés: a Szputnyik majdnem olyan elfogadható, mint a Pfizer/BioNTech

matovič vakcina

Megérkezett Szlovákiába a 15.000 vakcina Franciaországból

rendőrség illusztráció

Karantén helyett munkába ment egy rimaszombati férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.