Érsekújvári magyar lakossági fórum

Érsekújvár
Érsekújvár |

Lakossági fórumot szervezett szeptember utolsó hetében a Szövetség érsekújvári alapszervezete, amely öt magyar képviselő-jelöltet indít a helyhatósági választásokon. A Csemadok-székház nagytermében közösen szurkoltak az egybegyűltek a magyar-olasz meccsen.

A Szövetség érsekújvári képviselő-jelöltjei Pál Tibor gazdasági szakember, Rédey Róbert vállalkozó, Szombath Gábor közgazdász, Kis Péter mérnök, kultúraszervező, továbbá Száraz Dénes egykori alpolgármester és volt városi képviselő.

A magyar képviselő-jelöltek ígéretei közt szerepel a tisztább, zöldebb város, jobb közbiztonsággal. Csökkentenék a hajléktalanok számát a város területén, több pénzt szánnának a kulturális- és sporttevékenységre, támogatnák a minőségi oktatást. Szorgalmazzák az elkerülőút megépítését. Véget vetnének a széthúzásnak az érsekújváriak érdekében, megőrzik a város történelmi kétnyelvűségét, törekednek az érsekújvári magyar közösség arányos képviseletére.

A Szövetség helyi szervezetének tagjai elmondták, Klein Ottokárt, a jelenlegi, és függetlenként ismét induló polgármestert támogatják. Hetekkel ezelőtt megjelentek a városban óriásplakátok, amelyeken 15 városi képviselő-jelölt nyíltan támogatja a jelenlegi polgármestert, a következő felirattal: Együtt vagyunk Érsekújvár. A polgármestert támogatjuk. Többen közülük jelenleg is a testület tagjai, és akadnak köztük magyar jelöltek is. Berta Zoltán, a Szövetség helyi szervezetének elnöke elmondta, azért jelölt öt személyt a Szövetség helyi szervezete, mert koalícióban indulnak a szlovák képviselő-jelöltekkel, akik a jelenlegi polgármestert támogatják.

„Manapság nem olyan egyszerű egy magyar képviselőnek bejutni a testületbe. Az emberek mást is szeretnének egy képviselő-jelölttől, nem elég, hogy magyar nemzetiségű” – mondta Berta Zoltán. A képviselőjelöltek bemutatkozását követő vitában az érsekújvári közlekedési problémákról esett szó, arról, hogy a felújított utakon ki lehetett volna jelölni egy biztonsági sávot a kerékpárosoknak és regionális szinten is meg kellene kezdeni a kerékpárutak bővítését. Az oktatásügyben néhányan hatékony megoldásnak találnák a magyar oktatási intézmények lehetséges összevonását, ezzel kapcsolatban már rendeztek fórumot a városban, de az érintett felek nem jutottak közös nevezőre. A városi kulturális élettel kapcsolatban elhangzott, hogy jótékonysági koncerteket terveznek, amelyekre különböző áron, sávban kínálnának belépőjegyeket, ilyen módon támogatnák a lakosok a történelmi műemlékek felújítását. Ezzel kapcsolatban Török József, jelenlegi képviselő elmondta, hogy a Bytkomfort cég a közelmúltban százezer euróval támogatta a ferencrendi templomban és kolostorban lévő kerengő felújítását, amelyet megnyitnának a nyilvánosság számára. Lapunk kérdésére, hogy milyen módon szeretnék megszólítani a fiatal családokat, első alkalommal választókat, vagy a nyugdíjasokat, akiket a meccsnézéssel nem nagyon sikerült elérniük, igazán konkrét választ nem kaptunk. Annyit tudtunk meg, hogy a magyar ajkú lakosoktól a személyes beszélgetések során rendszerint értesülnek arról, mire van szükségük az itt élőknek, illetve mit várnak a jövendőbeli képviselőiktől, és a jelöltek között vannak családosok, vállalkozók, nyugdíjasok, akik meg tudják szólítani a választóikat.


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?