Régió

Érsekújváriak környezetszépítő pályázataira szavazhatnak

Érsekújvár | Három évvel ezelőtt más városokhoz hasonlóan Érsekújvárban is bevezették a részvételi költségvetést, melyből az érsekújvári lakosok és szervezetek környezetszépítő pályázatainak a megvalósítását támogatják. Az idén benyújtott pályamunkákra március 15-ig szavazhatnak a lakosok.
Száz Ildikó

2021. március 5. 16:00

Béke mozi épülete

SMS-szavazás

Idén tizenegyen nyújtottak be jobbnál jobb javaslatokat, és néhányan szívesen folytatnák a már tavaly, illetve tavalyelőtt megkezdett környezetvédő, illetve környezetszépítő projekteket. A városi hivatalban a benyújtott tizenegy pályamunkából nyolcat tartottak elfogadhatónak a pályázati szabályzat alapján. A január végéig beküldött pályázatok mindegyikét legfeljebb 1 660 euróval támogathatja a város. A lakosok március 15-ig SMS-ben szavazhatnak a nekik leginkább tetsző elképzelésre. A győztes projektek még idén november végéig megvalósulnak a városban. A fotós pályázatokkal és a szavazás részleteivel az önkormányzat hivatalos honlapján ismerkedhetnek meg a lakosok.

Érsekújvár


Új tanösvények a Berekben

Az Egy ugrással az erdőbe terv kidolgozói természetes anyagból készült játékelemek kihelyezését javasolják a Cseresznye utcába, ahová korábban madáretetőket és rovarszállót telepítettek, és a talaj egy részét réti virágokkal ültették be. A kispadot a szülőknek tervezték, a fajátékokon a gyerekek gyakorolhatják a távolba ugrást, a madárrajzok alapján beazonosíthatják az egyes madárfajokat. Tanösvényeket újítanának fel önkéntesek a cserkészekkel közösen a Berek parkerdőben, és QR-kódok segítségével tájékoztatnák a lakosokat az itt található növény- és állatvilágról. Új tájékoztató táblákat és padokat helyeznének ki. Az érsekújvári fiatal, kisgyerekes családok folytatnánk a Béke mozi parkjának a kiépítését, befejeznék az élő sövényt, amely egyfajta természetes válaszfalként szolgálna a park és a főút között.

Nem támogatott projektek

A város nemet mondott arra a projektre, amelynek a kidolgozói a Nyitra partján lévő kerékpár-karbantartóhoz építettek volna fedett pihenőhelyet. Döntését azzal indokolta a város, hogy erre a célra másfajta önkormányzati támogatás is létezik. Ugyancsak nemet mondott a város a KOMPAS Polgári Társulás kérelmére, amely a Szent Erzsébet Szigeten lévő válságközpont fejlesztésére, pontosabban annak áthelyezésére kért támogatást. A krízisközpontnak idén májusig van bérleti szerződése a telektulajdonossal, ezért a társulás a saját székhelyén, az udvaron folytatná ezt a tevékenységet. A város azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzat is a projekt résztvevője, és a terv nincs összhangban a járulékos költségvetés szabályaival. A 2015-től üzemelő SoVa élelmiszerkiadó központ alapítói támogatást kértek a kiadóhely felszerelésére, tervezett bővítésére a rászorulók jobb és gyakoribb kiszolgálása érdekében. Ezt a projektet elfogadhatónak tartották a városházán.

Érsekújvár

Facsemeték öntözése

A Cirill és Metód ültetnek elnevezésű projekt kidolgozója Martin Slobodník, aki tavaly támogatást nyert a lakótelepi komposztáló létesítésére. Ezúttal a lakóházak előtti parkoló zöldterületeit szeretné beültetni az önkéntesekkel, és a már kiültetett fákhoz víztömlőket vásárolna. A komposztot is fel tudnák használni a fák és a virágágyások gondozásánál. A Slobodník család ugyanakkor a Vizet a fáknak projektben a korábban már kiültetett mintegy száz facsemete gondozásához is kért támogatást víztömlők vásárlására. A Kinek a nyoma? projekt kidolgozói ismeretterjesztő és játék elemeket helyeznének ki a Berek parkerdőben, a vadaspark közelében, hogy a gyerekek még többet megtudjanak az állatvilágról. Ezt a projektet nem támogatta a város azzal az indoklással, hogy nincs hely ezeknek az elemeknek a kihelyezésére, és már vannak a vadasparknál tájékoztató táblák. Két kültéri sakktábla és ülőkék kihelyezésére kért támogatást Danczi Dominika, akinek korábban már volt néhány sikeres városszépítő projektje. Virágágyásokkal tette szebbé a sétányt és a Kálváriánál felújította a kutat és a kis parkot.

Dominika a Bernolák park látogatóinak, valamint a Cseresznyés utcában pihenőknek szeretne még tartalmasabb szórakozást nyújtani, a kültéri sakktáblákat a gyerekek, a családok és az idősebb korosztály képviselői egyaránt örömmel fogadnák.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Februárban is sok volt a haláleset

koronavírus

Jövő héttől enyhítenek a korlátozásokon, de a húsvétnak még meglehet a böjtje

re

VIDEÓ: Lefújta az utánfutót az útról az erős szél

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 285 beteg, 3597-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Szoboszlai Dominik

Közel Szoboszlai Dominik visszatérése

Mick Jagger tasr

VIDEÓ: Mick Jagger új számmal jelentkezett az angliai lezárások feloldásának örömére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.