Megyei támogatás a nonprofit szervezeteknek

GA-megyei támogatás
Nagyszombat/Galánta |

A 30 legsikeresebb pályázó között oszt szét százezer eurót a Nagyszombat Megyei Önkormányzat a részvételi költségvetésből. A Galántai járásban hat sikeres pályázat készült.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat ötödik alkalommal hirdetett pályázatot Mi alakítjuk a régiót (Tvoríme kraj) címmel. A legsikeresebb 30 projekt között a megye 100 ezer eurót oszt szét, egy projektre legfeljebb 4 ezer euró jut. A támogatott projektek végleges listáját egy szakmai tanács, a szavazóközönség, valamint a pályázók egymást értékelve állították össze.

„Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére támogatjuk a civil társadalmi tevékenységeket. A Mi alakítjuk a régiót elnevezésű egyedülálló részvételi költségvetésen keresztül öt év alatt 255 projektet támogattunk 1,1 millió euró értékben. Idén a régió lakosai úgy döntöttek, hogy a 100 ezer eurót a 66 benyújtott projektből a 30 legvonzóbb között osztják szét”

– fogalmazott Jozef Viskupič megyeelnök, hozzátéve, hogy a megye érzékeli a lakosság érdeklődését a közügyek iránt, amit az idei évben leadott közel 50 ezer szavazat is bizonyít.

Az online szavazás során minden szavazónak lehetősége volt arra, hogy a 66 projekt közül hármat támogasson. A közönségszavazás 40 százalékos súllyal vett részt a döntésben, a szakmai tanács tagjainak szavazatai pedig további 40 százalékos súlyt kaptak. Újdonság volt a pályázók egymás közötti értékelése, amelynek súlya 20 százalék volt.

Megyei szinten a legtöbb szavazatot, pontosan 2 888-at a Tetőjavítás egy mesebeli ökoházon című projekt kapta a Dunaszerdahelyi járásban. A beérkezett pályázatok teljes listája megtalálható a Mi alakítjuk a régiót weboldalon. A Galántai járásban beadott kilenc pályázatból hat lett nyertes, ezek közül négy érinti Galántát, illetve környékét. Az első helyen a Slovensko Mentőrendszer (Záchranný systém Slovensko) civil szervezet Rajtad múlik! (Záleží na tebe!) pályázata végzett, amelynek célja a gyermekek oktatása az iskolákban és a közösségekben is, a gyermekek és fiatalok vagy felnőttek motiválása az önkéntességre, az elsősegélynyújtás fontosságának tudatosítása, valamint beszélgetések a mentális egészségről pszichológusok csoportjával. A városban tevékenykedő Zöld terv – Zelený plán Polgári Társulás nyertes pályázata a közkedvelt hódi park, vagyis a Galántához tartozó Hódi (Hody) városrész parkjának felújítását célozta meg. Tavaly már elkezdődött a munka, idén szeretné a társulás a felújítás második szakaszát megvalósítani. A parkban található ritka fák szakszerű arborisztikai kezelést kapnak, új fákat és tavaszi hagymás virágokat ültetnek ki. A támogatás jelentős részét a meglévő fák kezelésére fordítják, hogy a parkot biztonságossá tegyék a látogatók számára. A Galántán és környékén tevékenykedő Templars Slovakia Polgári Társulás május 1-i kulturális rendezvény megvalósítására adott be pályázatot, amellyel újfajta hagyományt szeretne teremteni, továbbá szeretné felhívni a fiatalabb generációk figyelmét az egykori munka ünnepére, a régi hagyományokra és színes kultúrprogramot kínálni ezen a napon a lakosságnak. A Galánta Fejlesztéséért Polgári Társulás (Občianske združenie Pre rozvoj Galanty) nyárbúcsúztatóra írt pályázata is sikeres lett. A neogótikus Esterházy-kastély udvarára tervezett rendezvény célja, hogy a kulturális és társadalmi életet változatosabbá és vonzóbbá tegye a galántai lakosok és a környékbeliek számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?